• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 9 °C

Kalbinize iyi gelecek 10 altın besin

Kalbinize iyi gelecek 10 altın besin
İzmir Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Fatma Baysal, balık ve balık yağı, çikolata, yeşil çay, somon ve ton balığı, ceviz, fındık, sarımsak, yulaf ezmesi, kuşkonmaz, kuru üzüm ve yer elmasının kalp sağlığına iyi geldiğini belirtti.

Ülkemizde ve dünyada ölümle sonuçlanan hastalıkların başında yer alan kalp hastalıkları, kişinin beslenme alışkanlıklarıyla yakın bir ilişki içerisinde. Hızlı yaşam koşulları ve kötü beslenme alışkanlığı, kalp ve damar sağlığı açısından büyük risk teşkil ediyor. Uzmanlar sağlıklı bir kalp için kişilerin sağlıklı bir beslenme listesi oluşturarak buna sıkı sıkıya uymalarını tavsiye ediyor. Kalbe iyi gelecek 10 altın besini sıralayan İzmir Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Fatma Baysal, "Sarımsak, damar içinde pıhtılaşmayı engelleyerek koroner kalp hastalıklarının oluşma riskini azaltır. Her gün 1 diş sarımsak ezerek tüketilmeli. Yer elması A ve C vitaminleri ile kalsiyum, demir ve fosfor mineralleri açısından zengin bir besindir. Birçok antioksidan içeren yer elması, serbest radikalleri vücuttan atarak kalp sağlığını korur. Kansızlığa faydalıdır. Balık ve balık yağı, kanama zamanını uzatır, damar içi tıkanıklarının azalmasında etkindir. İçeriğindeki omega-3 yağ asitleri yüksek antioksidan özelliğindedir. Gut hastalığınız, ürik asit yüksekliği veya böbreklerinizle ilgili her hangi bir rahatsızlığınız yoksa balığı, ızgara, buğulama, füme şeklinde istediğiniz kadar tüketebilirsiniz" dedi.

"CEVİZ YİYİN"

Ceviz ve fındıkta önemli ölçüde Omega-3 ve E vitamininin yanı sıra magnezyum ile posa bulunduğunu kaydeden Diyetisyen Fatma Baysal, "Haftada 2-3 kez 6-7 fındık, 2-3 ceviz tüketilmelidir. Yulaf, çavdar, tam buğday ununun, B ve E vitamini içeriklerinden dolayı kalp hastalıklarını önleyici özellikleri vardır. Yulaf gevreği, tam buğday ekmeği, arpa, yulaf, çavdar ekmeklerinin, bulgur pilavının tüketimini artırabilirsiniz" diye konuştu.

SİYAH ÇAY YERİNE YEŞİL ÇAY

Baysal, yeşil çay da bulunan polifenollerin antioksidan özelliği nedeniyle kalp hastalıklarının engellenmesinde etkili olduğunu söyledi. Siyah çay ve kahve tüketimi yerine yeşil çay, adaçayı, papatya, rezene gibi bitki çaylarının tüketimini tavsiye ettiklerini belirten Baysal, şöyle devam etti: "Kırmızı üzüm içeriğindeki yüksek antioksidanlardan dolayı kalp hastalıklarında olumlu etkisi vardır. Özellikle çekirdekli kuru siyah üzümün tüketimini öneriyoruz. Domates ve karpuzun, antioksidan özelliği kalp hastalıkları oluşum riskini azalttığı görülmüştür. Keten tohumu, doymamış yağ asitleri, potasyum, posa, E vitamini ve Omega -3 içeriyor. Bu sayede kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi bulunuyor. Her gün 1 çorba kaşığı taze çekilmiş keten tohumunu yoğurt, çorba gibi besinlerin içine katarak tüketebilirsiniz. Posalı Gıdalar, kan kolesterol seviyelerinizin düzenlenmesinde sizlere yardımcı alacaktır."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3196 defa okunmuştur
Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim