• BIST 9910.61
  • Altın 3062.553
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 16 °C

''Kağıtsız hastane'' sayısı artıyor

''Kağıtsız hastane'' sayısı artıyor
Sağlık Bakanlığının 'kağıtsız hastane'' projesi kapsamında, işlemlerin elektronik ortamda gerçekleştirildiği hastanelere İzmir'de bir yenisi daha eklendi

Sağlık Bakanlığının ''kağıtsız hastane'' projesi kapsamında, yatıştan taburculuğa kadar tüm işlemlerin elektronik ortamda gerçekleştirdiği hastanelere bir yenisi daha eklendi.

İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Emin Erbaycu, İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinin, Türkiye'deki eğitim araştırma hastaneleri içerisinde ilk kağıtsız hastane olduğunu bildirdi.

Doç. Dr. Erbaycu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işlemler sırasında belgelerin "elden ele" dolaşmasının önüne geçilmesi, bunların elektronik ortama taşınması için uzun zamandır çalıştıklarını söyledi.

Hastanın, sağlık kurumuna başvurusundan taburculuğa kadar tüm aşamaların elektronik ortama aktarıldığı bu sistem sayesinde hekim, hemşire ve diğer çalışanların geriye dönük bilgilere kolay ulaşılabildiğini, ayrıca üst düzey bilgi güvenliğinin de sağlandığını anlatan Erbaycu, uygulamaya geçen hastaneye uluslararası ''HIMSS Belgesi'' verildiğini kaydetti.

- Türkiye'deki "ilk kağıtsız" eğitim araştırma hastanesi

Bu belgeye Türkiye'de sadece birkaç hastanenin sahip olduğunu ifade eden Erbaycu, "İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Türkiye'deki eğitim araştırma hastaneleri içerisinde ilk kağıtsız hastane oldu. Bu hastanemizin ardından Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi de bu belgeyi almaya hak kazandı. İzmir adına büyük bir gurur" diye konuştu.

-''Hepsi tek ekranda''

Uygulama sayesinde hastaneyle ilgili verilere anında dijital ortamda ulaşılabildiğini aktaran Erbaycu, şu bilgileri aktardı:

''Bir hastamız hastaneye 1 yıl içinde 3-4 kez yatabiliyor. Bu yatışların hepsiyle ilgili kayıtları tek bir ekranda görüyoruz. Eskiden arşivlerimiz vardı. Bu arşivlerden kağıtları toplayıp bunları yan yana koyup doktorlarımız karşılaştırma yapardı. Hastaların radyolojik görüntüleri de öyle. Şimdi bunların hepsi sistemde kayıtlı ve tek bir ekranda hepsi görülebiliyor.

Diyelim ki hasta yılda 5 kez EKG çekildi. O kağıt kolaylıkla kaybolabilir. Bunlar dijital ortama aktarılıyor ve hepsi tek ekrandan takip edilebiliyor. Hasta elindeki kağıtlarla artık uğraşmıyor. Öte yandan hastalarımızın bazı verilerini kaybedebiliyorduk. Bir hastamız başka bir hastanede tetkik yaptırıp buraya gelebiliyordu. Eskiden bunları kayıt altına alamıyorduk, hastayla gidiyordu. Yeni sistemde diğer hastanelerdeki tetkikleri de hastanemizde kayıt altında tutabiliyoruz. Bu tetkikler başka doktorlar tarafından görülemediği için aynı tetkik 2-3 kez yapılabiliyordu. Şimdi bunlar ortadan kalktı."

-"Ülke ekonomisine ciddi katkı"

Sistemin ülke ekonomisine ciddi katkısı olduğunu vurgulayan Erbaycu, veriler korunduğu için tetkiklerin tekrarlanmasına gerek kalmadığını kaydetti.

Erbaycu, "Eskiden daha az hastaya hizmet verebilirken kağıtsız hastaneyle daha çok hastaya hizmet verebilir hale geldik. Hizmetler hızlandı. Hastalar ellerinde kağıt olmadan işlemlerini çok daha rahat yaptırabiliyor. Hekimler de artık karar verme sürecini dijital ortamda izleyebiliyor. Aralarında etkileşim olan ilaçlarla ilgili sistem bizi uyarıyor. 'Bu iki ilacı kullanırken dikkatli olun' diyor. Sistem hekimin işini de kolaylaştırdı" ifadesini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4462 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim