• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 13 °C

Kadınlarda tepeden saç dökülmesi sorunu

Kadınlarda tepeden saç dökülmesi sorunu
Kadınlarda tepeden saç dökülmesi, erkeklerde görüldüğü kadar sık karşılaşılmayan bir durum olsa da oldukça can sıkıcı sonuçlara sebep olmaktadır.

Kadınlarda tepeden saç dökülmesi, erkeklerde görüldüğü kadar sık karşılaşılmayan bir durum olsa da oldukça can sıkıcı sonuçlara sebep olmaktadır.

Kadınlar için oldukça önemli olan saçlarının tepeden başlayarak dökülmesi ve seyrelmeye başlaması kişinin psikolojisini bozar, sosyal ortamlardan uzaklaştırır ve özgüven yitimine sebep olabilmektedir.

Peki, kadınlarda tepeden saç dökülmesi ne demektedir? Nasıl ve neden ortaya çıkar? Kadınlarda saç dökülmesi ve saç ekimi konusunda uzman HERMEST Saç Ekimi yetkilisi Esra Hanım cevaplıyor.

Saç dökülmesi her yaştan kadın ve erkeği etkileyen bir sorundur ve herkes hayatının bir döneminde saç dökülmesi ya da seyrek saç sorunu yaşayabilmektedir ancak saç dökülmelerinin kısa sürede kelleşme ile sonuçlanması erkeklerde daha sık karşılaşılan bir durumdur ancak kadınlarda da görülmektedir. Kadınlarda saç dökülmeleri, stres, gebelik, beslenme sorunları, kansızlık, menapoz ya da genetik yatkınlık gibi sebeplere dayanabilir. Bunların birçoğu sebebin ya da hastalığın ortadan kaldırılmasıyla düzelirken genetik yatkınlık sebebiyle ortaya çıkan dökülmelerde ise durum farklıdır.

Genetik dökülmeler, erkek tipi diye bilinen ve alın bölgesinden başlayarak tepede açılmalarla devam eden androgenetik dökülme ve saçların kafanın her yerinde seyrekleşme ve dengeli açılmalara sebep olan difüz dökülmedir.

Kadınlarda tepeden saç dökülmesi yaşanıyor olması, kadınlarda saçların şakakların diplerinden başlayarak geri çekilmesi (alnın genişlemesi) sonrasında ise erkeklerde olduğu gibi kafanın tepesinden açılmaya başlaması durumudur ve kadınlarda tepeden saç dökülmesi ve tepe bölgesinde kelleşmelerin başlaması kadınlarda androgenetik yani erkek tipi saç dökülmesi başlangıcı olabilmektedir. Böyle durumlarda yapılması gereken en önemli şey vakit kaybetmeden doğru tedavinin başlaması için doktora başvurmaktır.

Kadınlarda Tepeden Saç Dökülmesi Neden Yaşanır?

Kadınlarda kafanın tepe bölgesinden saçların dökülmesi ve fark edilir bir seyrekleşmenin gerçekleşmesi durumunda öncelikle metabolik bir rahatsızlığın olup olmadığı kontrol edilmesi için doktora başvurulması önerilir. Saç dökülmeleri guatr, anemi, menapoz, protein eksikliği, şok diyetleri, yetersiz beslenme ve stres sebebiyle de oluşabilmektedir. Yoğun saç dökülmesi yaşayan bir kişide öncelikle yapılan kan ve hormon tetkikleri yapılır. Bu testler sonucunda kişinin saç dökülmesinin belirli bir metabolik ya da hormanal sorundan kaynaklanmadığı anlaşılırsa saç dökülmesinin sebebinin genetik yatkınlık olması olası bir durumdur.

Tepeden başlayan saç dökülmelerinin çoğu genetik kaynaklıdır ve kelleşme sürecinin yavaşlatılması için hızla doktora başvurulması önerilir.

Kadınlarda Tepeden Saç Dökülmesi Oluşumu

Tepeden başlayan ve kelleşmeye sebep olan açılmalarda metobolik bir hastalığın sebep olmadığı anlaşıldığından bu dökülme, kalıcı ve genetik kaynaklı bir saç dökülmesi çeşidi olan androgenetik saç dökülmesi olarak değerlendirilebilir.

  • Bu durum daha çok erkeklerde görüldüğü düşünülse de kadınlarda da sıklıkla karşılaşılmaktadır.
  • Ortalama 100 saç telini aşan yoğun dökülmeler görülmektedir.
  • Saç dökülme seviyesi ilerledikçe kafanın tepe bölgesinde saç derisi görünmeye başlar.
  • Ailenizde kellik sorunu yaşayan biri (erkek ya da kadın) varsa genetik saç dökülmesi yaşanma olasığı ortaya çıkar.
  • Genetik saç dökülmesinde (androgenetik tipte) saçlarınız şakak bölgesinden ve özellikle tepe bölgesinden seyrelmeye başlar.
  • Kadınlarda tepeden saç dökülmesinin seviyesinin anlaşılması için Norwood Ölçeğinden faydalanılabilir.

Kadınlarda Tepeden Saç Dökülmesi Tedavisi

Saçlarınızın tepe bölgeden açılmaya başladığını fark ettiğinizde, dermotoloğa başvurulması, gerekli tetkikler sonrasında ise saç dökülmesinin yavaşlaması ve saç köklerinin güçlendirilmesi adına düzenli bir tedaviye başlanması oldukça önemlidir.

Kalıcı bir dökülme çeşidi olarak nitelendirilen androgenetik saç dökülmesinde, dökülmenin tamamen durdurulması ya da dökülen saç köklerinin yeniden çıkması konusunda yapılan araştırmalar hala tam olarak sonuç vermemiştir. Bu sebeple tedaviye hızla başlanması ve düzenli bir şekilde devam ettirilmesi oldukça önemlidir. Bu noktada uygulanacak olan tedavi, saç dökülmesinin seviyesine göre saç köklerinin güçlendirilmesi, özellikle androgenetik kelleşmeye sebep olan DHT hormonunun bu olumsuz etkisini yavaşlatacak yönde gerçekleştirilir. Böylece saç kayıplarının yavaşlatılması ve kelleşme sürecinin olabildiğince ileri atılması amaçlanmaktadır.

Kadınlarda tepeden saç dökülmesi sorunu için saç güçlendirici yöntemlerden de faydalanılabilir.

PRP: Günümüzde estetik ve güzellik alanında sıklıkla kullanılan PRP, trombositten zenginleştirilmiş plasma anlamındadır ve kişinin kendi kanından yapılır. PRP hücre yenileyici özelliğe sahiptir ve saç köklerine enjekte edilerek gerçekleştirilir. Böylece saç köklerinde yenilenme ve güçlenme meydana gelmesi amaçlanır. 30 dakikada kolayca uygulanan PRP yöntemi, saçları güçlendirerek dökülmeleri azaltır.

Saç Mezoterapisi: Saç köklerine enjekte edilen bir vitamin komplekstir. Saç için yararlı olan bir takım bileşenler içeren mezoterapi saçın beslenmesini sağlayarak dökülmeleri yavaşlatır. Kolayca uygulanan saç mezoterapisinin, dökülmenin yoğunlığuna göre belirli aralıklarla tekrar edilmesi önerilir.

Kadınlarda Tepeden Saç Dökülmesi ve Saç Ekimi

Son yıllarda kelleşmeye karşı başarılı bir yöntem olarak kullanılmaya başlanan saç ekimi, özellikle androgenetik dökülme tiplerinde oldukça başarılı sonuçlar alınmasına sebep olmaktadır. Saç ektirme fiyatlarının düşmesi ve operasyonlardan alınan sonuçların daha başarılı ve naturel olması saç ekimini tercih edenlerin sayısını artırmıştır. Saç ekimi, kadın ve erkek herkese genel sağlık durumu yerinde olan herkese uygulanabilecek bir yöntemdir. Saç ekimi için saç dökülmesi seviyesinin belirli bir düzeye gelmiş olması gerekmektedir. Saç dökülmesine çözüm arayışı içerisinde olan kişiler saç ekimi operasyonlarına yönelmektedir.

Zamanından önce yapılan ekimler, saç dökülmesi devam edeceği için ikinci bir saç ekimi seansına ihtiyaç duyulmasına sebep olur. Saç ekimi için uygun olup olmadığınızın kontrol edilmesi amacıyla, saç ekimi merkezlerinin birçoğunda ücretsiz olarak yapılan saç ekimi muayenesi, saç analizi yapılmalıdır.

Saç ekimi yalnızca kişinin kendi saç kökleriyle yapılabilen bir uygulamadır bu sebeple saç ekiminin yapılabilmesi için kişinin donör bölgesinin yeterli kıl köküne sahip olması gerekmektedir.

Kadınlarda tepeden saç dökülmesi yaşandığı durumlarda androgenetik saç dökülmelerinde olduğu gibi ense bölgesinde sağlam saç kökleri kontrol edilerek, yeterli olduğu anlaşılırsa bu bölge saç ekimi için donör bölge olarak kullanılır. Hem erkeklerde hemde kadınlarda ileri yaşlara gelininceye kadar ense bölgesinde saç olduğu gözlemlenmektedir bunun sebebi ense bölgesindeki saç köklerinin genetik yapısı gereği dökülmeye yatkınlığının az olmasıdır. Bu nedenle saç ekimi operasyonlarında ense bölgesi, ilk tercih edilen bölgedir.

Kadınlarda saç ekimi ile ilgili merak ettiğiniz ayrıntılı bilgi almak için hermest.com.tr/kadinlarda-sac-ekimi adresini ziyaret edebilirsiniz...

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 206022 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim