Gereğinden fazla kalori tüketimi ideal kilonun ikinci sabotajcısıdır. Diyet yapmayı eğer aç kalmak olarak algılarsanız yanılırsınız. Aç kalarak kilo kaybedebilirsiniz; ama açlık nedeniyle kasları deforme, zayıf görünümlü ve sağlıksız bir bedene sahip olursunuz.
Böyle bir diyet size sürekli yiyecekler düşünen, seks gücü zayıflamış, deforme ve yorgun bir beden; sinirli, mutsuz, gergin ve agresif bir ruh hali kazandırmaktan başka yarar sağlamaz. Oysa kilo kaybını sağlığınızı riske atmadan da sağlayabilirsiniz.
Bir gün boyunca almanız gereken kaloriyi, kilonuzu 2’yle çarpıp, elde ettiğiniz rakamı 10’la tekrar çarpıp bulabilirsiniz.
Kilo verme programlarında, olabildiğince bu temel kalori ihtiyacından pek taviz vermeden, egzersizi arttırarak kalori harcamanızı yüksek tutmalısınız. Daha az değil, en uygun kaloriyi alarak, daha çok hareket edip çok kalori yakarak yürüteceğiniz bir zayıflama programı size şunları sağlar:
- Diyet yaparken kendi bilgilerinizi kullanır, sürekli kontrollü davranmanın oluşturacağı zorlama hissine kapılmazsınız.
- Dengeli beslenmeden taviz vermezsiniz.
- Yemek yeme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekmez.
- Unutmayın! Sadece kalori hesabına dayalı diyetler her zaman başarılı değildir. Kaloriler asla başarılı kilo verme öykülerinin tümünü oluşturmaz.
İKİ ÖNEMLİ UYARI
- Akşam saat 20.00’den sonra, uyumanıza dört saat kala ve sonrasında yemek yemeyin. Gece uyanıp bir şeyler yemek zararlı ve kilo aldırıcı bir alışkanlıktır. Akşam ya da gece gereğinden fazla besine ihtiyaç duymayan bedeniniz, bunları yağ olarak kalçanızda ve karnınızda depolar.
- Kan basıncınızı daha iyi kontrol altında tutmak istiyorsanız, daha çok potasyum tüketin. Muz, kayısı, şeftali, avokado, incir, üzüm, patates ve balkabağı potasyum deposu besinlerdir. Potasyum sağlıklı bir sinir sistemi ve kalp ritmi için de gereklidir. Stresinizi azaltır, enerjinizi arttırır.
SAĞLIKLI DİYET İÇİN ALTIN KURALLAR
En az iki hafta besinlerinize yağ eklememeye çalışın.
Fast food besinleri kesinlikle kendinize yasaklayın.
Bardağınız sürekli suyla dolu olsun. Her zaman yudum yudum su için.
Değişiklikler deneyin. Yeni tatlar, yeni baharatlar... Sıkıcı diyetler, tekdüze beslenme sizi sabote edebilir.
Kalp atışlarınızı hızlandırın. Biraz daha çok ve daha hızlı yürüyün.
Daha küçük porsiyonlar alın, daha yavaş yiyin.
Asla mutfakta durmayın.
Cosmoturk