• BIST 11064.85
  • Altın 2579.889
  • Dolar 33.0086
  • Euro 35.9773
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 26 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 30 °C

Kafkas Üniversitesi’ndeki Milyonluk Robot Çürümeye Terk Edildi

Kafkas Üniversitesi’ndeki Milyonluk Robot Çürümeye Terk Edildi
Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Eğitim, Uygulama ve Araştırma Hastanesi bünyesinde kurulun "Robotik Rehabilitasyon" ile uzun zaman yürüyemeyen hastalara umut...

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Eğitim, Uygulama ve Araştırma Hastanesi bünyesinde kurulun "Robotik Rehabilitasyon" ile uzun zaman yürüyemeyen hastalara umut olan Wolkbot Robotik, çürümeye terk edildi. Yaklaşık 2 yıldır bir türlü tamiri yapılmayan robotun akibetinin ne olacağı ise bilinmiyor.

Üniversite ve hastane yönetimin ilgilenmediği çalışanlarının başka birimlerde görevlendirildiği Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nin de kapalı bulunması felçli ve yürüme sıkıntısı çeken hastaları kara kara düşündürüyor.

AK Parti Milletvekilleri ile dönemin rektörü Prof. Dr. Sami Özcan tarafından Eğitim, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'ne kurulan Wolkbot, "Robotik" 2016 yılında o zamanın parasıyla yaklaşık 1,5 milyon liraya mal olmuştu.

Güney Koreli mühendisler tarafından Kars'a getirilerek kurulumu yapılan Wolkbot, "Robotik" bir türlü tamiri yaptırılmazken, üniversite ve hastane yönetimin vurdum duymazlığı nedeniyle iki bacakta felç, (Propleji), tek kol, tek bacak, (Hemipleji), Parkinson ve Omurilik tedavisi olmak isteyen hastalar ise tedavilerini yaptırmak üzere sabahın erken saatlerinde Erzurum'a gidiyor.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nin doktor olmaması bahane edilerek kapısına kilit vurulurken, bölümde çalışan görevliler ise başka birimlerde görevlendirildi. Bu da yetmemiş gibi kapalı bulunan bölüme tekniksiyen alındığı ileri sürülüyor.

Milyonlarca lira harcanarak getirilen Wolkbot, "Robotik'in yeniden çalıştırılması için rektörlük ve hastane yönetiminin herhangi bir girişimi olmazken, üniversite ve hastane yönetimi fizik tedavi bölümü bulunan ve arızalı olarak sahipsizliğe terk edilen robot ile ilgi ne düşündüğü merak ediliyor.

"Hastalara umut olmuştu"

Yapılmayı bekleyen "Wolkbot" robot, Eğitim, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde; her iki bacakta felç, (Propleji), tek kol, tek bacak, (Hemipleji), Parkinson ve Omurilik yaralanmaları sonucunda problem yaşayan hastalara umut ışığı olmuştu, arızalanan ve yaptırılmayan robot, umut ışığı olduğu hastaların umutlarını karartmış oldu.

Kurulduğunda uzmanlar tarafından verilen eğitimlerin ardından robot, 1 Uzman Doktor, 1 Yardımcı Doktor, 3 Fizyoterapist, 6 yardımcı sağlık çalışanı ile hastalarına hizmet veriyordu. "Robotik Rehabilitasyon"da günde 10 hasta kabul edilerek, her hasta için 30-40 dakikalık seanslar uygulanıyordu.

Yeni versiyon "Walkbot" hastaya normal fizyolojik (doğada yürür gibi) yürüme eğitimi vermesi, kalça eklemlerinde rotasyon yaparak merdiven inip çıkma hareketlerini desteklemesiyle dikkat çekiyordu. Ağırlık eksiltme desteği ile daha az kuvvetle daha uzun süre egzersiz yapılmasına da imkan sağlayan robot çürüyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 454 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim