• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Kahve bile yasaklar listesinde

Kahve bile yasaklar listesinde
Pek çok ilaç ve yiyecek maddesi de doping listesinde yer alıyor. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı ve Doping Mücadele Kurulu Üyesi Prof Dr. Ahmet Araman; vitaminlerden aspirine, ...

 


Alkol, bazı spor dallarında doping sayılırken bazılarında yasak değildir. Okçuluk gibi bazı spor branşlarında elin titremesini engellemek için yarışmacılar müsabakadan önce alkol alırlarsa dopingli sayılır. Futbol gibi bazı branşlarda ise alkol yasaklı değildir.

DOPİNG TARİHİ ANTİK YUNAN DÖNEMİNE DEK UZANIYOR
Performans artırmak için vücuda dışarıdan madde alımı çabaları, sporun tarihi kadar eskidir. Antik Yunan'da atletler, özel diyetler uygulayarak ve uyarıcı sıvı ilaçlar alarak güçlerini artırmaya çalışmışlardır.
19'uncu yüzyılda uzun mukavemet koşu atletleri ve bisikletçiler; striknin, kafein, kokain ve alkol kullanmıştır.
Doping, özellikle 20'nci yüzyılın başında at yarışlarında çok sık kullanılırmış.

REKABET YÜZÜNDEN ARTTI
Uluslararası düzeyde dopinge karşı gösterilen hassasiyet de spor tarihi kadar eski. Uluslararası Amatör Atletizm Federasyonu (IAAF); 1928 yılında doping kullanımını yasaklayan ilk spor federasyonu olmuştur. Buna zamanla diğer federasyonlar da katılmış ancak testlerin yapılmaması nedeniyle kısıtlamalar etkisiz kalmıştır.
Uluslararası müsabakaların arttığı 1930'larda, sentetik hormonların devreye girmesi ve ülkeler arası rekabetin iyice şiddetlenmesiyle; doping problemi içinden çıkılmaz bir hal almıştır.

GEN YÖNTEMİ TEHLİKELİ
Genlerin, genetik materyal ve hücrelerinin tedavi amacı dışında sportif performansı artırmak için kullanılması olan 'gen dopingi'; son yıllarda en çok tartışılan yöntem oldu.
Gen dopinginin sporcular ve koçlar tarafından etik dışı kullanımı artıyor. Bu uygulama, etik dışı olmanın ötesinde sporcular için de çok önemli sağlık riskleri oluşturuyor.

KAFEİN DÜZENSİZ KALP ATIŞINA NEDEN OLUR
Kahve içmek performansı artırır mı?
Performansı artırmaz ama kişinin yorgunluğunu maskeler. Çok fazla kahve içmek, çarpıntı ve düzensiz kalp atışına neden olur. Bu yüzden kafein; 2012 yasaklılar listesinin izleme programındadır.
Sporcuların enerji içeceği içmesi yasak mı?
Sporcular enerji içeceği içebilir. Ancak içeriğini bilmek, hekim ve eczacının onayını almak koşuluyla...

SPORCU ÖLÜMLERİ İLAÇ TESTLERİNİ HIZLANDIRDI
Danimarkalı bisikletçi Knud Enemark Jensen, 1960 Roma Olimpiyatları'nda yarış esnasında amfetamin, nikotinik asit karışımı kullandığı için ölünce; spor otoriteleri ilaç kontrollerinin başlatılması yönünde baskılarını artırdı.
Uluslararası Bisiklet Federasyonları Birliği (UCI), ilk uluslararası doping testini 1966 senesinde uyguladı.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), 1967'de tıbbi komisyon kurarak yasaklı maddeler listesini yayınlandı.

ESRA TÜZÜN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6282 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim