• BIST 9897.73
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 13 °C

Kalça Avasküler Nekrozu Erken Teşhisle Tedavi Edilebilir

Kalça Avasküler Nekrozu Erken Teşhisle Tedavi Edilebilir
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Recep Kurnaz, kalça hareketlerini kısıtlayan ve kalça protezi gerektirecek kadar ilerleyebilen kalça avasküler nekrozunun,...

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Recep Kurnaz, kalça hareketlerini kısıtlayan ve kalça protezi gerektirecek kadar ilerleyebilen kalça avasküler nekrozunun, erken tanı konulursa başarıyla tedavi edilebileceğini söyledi.

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Kurnaz, kalça kemiğinin kan akışının azalması veya tamamen kesilmesi nedeniyle oluşan ve kan akışı yetersizliği nedeniyle kemik dokusunda hasara yol açan "kalça avasküler nekrozu" hakkında önemli bilgiler verdi.

"Kan dolaşımındaki bozukluklar burada daha belirgin hale gelebilir"

Kalça kemiğinin sağlıklı çalışmasının kan akışına bağlı olduğunu belirten Doç. Dr. Kurnaz, dolaşım sistemindeki sorunlar veya kan damarlarındaki tıkanıklıkların ya da yaralanmalar veya travmaların kan akışını engelleyerek hastalığa neden olabileceğini dile getirdi. Hastalığın bir başka nedeninin uzun süreli steroid kullanımı olduğuna değinen Doç. Dr. Kurnaz, "Koronavirüs (COVID-19) salgını sırasında steroidler, ağır vakalarda bağışıklık sistemini düzenleyerek ve inflamasyonu azaltarak hastaların durumunu iyileştirmek amacıyla yaygın olarak kullanıldı. Ancak uzun süreli ve yüksek dozda steroid kullanımı, kemik sağlığını etkileyebilir ve avasküler nekroz gibi komplikasyonlara yol açabilir. Steroidler, kan damarlarının daralmasına ve kan akışının azalmasına neden olabilir. Bu durum, özellikle büyük eklem bölgeleri gibi kan dolaşımının kritik olduğu alanlarda sorunlara yol açabilir. Kalça eklemi, vücut ağırlığını taşıyan büyük bir eklem olduğu için kan dolaşımındaki bozukluklar burada daha belirgin hale gelebilir" dedi.

"En çok şiddetli ağrı görülür, ilerleyen aşamalarda topallama olabilir"

Doç. Dr. Recep Kurnaz, hastalığın en yaygın belirtisinin kalçada şiddetli ağrı olduğunu ve bununla birlikte kalça hareketlerinde kısıtlılık ya da zorlanma hissi ile ilerleyen aşamalarda topallama görülebileceğini ifade etti. Kalça avasküler nekrozundan korunmak için ise kan dolaşımını artırarak kalça sağlığını desteklemek için düzenli egzersiz ve dengeli beslenme, riski azaltmak için steroid kullanımını sınırlamak ve travmalardan kaçınmak gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Kurnaz, kalça avasküler nekrozunun ciddi bir durum olmakla birlikte, doğru tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri ile yönetilebileceğinin, erken tanının tedavi seçeneklerini artırdığının altını çizdi. Ayrıca Doç. Dr. Kurnaz, belirtiler fark edildiğinde vakit kaybetmeden uzman bir hekim ile görüşmek gerektiğini de sözlerine ekledi.

"Uygun tedavi planının belirlenmesi önemlidir"

Tedavi planının her hasta için farklı olabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Kurnaz, "Tedavi seçenekleri, hastanın genel sağlık durumu, nekrozun şiddeti, lokalizasyonu ve evresi gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, bir ortopedik cerrahın, hastanın durumunu değerlendirmesi ve en uygun tedavi planını belirlemesi önemlidir. Hastanın yaşam tarzı, aktivite düzeyi ve genel sağlık durumu da cerrahi seçeneklerin belirlenmesinde etkili olabilir" diye konuştu.

"Erken dönemde farklı cerrahi tedavi yöntemleri var"

Doç. Dr. Kurnaz, erken dönem cerrahi seçeneklerini sıralarken, nekroz bölgesine daha iyi bir kan akışı sağlamak ve eklemi desteklemek amacıyla tercih edilen "Kemik Grefti (grefonaj)" prosedürünün, femur başında bulunan nekroz bölgelerine yeni bir kemik parçasının eklenmesini esas aldığını anlattı. Kan akışını arttırmak ve kemik dokusunu korumak için uygulanan "Dirilleme (Core Decompression)" yönteminde, femur başındaki nekroz bölgesinde açılacak küçük bir delik içine özel bir cihazla girilerek basıncın azaltılabileceğini ifade eden Doç. Dr. Kurnaz, "Osteotransfer (Vaskülerize Kemik Grefti)" yönteminde kan akışını artırmak için, hastanın kendi kan damarları ile beslenen bir kemik parçasının taşındığını belirtti.

"Kalça protezi hastanın ağrısız bir yaşam sürmesine imkan tanıyabilir"

Kök Hücre Tedavisi hastanın kendi yağ dokusundan alınan yağ hücrelerini içindeki stem hücreler kullanılarak nekroz bölgesine enjekte ederek uygulandığını da dile getiren Doç. Dr. Recep Kurnaz, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu, yeniden büyümeyi ve iyileşmeyi teşvik etmek amacıyla yapılır. Artroskopik Debridman, eklem içindeki yapıları incelemek ve düzeltmek için kullanılan bir minimal invaziv cerrahi yöntemdir. Nekrozlu alanın temizlenmesi ve düzeltilmesi amacıyla kullanılabilir. Son olarak erken evrede fark edilip müdahale edilmeyen ya da diğer tedavilerden fayda görmeyen ve artroza (aşınmaya) başlamış bir kalça eklemine uygulanacak kalça protezi hastanın ağrısız bir yaşam sürmesine imkan tanıyabilir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 786 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim