• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara 0 °C
  • İstanbul 5 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 7 °C

Kalça Çıkıklığında Erken Teşhis Tedaviyi Kolaylaştırıyor

Kalça Çıkıklığında Erken Teşhis Tedaviyi Kolaylaştırıyor
Kalça çıkıklığının doğumsal olabildiği gibi sonradan da ortaya çıkabileceğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, erken...

Kalça çıkıklığının doğumsal olabildiği gibi sonradan da ortaya çıkabileceğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, erken teşhisin ise tedaviyi kolaylaştırdığını söyledi.

Bebeklerde ve çocuklarda görülen kalça çıkığının önüne geçilmesi ve farkındalık oluşturulması hedefiyle organize edilen "Gelişimsel Kalça Çıkığı Toplantısı ve Aile Eğitimi" etkinliği yoğun ilgi gördü. Doruk Nilüfer Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Atilla Güray, Hastane Genel Müdürü Uzm. Dr. Ayhan Kalyoncu, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tayfun Açıkgöz ve kalça çıkığı tedavisi gören hasta ve yakınları etkinliğe katıldı. Gelişimsel kalça çıkığı erken teşhis konulup uygun tedavisi yapılmadığında sakatlıklara sebep olduğunu ifade eden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, "Doğumsal kalça çıkığı hastalığı kalça ekleminde çıkık şeklinde karşımıza çıkıyor. Çıkık doğum esnasında bulunabildiği gibi sonradan da oluşabilmektedir. Asıl sebep tam olarak bilinmemekle birlikte ligamentöz laksite genetik ve hormonal faktörlere, rahim içi ters pozisyona ve başka bazı çevresel faktörlere bağlıdır. Bunun yanında anne veya babada kalça çıkığı varsa çocuklarında kalça çıkığı görülme oranı yüksektir. Aynı zamanda yakın akraba evliliklerinden doğan bebeklerde Gelişimsel kalça çıkığı bulunma riski yüksektir. Makadi yolla doğan, zor doğan ve ayaklarında doğuştan sakatlık bulunan bebeklerde, ikiz bebeklerde (çoğul gebeliklerde) kalça çıkığı bulunma oranı artıyor" ifadelerini kullandı.

Gelişimsel kalça çıkığı kız çocuklarında erkeklere oranla daha sık görüldüğünü de sözlerini ekleyen Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, erken teşhis ve tedavinin önemine dikkat çektiği konuşmasını ultrasonografik taramanın altını çizerek şöyle sürdü:

"Riskli bebeklerde ve klinik şüphe durumlarında erken ultrasonografi gerekliyse de kalça ultrason tetkikinin 4'üncü ve 6'ncı haftalarda yapılması önerilmektedir. Ailelere bebeklerini kundak yapmamalarını, özellikle risk grubunda bulunan bebeklerde kalça ultrason tetkiki mutlaka yaptırmaları, gelişimsel kalça çıkığı hastalığında erken dönemlerde uygulanan tedaviler ile iyi neticelerin alınması sebebiyle eğer hastalık teşhis edilirse tedavisine başlanması hususunda gecikmemeleri ve ihmalde bulunmamaları önerilir."

Gelişimsel kalça çıkığı hastalığın belirtilerine de değinen Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, "Bacak büklümlerinin sayıca ve derinlikçe eşit olmaması, bacakların yanlara açılmasının kısıtlı oluşu, bükülmüş olan dizlerin aynı seviyede bulunmaması, bacakta kısalığın bulunması olarak sayabiliriz. Yürüme sonrası döneminde ise çocuğun yürümesinin gecikmesi, yürümede aksama ve bacakta kısalığın bulunuşu bebeklerde kalça çıkığı hastalığının belirtileridir" diye konuştu.

Hastane Genel Müdürü Uzm. Dr. Ayhan Kalyoncu ise, "Doruk hastaneleri 25 yıldır çocuk sağlığı konusunda Bursa'da öncü bir kuruluştur. Her zaman çocuk sağlığını ön plana koyduk. Ortopedi alanında bugün yapılan ve doğumsal kalça çıkığı hakkında farkındalık oluşturmak istedik" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1143 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim