EGZERSİZ GEREKİR
Hemen ilaç önermiyorsunuz değil mi?
Hemen ilaca sarılmayıp diğer tüm seçenekleri tartışıyoruz. Hastayı iyi hissettirecek beslenme düzenini ayarlayıp egzersizler önererek hayatını kolaylaştırıyoruz. Ben de Fitoterapi Yüksek Lisans eğitimi alıyorum ve hastalıkların tedavisinde beslenmenin ve bitkilerin çok önemli olduğuna inanıyorum.
AYRI AYRI İLAÇ
Fitoterapi nedir?
Fitoterapi, hastalıkların taze veya kurutulmuş bitkiler ve onların doğal ekstreleri ile tedavi edilmesidir.
Bitkilerle tedaviye artık kocakarı ilacı olarak bakılıyor, değil mi?
Doktorlarımızın bu tedavi yaklaşımına ilgisi az. Ben yıllardır sindirim sistemi ile uğraşıyorum ve sürekli aynı ilaçları görmekten sıkıldım. Sorun gaz, kabızlık ya da ishal ise her birine aynı ilaçları vermemeliyiz. Bitkilerden de, spordan da, psikolojiden de, yogadan da yararlanmalıyız.
LİFLİ GIDALAR GAZ SORUNUNU ÖNLER
Bitkilerin sindirilemeyen hücre duvarlarına lif diyoruz. Bunlar midede parçalanmazlar, suyla birleşerek şişerler. Sindirim sistemini rahatlatan lif türleri şu özellikleri taşır:
KALORİSİZ
SUDA ERİMEYEN: Su tutarak ve sindirim sisteminin hareketlerini düzenleyerek kabızlığı engeller. Hem gazı azaltır ve hem de istenilen kıvamda dışkı oluşturur. Dolayısıyla IBS'nin yol açtığı ve birliktelik gösterdiği basur, çatlak ve diğer bağırsak hastalık risklerini azaltır. Kalorisi de olmadığı için kilo kontrolüne yardımcı olur. Kepekli buğday, lahana, pancar, havuç, şalgam, karnabahar ve elma kabuğunda bol miktarda bulunur.
SUDA ERİYEN: Bu lifler, suda çözünerek jel kıvamında bir yapı oluştururlar. Kandaki kolesterol düzeyini düşürür ve kan şekerinin kontrol altına alınmasında etkin rol oynarlar. Elma, arpa, yulaf, fasulye ve diğer kuru baklagiller, meyve ve sebzelerde bulunur.
ESRA TÜZÜN