Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Ankara İl Müdürlüğü tarafından bir ilke imza atıldı. Müdürlük bünyesinde hastane faturalarının incelenip, ödeme kararlarının çıktığı birimde görüntü ve ses kayıt sistemi başladı. Uygulama sayesinde, iltimas ya da eksik ödemelerle ilgili tartışmaların ortadan kaldırılması hedefleniyor.
Fatura inceleme birimi SGK memurları ve hastane yetkililerinin sık sık tartıştığı ve yoğun itirazların olduğu bir birim olarak biliniyor. Yeni uygulamadan ise en çok memurlar memnun oldu.
Ankara SGK İl Müdürlüğü tarafından uygulanmaya başlanan kameralı denetimle işlemler şeffaf hale geldi. Tartışmalara son vermesi beklenen uygulama sayesinde, örnekleme yöntemiyle hastane faturalarını inceleyen ve ödemeler yapan il müdürlüğü, ödemelere yapılan itirazların hastane yetkilileri ile birlikte değerlendirildiği tüm toplantıları ses ve görüntülü olarak kayıt altına alıyor. SGK İl Müdürü Ali Pekten, Ankara İl Müdürlüğü olarak 2008 yılında yaklaşık 4,2 milyar TL sağlık ödemesi yaptıklarını, bu kadar büyük miktarlarda ödeme yapan bir kurumda her şeyin şeffaf ve kayıt altında olması gerektiğini ifade etti. Hastane ödemelerinde çok ciddi kesintiler olabildiğini belirterek, bu kesintilere yapılan itirazlarda bazen gergin ortamların oluştuğuna dikkat çeken Pekten, "Bazen hakaretlere varacak düzeyde tartışmalar oluyor. Bu durumdan hem personel hem de hastane yetkilileri huzursuz. Bununla birlikte bizim çalışanımızdan da kaynaklanan istenmeyen durumlar doğabiliyor. Bu uygulama ile tarafların karşılıklı itham ve iftiraları önlenecek ve vatandaşa daha iyi hizmet sunalacak. Ayrıca kendimizi bu sistemle sorgulayabileceğiz." dedi.
MEMURLAR UYGULAMADAN MEMNUN
Yeni uygulamadan en çok birimde çalışan memurların memnun kaldığını söyleyen İl Müdürü Pekten, hastane ve tıp merkezleri gibi sağlık kuruluşları ile periyodik olarak ayda bir kez toplandıkların ifade etti. Devlet, özel sektör ve üniversiteler ile hastane, tıp merkezi gibi kuruluşların üst düzey yöneticileri, başhekimleri, dekanları ve sivil toplum kuruluşlarıyla bugüne kadar en az 10 kez toplantı yaptıklarını anlatan Pekten, bu toplantılardan elde ettikleri sonuç ve kendi personelinden duyduğu şikâyetlerin başında kesintilere yapılan itirazların geldiğini tespit etti. Tıbbi anlamda farklı bakışlardan dolayı hastane hekimleri ile kendi doktorları arasında gergin ortamların sıkça yaşandığını anlatan Pekten, sorunların tespiti ve çözümü noktasında sağlıklı karar verilebilmesi, tatsız ve istenilmeyen durumların yaşanmaması için bu uygulamayı başlattıklarını ifade etti.
Zaman