• BIST 9363.46
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Kalça çıkığı erken teşhis edilebilir

Kalça çıkığı erken teşhis edilebilir
Halk arasında “doğuştan kalça çıkığı” olarak bilinen, gelişimsel kalça displazisinin (GKD) erken teşhis konduğu takdirde normale çok yakın bir kalça eklemi olarak tedavi edilebilen, gelişimsel bir hastalık olduğu belirtildi.

Medicana Samsun Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Uzmanlarından Opr. Dr. Bülent Diri, kalça çıkığının erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir hastalık olduğuna değinerek, teşhis yöntemlerinden ultrasonografinin önemini vurguladı.

Diri, “Gelişimsel bir hastalıktır diyoruz. Çünkü normalde de insanların kalça eklemleri doğum sonrasında son şeklini almış değildir. Çocuğun büyümesi ile kalça eklemi de gelişir ve 5-6 yaşlarına doğru son şeklini alır. Bu kalça eklemi gelişimi esnasında, yerinde olmayan kalçanın özellikle ilk 3 ayda muayene ve ultrasonografi ile kesin olarak tespit edilmesi tedavide büyük avantaj sağlamaktadır. 7 aylıktan büyük çocuklarda kemikleşme başladığı için, muayene ve röntgen filmi ile teşhis konabilmektedir. Özellikle 5-6 yaşa kadar çıkık olan kalçanın yerine konması tedavide büyük önem arz eder. Aksi halde kalça eklemi gerçek, yuvası dışında ve daha yukarıda oluşacaktır. Ailede kalça çıkığı öyküsü olması, makat doğumu olması gibi durumlarda mutlaka çocuk kontrol ettirilmelidir. Ayrıca yeni doğanda bacaklar arasındaki kıvrımların eşitsizliği, bacağın dışarı doğru durması, bacağını fazla dışa açamaması gibi durumlarda da şüphelenilmelidir. Yürüme sonrasında ise o tarafın kısa olması ve topallama olması durumlarında da doktora başvurmak gerekmektedir” dedi.

Tedavi hakkında bilgi veren Opr. Dr. Diri, “Tedavide teşhis konduğu yaşa göre cihazlarla, yumuşak doku operasyonları ve 1.5 yaşından sonrada yapılacak kemik operasyonları ile kalça eklemi yerine konmaya çalışılır. Tedaviyi belirleyen en önemli faktör hastanın yaşı olduğu için, erken teşhis ve ultrasonografinin önemi oldukça büyüktür.” diye konuştu.

Doğuştan kalça çıkığı, toplumda görülme sıklığı binde 1-2 olup, kız çocuklarında 7 kez daha fazla görülüyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5806 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim