Pek çok ilaç ve yiyecek maddesi de doping listesinde yer alıyor. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı ve Doping Mücadele Kurulu Üyesi Prof Dr. Ahmet Araman; vitaminlerden aspirine, günlük hayatta sık sık kullanılan ilaçların doping etkisiyle ilgili sorularımızı yanıtladı.
HEKİME DANIŞMALI
Sporcunun aspirin içmesi de doping sayılabilir mi?
Aspirin bile doping sayılabilir! Tabii ki ironik anlamda... Ağrıyı giderdiği yani sporcunun normal durumunu etkileyip o an için vücut direncini değiştirdiği için doping sayılma ihtimali vardır. Şaka şaka! Aspirin doping sayılmaz ama içilecek her ilaca dikkat edilmeli.
Hasta sporcu ilaç içerse dopingli çıkar mı?
Özellikle sporcuların hekimlerine danışarak ilaç kullanmaları uygun olur. Böylece doping tehlikesinden uzak kalabilirler.
Prostat ilaçlarının bile doping sınıfına girdiği doğru mu?
Eskiden finaterid içeren prostat ilaçları yasaklı maddeler sınıfına dahildi.
Bir sporcu eczaneden aldığı basit bir grip ilacını dahi kullanamaz mı?
Kullanamaz. Eczacıya, şahsi veya takım doktoruna danışmadan hiçbir ilaç kullanmamalı.
VİTAMİNLERE DİKKAT
Yasak da olsa sağlığı için bu ilaçları kullanması gereken sporcu ne yapmalı?
Hasta olan sporcu öncelikle istirahat etmeli. Ancak müsabakaya çıkması gerekiyorsa ilgili mercilere bildirimlerde bulunmak ve Dopingle Mücadele Kurulu'nu (ulusal ve uluslararası işlemler için farklıdır) bilgilendirerek, izin aldıktan sonra yarışmaya katılmalı.
Vitaminler doping maddesi kapsamına girer mi?
Vitaminler doging değildir. Ancak vitaminlerin üretildiği yerlerde önceden vücut geliştirme preparatları gibi doping ajanı içeren ürünler hazırlanmışsa çapraz bulaşma olabilir. Böyle bir durumda "Sadece vitamin aldım" derken dopingli çıkabilirsiniz. Yurt dışından gelen ve kaynağını bilmediğiniz vitaminler doping kapsamına girebilir. Kellik ilaçları da hekime danışmadan kullanılmamalıdır.