• BIST 9626.56
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 13 °C

Jinekolojik kanserde erken tanı hayat kurtarıyor

Jinekolojik kanserde erken tanı hayat kurtarıyor
Geçmişte çok sayıda insanın yaşamını kaybetmesine neden olan jinekolojik kanserler, günümüzde kanserli dokuların tedavisindeki gelişmelerle birlikte daha az sayıda insanın yaşamına mal oluyor.

Erken tanı tüm hastalıkların tedavisinde önemli bir faktör olarak kabul edilirken, özellikle kadınları ilgilendiren jinekolojik kanserlerin tedavisi için de büyük önem taşıyor.

Özel Medline Aydın Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cenk Tan, günümüzde kanserle savaşta temel yaklaşımın ‘kanseri erken tanımak ve kanserleşme sürecinde hücreleri yakalayıp tedavi etmek’ olduğunu söyledi. Kadınların korkulu rüyası olan jinekolojik kanserlerin de erken tespit edildiği taktirde artık ölüm nedeni olmaktan çıktığını kaydeden Op. Dr.Tan, “Özellikle jinekolojik kanserlere yakalanma riskini azaltmak ve meydana gelebilecek diğer kanser türlerini erken tanımak amacıyla pek çok yöntemler geliştirilmiştir” diye konuştu.

“GEÇ KALMAKTAN KORKUN”

Günümüzde kanserle uğraşan hekimlerin en önemli sloganının “Kanserden korkmayın geç kalmaktan korkun” sözleri olduğunu anlatan Op. Dr.Cenk Tan, kanserin erken tanısında kullanılan tarama metotlarıyla ilgili şunları kaydetti: “Son zamanlarda geliştirilen tarama ve tedavi metotlarıyla pek çok kanser türlerinde erken tanıyla yüz güldürücü sonuçlar alınmakta, hatta servix (rahim ağzı) kanserlerinde hücredeki bozulma kanser aşamasına gelmeden tanı konularak tedavi edilebilmektedir. Tüm kadın kanserlerinin yaklaşık olarak %40-45’ini meme ve genital organ(yumurtalık, rahim ve servix)kanserleri oluşturmaktadır. Önlenebilir ve tedavi edilebilir kanserler sınıfına giren bu guruptaki kadın kanserleri için günümüzde tarama programları geliştirilmiştir. Bu amaçla 35 yaş üzeri tüm kadınların rutin tarama programına alınması gerekmektedir.”

İŞTE HAYAT KURTARAN TARAMA PROGRAMI

Op. Dr.Cenk Tan tarama testlerinin tümünün tek seansta uygulanabilir işlemler olduğunu ifade ederek, “Artık kadınların yılda bir saatini harcayarak tüm kadın kanserlerinin yaklaşık yüze 50’sinin oluşturabileceği etkilerden korunması ve korkularından arınması mümkündür. Tarama programı sırasında tam bir jinekolojik değerlendirmeden geçildiği için, tüm kadınların sorunsuz bir şekilde yaşamına devam etmesi sağlanmaktadır” dedi.

Op. Dr.Cenk Tan’e göre tarama programı şu şekilde gerçekleştirilmeli: Meme muayenesi (yıllık), Mammografi(ilk 3 yıl yıllık, 3 normal sonuçtan sonra 3 yılda bir), Jinekolojik muayene, Pap smear(ilk 3 yıllık, 3 normal sonuçtan sonra 3 yılda bir) ve de Jinekolojik ultrason (yumurtalıkların değerlendirilmesi ve rahim içi kalınlık ölçümü)

“RİSKLİ GURUPTAYSANIZ ACELE EDİN”

Op. Dr. Cenk Tan, risk faktörü taşıyan kadınların, tarama programlarına daha önce katılmalarının önerildiğini vurgulayarak, bu risk guruplarını şöyle açıkladı: “Yakın akrabalarında meme kanseri olanlar. Yaşamını herhangi bir dönemimde birden çok cinsel partneri olanlar. Genital bölgede Herpes tip 2 (uçuk) infeksiyonu olanlar. Genital bölgede kondilom(siğil) bulunması. Düzensiz menstürüel kanamaları olanlar. Aşırı kilolu ve polikistik yumurtaları olanlar"



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3739 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim