• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 5 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 8 °C

İzmir'de 80 yaşındaki hastanın tıkalı şah damarı lokal anesteziyle yapılan ameliyatla açıldı

İzmir'de 80 yaşındaki hastanın tıkalı şah damarı lokal anesteziyle yapılan ameliyatla açıldı
İzmir'de, 2 şah damarı yüzde 90 oranında tıkalı olan 80 yaşındaki kadın, tıpta nadir uygulanan boyun bölgesine lokal anestezi sayesinde sağlık ekibiyle sohbet ederek ameliyat oldu.

Hasta Cevahir Abaz: "Ameliyat boyunca devamlı konuştum, acı hissetmedim. Bir ara durakladım 'abla neyin var' dediler, 'sizi dinliyorum' dedim"

Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. İbrahim Erdinç: "Bazı hastalarımız ameliyat sırasında şarkı söylüyor, fıkra anlatıyor. Ameliyat sırasında tansiyonunu, solunumunu ve birtakım problemleri kontrol edebiliyoruz"

Konak ilçesinde yaşayan Cevahir Abaz, 3 ay önce baş dönmesi ve konuşma bozukluğu şikayetleriyle yakınları tarafından Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi götürüldü.

Tetkiklerde şah damarlarının yüzde 90 oranında tıkalı olduğu belirlenen hastanın acil olarak ameliyatına karar verildi. Anestezi Uzmanı Doç. Dr. Fulya Yılmaz ve Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. İbrahim Erdinç, genel anesteziden korkan Abaz'a boyun bölgesine lokal anestezi uygulayarak ameliyat önerdi.

İlk ameliyatını kasımda lokal anestezi altında bilinci açık şekilde yapılan Abaz'ın ikinci operasyonu da 10 gün önce gerçekleştirildi. Ameliyatın ardından yoğun bakım ihtiyacı olmadan, bir saat sonra yemeye ve yürümeye başlayan Abaz, aynı gün taburcu edildi.

- "Bol bol sohbet ettik"

Cevahir Abaz, AA muhabirine, 2 damarının tıkalı olduğunu öğrendiğinde çok üzüldüğünü söyledi.

Doktorların ameliyatı bölgesel anesteziyle yapacaklarını söylediklerinde çok mutlu olduğunu anlatan Abaz, şöyle konuştu:

"Çünkü genel anesteziyle ameliyat olmaktan korkuyordum. İğneyle uyuşturdular. Ameliyat güzel geçti, bir şey hissetmedim ama korktum. Ameliyat sırasında sağlık ekibiyle bol bol sohbet ettik. İbrahim Bey sorular sordu. 'Evli misin, kaç çocuğun var, neler yapıyorsun' gibi konuları konuştuk. Ameliyat boyunca devamlı konuştum, acı hissetmedim. Bir ara durakladım 'abla neyin var' dediler, 'sizi dinliyorum' dedim."

Abaz, ameliyatını gerçekleştiren sağlık çalışanlarına teşekkür etti.

Anestezi Uzmanı Doç. Dr. Fulya Yılmaz ise şah damarı tıkanıklıkların açılmasında büyük oranda genel anestezi uygulandığını hatırlattı.

Son yıllarda aynı ameliyatın şah damarının çevresi uyuşturularak da yapıldığını hatırlatan Yılmaz, "Türkiye'de bu yöntemi ilk yapan olmak istedik. Hastalara uygulamaya başladık. Şah damarının etrafını uyuşturarak yaptığımız ameliyatlarda anestezi kadar yan etkiyle karşılaşma ihtimalimiz daha da azalıyor. Şimdiye kadar 20 hastanın ameliyatını gerçekleştirdik. Bu yöntemde beyin fonksiyonlarını kontrol etmek için hastayla sürekli iletişim halinde oluyoruz. Ameliyat sırasında herhangi bir olumsuzlukla karşılaştığımızda bu yöntem bize erken müdahale şansı veriyor." diye konuştu.

Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. İbrahim Erdinç ise uyguladıkları yöntemin hem hastaya hem de cerraha avantaj sağladığını anlattı.

Birçok hastanın ameliyat sırasında genel anestezi almaktan korktuğunu anlatan Erdinç, şöyle devam etti:

"Koah gibi, akciğeri problemli olan hastalara genel anestezi verirseniz solunum makinasından ayrılamayabilir. Lokal anesteziyle bu ameliyatı yaptığınızda hastanın oksijen durumu takip edilebilir. Ayrıca ileri derecede akciğer ve kalp yetmezliği olan hastaları oturtarak ameliyat yapıyoruz. Bazı hastalarımız ameliyat sırasında şarkı söylüyor, fıkra anlatıyor. Ameliyat sırasında tansiyonunu, solunumunu ve birtakım problemleri kontrol edebiliyoruz."

Genel anesteziyle gerçekleştirilen ameliyat sonrası hastanın yoğun bakıma alındığını dile getiren Erdinç, bu yöntemde ise kısa sürede taburcu etme imkanı bulduklarını sözlerine ekledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3541 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim