• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 9 °C

Kalbinizin yaşı kaç?

Kalbinizin yaşı kaç?
Gelişmiş ülkelerde ölümlerin üçte biri, gelişmekte olan ülkelerde ise yaklaşık yarısı bu hastalıklara bağlı olarak oluşuyor!

Kalp- Damar hastalıkları bütün dünyada ve ülkemizde ölümlerin başta gelen nedeni olarak görülüyor. Gelişmiş ülkelerde ölümlerin üçte biri, gelişmekte olan ülkelerde ise yaklaşık yarısı bu hastalıklara bağlı olarak oluşuyor. Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Ergene, kalp-damar hastalıkları içinde en fazla görülen ve ölüme yol açan hastalığın, halk arasında “damar sertliği” olarak bilenen “aterosklerotik koroner arter” olduğunu belirtiyor.

HANGİ YAŞLARDA?
Ülkemizde kalp-damar hastalıklarına en çok 60 yaş ve üzerinde rastlanıyor. Bu hastalıkların görülme sıklığı erkeklerde 50, kadınlarda ise 60 yaşından sonra ciddi şekilde artış gösteriyor. Erkeklerde, kalp-damar hastalığının gelişme riski, kadınlara göre yaklaşık 3-4 kat fazla iken, 65 yaş üzeri kadınlarda hastalık gelişme riskinin erkeklerdeki oranı yakalaması dikkat çekiyor.

MENOPOZLA ARTIYOR
Kalp-damar hastalıkları, kadınlarda genellikle menopoz sonrasında görülüyor ve hastalığın ortaya çıkması erkeklere göre 10 yıl gecikiyor. Gerek erkeklerde gerekse kadınlarda kalp-damar hastalıklarının meydana gelmesine yol açan pek çok neden bulunuyor. Genetik, çevresel veya davranışsal olabilen birçok risk faktörünün yanı sıra yaş, sigara kullanımı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kolesterol, obezite, genetik yapı ve hareketsiz yaşam da bu hastalıklara yol açan nedenler arasında sayılıyor. Türk kadınları Avrupalı kadınlara göre kalp sağlığı açısından daha fazla risk altında bulunuyor. Değiştirilebilir risk faktörleri, (yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları vb.) koroner kalp hastalığı ve serebrovasküler hastalıkların yüzde 80’inden sorumlu tutuluyor. Risk faktörlerinin yaklaşık yarısını sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve yüksek kolesterol oluşturuyor.

EN ÇOK KALP KRİZİ
Kalp-damar hastalıkları dendiğinde, kalp krizi gibi kalp damarlarını tıkayan hastalıklar, felce yol açan beyin damarlarını tıkayan hastalıklar, yüksek tansiyon, kalp yetmezliği, yürüme güçlüğü ve kangrene yol açabilen bacak damarlarını tıkayan hastalıklar, doğumsal kalp hastalıkları ve romatizmal kalp kapak hastalıkları anlaşılıyor. Bunlar içerisinde en sık görülen ve en fazla ölüme neden olan hastalık ise kalp damarlarının tıkanmasına bağlı olarak gelişen ani kalp krizleri...

BU TESTİ YAPIN
Kalp hastalığı riski, her bireyde farklılıklar gösteriyor. Stresli yaşam biçimi, beslenme alışkanlıkları, zor çalışma koşulları kalp sağlığını olumsuz etkiliyor. Bu noktada Türk Kardiyoloji Derneği’nin “Kalp Yaşı” kampanyası insanları kalp yaşlarını hesaplamaya ve kalp yaşı konusunda bilinçlenmeye çağırıyor. www.kalpyasi.com sitesinde aktif hale gelen “Kalp Yaşı” testini tamamlayan herkes hem kalp yaşını öğreniyor hem de kalp sağlığı için neler yapmaları gerektiğine ilişkin öneriler alıyor. Türk Kardiyoloji Derneği 2020 yılına kadar 1 milyon kişinin kalp yaşını ölçmeyi, kalp yaşı yüksek olan kişilerin kalp yaşlarını ise ortalama 3 yaş düşürmeyi amaçlıyor.

CEYDA ERENOĞLU



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4408 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim