• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 13 °C

Kadınlar Neden Adet Ağrısı Çeker?

Kadınlar Neden Adet Ağrısı Çeker?
Bilindiği üzere regl (adet), her sağlıklı kadının 28 günde bir döllenmemiş yumurtaları kan yolu ile dışarı attığı bir döngüdür. Bu döngü esnasında ve öncesinde yine her kadının vücudunda değişiklikler meydana gelir.

Bilindiği üzere regl (adet), her sağlıklı kadının 28 günde bir döllenmemiş yumurtaları kan yolu ile dışarı attığı bir döngüdür. Bu döngü esnasında ve öncesinde yine her kadının vücudunda değişiklikler meydana gelir. En sık rastlanan değişiklerden biri ise, regl döneminin habercisi sayılan ağrılardır. Bu ağrılar sadece karın bölgesinde, kasıklarda ya da belde meydana geldiği gibi bu bölgelerin her birinde aynı anda da kendisini gösterebilir. Bu duruma, genelde ağır adet dönemi geçiren kadınlarda daha sık rastlanır. Adet dönemi konusunda en çok; adet ağrısını ne geçirir, adet kanaması nasıl meydana gelir, ağrılara iyi gelen yöntemler nelerdir gibi sorular merak edilir ve araştırılır.

Bu yazıda regl ağrısı nasıl geçer konusu başta olmak üzere, merak edilen birçok konuya da değineceğiz.

Regl Gecikmeleri Normal mi?

Kadınların rahminden her ay düzenli olarak yumurta atılmasına regl adı verildiğini biliyoruz. Bunun neden meydana geldiğini de biliyoruz. Peki, regl gecikmeleri normal midir? Regl dönemleri arasındaki ideal süre ne olmalıdır? Bu gibi sorular yine internet üzerinde en çok rağbet gören araştırma konuları arasında yer alıyor.

Reglin birkaç gün ya da 1 hafta gecikmesi, uzmanlar tarafından normal kabul edilir. Ancak bundan sonra devam eden gecikmelerde akla ilk olarak gebelik şüphesi gelir. Çünkü hamile kalındığında dışarı yumurta atımı olmaz ve haliyle regl dönemleri de hamilelik süresince ortadan kalkar. İşte bu yüzden 1 haftayı aşan gecikmelerde, gebelik testi yapılması ya da bir kan testi yaptırılması önerilir.

Bazen düzen bozukluğu ya da stres gibi faktörler de regl gecikmelerine yol açabilir. Örneğin; stresli bir ay geçirdiyseniz ya da bu ay içerisinde uyku düzeniniz, beslenme düzeniniz bozulduysa periyodunuzun gecikmesi normaldir.

Regl Gecikmesi Neden Olur?

Regl ağrısına iyi gelen yiyecekler konusuna değinmeden önce, regl gecikmesi neden olur sorunun cevaplarını maddeleyelim:

  • Regl gecikmelerinin baş nedenleri arasında stres yer almaktadır. Stres normal zamanlarda da vücudumuzun dengesini bozar ve birçok hastalığa davetiye çıkarır.  Bu yüzden regl dönemine yaklaşırken stresli bir ruh haline sahip olmak, regli geciktirebilecek nedenlerden sayılabilir. Bunu ortadan kaldırmak için, öfkeyi fark ettiğimiz anda daha sakin bir ruh yapısına geçmeye, kendimizi yatıştırmaya çalışmalıyız. Bunun için yapılabilecek en güzel şey de nefes egzersizleridir.
  • Regli geciktiren bir diğer faktör ise düzensizliktir. Bunu daha da açacak olursak, alışkın olduğumuz düzenin dışına çıktığımız her şey vücudumuza etki edebilir. Örneğin; uyku düzeni, çalışma düzeni, beslenme düzeni. Düzensiz bir yaşam sadece adet dönemini değil hayatımızın her alanını etkiler ve vücudumuzu savunmasız bir hale getirir.
  • Regli geciktiren sebepler arasında kadınsal rahatsızlıklar yatıyor olabilir. Polikistik Over, Endometriozis gibi rahatsızlıklar (kistler ve miyomlar) adet düzensizliği yaratan rahatsızlıklardır. Bunlar aynı zamanda, birçok kadında şiddetli ağrılara sebep olur. Ve kistler aydan aya büyüme eğilimindedir. Bu da sağlığımız açısından tehlike oluşturur. O yüzden eğer sık adet düzensizliği yaşıyor iseniz mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurmanız gerekmektedir.
  • Regli geciktiren bir diğer sebep ise, mevsimsel geçişlerdir. Biliyorsunuz ki çoğu insan mevsim geçişlerinden ruhsal ve bedensel olarak etkilenebilir. Eğer hassas bir yapınız varsa, sizde hem ruhsal hem de bedensel olarak bundan etkilenebilirsiniz. Haliyle reglinizde de gecikmeler meydana gelebilir.
  • Gelelim son ihtimale: hamilelik. Eğer bir haftayı geçen bir regl gecikmesi yaşıyor iseniz, hamile olma ihtimaliniz olabilir. Bu yüzden bir gebelik testi yapabilir ya da bir sağlık kuruluşuna giderek kan testi yaptırabilirsiniz.

Adet Ağrılarının Sebepleri

Regl ağrısına iyi gelen yiyecekler ve içeceklerden bahsetmeden önce adet ağrılarının nasıl oluştuğunu anlatalım kısaca.

Bilindiği üzere kadınlar döllenmemiş yumurtaları rahimden dışarı atar iken bunu kan yoluyla yapar. Yani rahim duvarındaki döküntüler ve burada oluşan kan rahim kaslarının yetkisi ile dışarı çıkar. Bu kanama miktarı fazla ise, rahim kasları fazla kanı durdurmak için kasılır ve böylece ağrılar meydana gelir. Peki, regl ağrısı nasıl geçer, regl döneminde ilaç kullanmak doğru mudur?

Adet ağrısını ne geçirir sorusu için uzmanların görüşlerine bir göz atalım.

  • Acısız bir adet dönemi geçirmek istiyorsanız bol bol su içmelisiniz. Günde en az 2 litre su içilmeli diyen uzmanlar bunu sadece regl dönemi için önermiyor.
  • Ağrıdan uzak kalmak için kulak verilmesi gereken diğer bir öneri: yağlı yiyeceklerden uzak durmak. Eğer ağır bir regl dönemi geçiriyorsanız acı ve yağlı yiyeceklere özellikle de bu dönemde elveda deyin.
  • Uzak durulması gereken içeceklere göz atalım bir de. Bunlar da hiç şüphesiz asitli ve kafein içeren içecekler. Regl dönemi boyunca bunlardan da uzak duruyoruz.
  • Peki, ne yiyelim ne içelim diyorsanız, uzmanlar sizin için ev yapımı katkısız doğal meyve sularını, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeyi bir de bol bol bitki çayı tüketmeyi öneriyor.
  • Yine aynı uzmanlar yoga gibi, nefes düzenleyen ve kaslarımızı gevşeten sporları da öneriyor.

Regl dönemi ve sağlıklı yaşam için aklınıza takılan başka ne varsa dogalsaglik.com sitesine göz atabilirsiniz.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 23505 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim