• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 13 °C

Japon araştırmacılar sodyum tüketimini azaltmak için elektrikli yemek çubukları üretti

Japon araştırmacılar sodyum tüketimini azaltmak için elektrikli yemek çubukları üretti
Japon araştırmacılar, öğünlerdeki sodyum tüketimini azaltmak amacıyla tuzlu tatları artıran bilgisayar otomasyonlu yemek çubukları geliştirdi.

Meiji Üniversitesinden Prof. Dr. Miyaşita Homei, meşrubat üreticisi Kirin Holdings iş birliğiyle elektrikle uyarılan ve el bileğine giyilebilen mini bilgisayar kullanarak tat artıran yemek çubuğu geliştirdi.

Miyaşita, geliştirilen cihazın, yemekteki sodyum iyonlarını çubuklar aracılığıyla ağza aktarmak için zayıf elektrik akımı kullanıldığını belirterek bu sayede tuzlu tatların 1,5 kat fazla hissedildiğini kaydetti.

Kirin firması araştırmacılarından Sato Ai, aşırı sodyum tüketiminin yüksek tansiyon, felç dahil bazı hastalıklara yol açabileceğine dikkati çekerek "Bunları önlemek için tuz tüketimimizi düşürmeliyiz. Normal yollarla tuz tüketimini düşürürsek, sevdiğimiz yemekleri öğünlerimizden kesmek ya da yavan yemeklere katlanmak zorunda kalırız." ifadesini kullandı.

Geleneksel besinlerindeki tuz miktarı göz önünde bulundurulduğunda, tat artıran yemek çubuklarının Japonya içinde yaygın kullanılabileceği belirtiliyor.

Japonya'da bir yetişkinin Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) tavsiyesinin iki katına denk gelecek şekilde günlük 10 gram tuz tükettiği biliniyor.

Geliştirilen yemek çubuklarının gelecek yıl piyasaya sürülmesi bekleniyor.

- Yemek tattıran TV ekranı

Miyaşita geçen yıl, farklı yemek tatlarını taklit edip bunları müşteriye tattıran "televizyon ekranı prototipi" (Taste the TV) geliştirdiğini açıklamıştı.

Taste the TV önceden belirlenen bir yiyeceğin tadını püskürtme yoluyla tattıracak 10 farklı aroma kutusu içeriyor.

Sipariş sonrası hijyenik bir filme sarılan tat numunesi, müşterinin denemesi için düz TV ekranına gelerek dönmeye başlıyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1321 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim