• BIST 9626.56
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 13 °C

İyi huylu da olsa myomların düzenli takibi şart!

İyi huylu da olsa myomların düzenli takibi şart!
Kadınlarda sık rastlanan tümörlerin başında gelen myomlar üreme çağındaki her yüz kadından 20 ile 40'ı arasında görülebiliyor.

Hormona duyarlı olan bu iyi huylu tümörler, üreme çağı boyunca yavaş yavaş büyürken menapozdan sonra kadınlık hormonlarının azalmasıyla birlikte küçülmeye başlıyor.

Peki, sebebi tam olarak bilinmeyen ancak ailevi geçiş ve genetik yatkınlığın sorumlu tutulduğu bu iyi huylu tümörler huy değiştiriyor mu? Kansere dönüşme riski taşıyor mu?

Neolife Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gonca Saraç, "Myomların yüzde 50'si, muayene sırasında tesadüfen bulunur ve hiçbir şikayet vermezler. Şikayet oluşturan myomların neden olduğu belirtiler ise, myomun rahim içindeki yerine ve büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Rahimin içindeki adet gören tabakaya yakın olanlar, adet kanamasının fazla olmasına, sancılı adetlere ve kansızlığa neden olabilirler. Rahimin dış kısmına yakın olanlar ise etraf organlara yaptıkları bası nedeniyle sık idrara gitme, kabızlık, şişkinlik ve kasık ağrısı gibi şikayetler oluşturabilirler. Gebe kalmak isteyen kadınlarda, myomlar bulundukları yere ve büyüklüğüne göre, gebelik şansını azaltabilir, düşük ve erken doğuma neden olabilirler." şeklinde konuşuyor ve myomların binde bir oranında hızla büyümesi ve kanserleşmesi ihtimalinin bulunduğunu belirtiyor.

Bazı araştırmacılar, iyi huylu myomların zaman içinde kanserleşmediği ve doğrudan malign bir hastalık olarak başladığını kabul ediyor. Ultrasonografi veya MRI gibi görüntüleme teknikleri ile iyi huylu myomları, kötü huylu myomlar olarak adlandırılan leyomyosarkomdan ayırt edebilme imkanı maalesef yok. Ancak, hızlı büyüme veya menapoz sonrası büyümenin devam etmesi kötü huylu myomların teşhisinde en önemli belirti olarak dikkat çekiyor. Bu nedenle myomların, düzenli muayenelerle takip edilmesinin olası olumsuz gelişmelerin erken teşhisi için ön koşul olduğu vurgulanıyor. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4316 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim