• BIST 9428.44
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

İyi kalplinin tansiyonu düsük olur

İyi kalplinin tansiyonu düsük olur
Yüksek tansiyon; kalp krizi, felç ve böbrek yetmezliği sebebi... Sağlıklı kalpler için, tansiyonunuzu kontrol altında tutmanız, ideal kilonuzda kalmanız ve sigarayı kesinlikle bırakmanız gerekiyor

Acıbadem Adana Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Eda Tokuçcu, 'Sağlıklı kalpler için tansiyonunuzu kontrol altında tutun' çağrısında bulundu. Kan basıncının normalden yüksek seyretmesiyle ortaya çıkan hipertansiyonun; kalp krizi, felç ve böbrek yetmezliğinin en önemli nedeni olduğunu belirten Dr. Eda Tokuçcu, bu hastalığın çoğunlukla belirti vermediğine dikkat çekti. Hipertansiyon tanısının genellikle kan basıncı ölçümü sırasında konduğunu belirten Tokuççu, 'Hastaların yarısı hipertansiyon hastası olduğunu bilmez, bilenlerin yüzde 50'si de tedavi almıyor; alanlarınsa istenen seviyede kontrol altında olmadığı dikkat çekiyor.'

AİLEDEN GEÇİYOR
Eda Tokuçcu, hipertansiyonun sebeplerini, 'Çevresel faktörlerden kilo fazlalığı, hareketsiz yaşam tarzı, sigara kullanımı, aşırı tuz tüketimi, yoğun stresli yaşam; kalıtsal faktörlerden, ailede bu hastalığın varlığı iyi bilinen risk faktörleri' diye açıkladı. Dr. Tokuçcu, hipertansiyonun hayat boyu devam ettiğini, ancak çoğu zaman tansiyonu ilaçla normale gelen hastaların tansiyon ilacını kesmek istediklerini söyledi.
Tokuçcu, 'Bu durumda tansiyon tekrar yükselir ve kalp krizi, felç, böbrek yetmezliği gibi istenmeyen olaylar gelişebilir. Hipertansiyon tedavisi için ilaca başlandığı zaman hastaların tansiyon düzeyi normale gelene kadar sık aralıklarla, normale geldikten sonra da belli aralıklarla doktor kontrolüne gitmeleri gerekir' dedi.


HAFTADA 3 GÜN EGZERSİZ

Kalp sağlığı için haftada en az 3 gün egzersiz yapılmasını öneren Dr. Eda Tokuçcu, şunları söyledi: 'Egzersiz, tansiyon kontrolü için çok önemli. Hasta düşük riskli hipertansiyon hastasıysa beslenme alışkanlıklarını düzeltmesini (sigarayı bırakmasını, tuzu azaltmasını, kilo vermesini, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmesini) ve egzersiz yapmasını öneririz. Diyet ve egzersize yeterli yanıt alınamazsa ilaç tedavisine başlanmalıdır'.



TÜRKAN YILMAZER

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3299 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim