• BIST 9428.44
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

Kalça çıkığı önlenebilir yeter ki bebekleri kundaklamayın

Kalça çıkığı önlenebilir yeter ki bebekleri kundaklamayın
Dr.Cem Gökçe, bebeklerde kalça çıkığının( GKD ) önlenebilir bir sakatlık olduğunu belirterek, “Bunun için halkımızın kundak kullanma ve bebekleri banyodan sonra baş aşağı sarkıtma gibi alışkanlıklarından vazgeçmesi gerekir” dedi.

Hiçbir tedavi yapılmadan sadece kundak uygulaması ve bebeklerin baş aşağı sarkıtılmasının ortadan kaldırılmasıyla hiç harcama yapmadan GKD li kalçalarının % 90‘nın iyileşmesi mümkündür.

Kalça çıkığı (GKD), bebek sakatlıkları arasında erken tanının en önemli olduğu sakatlıklardan biridir. Kalça çıkıklı (GKD) bebek doğar doğmaz anlaşılabilir ve tanınabilir, doğumdan hemen sonra ultrasonografi yapılması tavsiye edilmez. En ideali bebek bir aylıkken ultrasonografi yapılarak, ortopedi uzmanı tarafından değerlendirilmesidir.

Bebeklerin doğar doğmaz kendi haline bırakıldığında kalçaları karnına doğru çekilmiş ve tam yana doğru açılmış ve dizleri bükük pozisyonda olduğunu ve bunun yeni doğan bir bebeğin doğal pozisyonu olduğunu belirten Dr. Gökçe, “Giydirildikten sonra da aynı pozisyonu korur. Geçen günler içinde doğal tekmeleme hareketleri ile bacaklar yavaş yavaş aşağıya doğru uzanmaya başlar ve birkaç ay içinde bacakların karna çekik pozisyonu bacakların uzun tutulma pozisyonuna doğru gevşer. Bu aylarda bebekte kalça çıkığı tanısı konulduğunda bandajlarla ya da cihazlarla kalçayı tedavi etme pozisyonu da aynı pozisyondur. Araştırma amaçlı gerçekleştirilen bir uygulamada tüm yeni doğan bebeklere doğar doğmaz kalça ultrasonografisi yapılmış, kalçası çıkık olanlara bile hiçbir tedavi yapılmayıp bebekler kendi doğal haline bırakılmıştır. Bir ay sonra yeniden yapılan kontrollerde çıkık kalçaların yüzde 90’ının kendiliğinden iyileştiği görülmüştür. Yani yeni doğan bebeklerin doğal kalça pozisyonu kalça çıkığını tedavi ettiğimiz pozisyonun aynısıdır” dedi.

Kalça çıkığı sakatlıklarında yapılan hatalar

Bebeklerin daha doğarken ayaklarından tutup baş aşağı sarkıtılması, bacaklarının bir araya getirip sıkıca sarıp sarmalanıp, kundaklanması, bebeği her yıkayışta ağzına giden sular aksın diye ayaklarından tutup baş aşağı sarkıtılması, kalçaları çıkık olan bebeklerin kalçalarını kendiliğinden iyi eden pozisyonun bozulmasına ve bu şansın bebeklerin elinden alınmasına neden olmaktadır. Bu nedenle ülkemizde yeni doğan bebeklerde kalça çıkığı görülme sıklığı diğer ülkelerden fazla olmamasına rağmen 3 aylıktan büyük bebeklerde kalça çıkıklığı görülme sıklığı çok yüksektir. Ailede GKD’li kişi bulunması, makat gelişli doğum, oligohidramnios, çoğul gebelik, yüksek doğum tartılı bebek görülmesi GKD yönünden bizleri araştırmaya yönlendiren risk faktörleridir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6431 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim