• BIST 9910.61
  • Altın 3062.553
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 14 °C

Kadınların ikinci delikanlılık çağı

Kadınların ikinci delikanlılık çağı
Her kadın üzerinde farklı etkileri olan menopoz dönemi, kadınlar için ikinci delikanlılık çağı olarak kabul ediliyor.

Menopoz kadınlar için ‘ikinci delikanlılık’ dönemi anlamına geliyor. Menopozun delikanlılık çağıyla paralel düşünülmesi gereken bir dönem olduğunu söyleyen Başkanı Prof. Dr. İsmail Çepni, “Ergenlik döneminde gençlerin yaptıklarına nasıl anlayışla ve hoşgörüyle yaklaşılıyorsa, bu özel dönemde kadınlar için de aynı şey yapılmalı” diyor. Kadınlar bu süreçte eşlerinden ve çocuklarından hoşgörü bekliyor. Bu dönemin dayanışma içinde geçirilmesi, kolay atlatılması anlamına geliyor.

HER KADINI FARKLI ETKİLER

Eğitim nedeniyle evden uzağa giden çocukların, annelerinin menopozun etkilerini daha fazla hissetmesine neden olduğunu belirten Prof. Dr. Çepni, “Menopozdaki hormonal değişim, sosyal çevre değişimi yaşayan kadının psikolojisini olumsuz etkiler. Bunun sonucunda da, depresyon ve üzüntü atakları daha kolay ortaya çıkar” diyor. Menopozun her kadın üzerindeki etkileri farklı oluyor. Bazı kadınlarda idrar yolu enfeksiyonları ve vajinal yakınmalara rastlanırken, bazılarında çok yaygın olan ateş basması ve depresif ataklar hiç görülmeyebiliyor. Yakınmalar sadece 5-6 ay sürebildiği gibi yıllarca da devam edebiliyor.

ÖSTROJENÖNE ÇIKACAK

Hiç doğum yapmamış olmanın erken menopoza yol açtığı yönündeki düşüncenin yanlış olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Çepni, “Menopoza, yumurtaların yaşla birlikte tüketilmesi sonucunda giriliyor. Tüp bebek tedavisi gören kişilerin, çok yumurta kullanılması nedeniyle erken menopoza gireceklerini düşünmek de yanlış. Çünkü bu tedavide zaten o ayda tüketilecek yumurtalar kullanılıyor” diyor. Vücut kitle indeksinin ve cilt altı yağ dokusunun yumurtlama sürecine etkisi bulunuyor. Çok zayıf kadınların cilt altı dokusu zayıf olduğundan, yumurtlama aksayabiliyor. Çepni, bu durumdaki kadınların erken menopoza gireceğinin de söylenemeyeceğini belirtiyor. Günümüzde menopoz tedavisinde kişiye özgü düzenlemeler önem kazanıyor. Hormon en güçlü tedavi yöntemi olarak görülüyor ve gerektiğinde kullanılması öneriliyor. Kullanım süresi kişiye göre belirleniyor. Çepni, “Önümüzdeki yıllarda sadece östrojen içeren tedaviler gündeme gelecektir” diyor.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3285 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim