• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 9 °C

İyi çiğnemek, sindirim hastalıklarından koruyor

İyi çiğnemek, sindirim hastalıklarından koruyor
Acele yenen yemekler ve yalnızca içecekle ıslatılıp çiğnenmeden yutulan yiyecekler; hazımsızlık, kabızlık, gaz sancıları, şişkinlik ve ileriki aşamalarda mide ve karaciğer hastalıklarına zemin hazırlıyor.

Besinlerin ağızda ne kadar iyi çiğnenirse sindirim sistemini o kadar az yoracağını kaydeden Dr. Sinan Akkurt, "İdeali her lokmanın 20 kere çiğnenmesidir. Bu hem sindirimi kolaylaştırır, hem tokluk hissini güçlendirerek daha az yemeyi sağlar, hem de kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlayan endorfin salgısını artırır." dedi.

İyi çiğnemenin son dönemde artan ülser, reflü gibi sindirim rahatsızlıklarını azaltma adına basit ama etkili bir yöntem olacağını belirten Dr. Sinan Akkurt, "Her lokmayı 20 kere çiğnemeyi birkaç gün deneyen herkes, kabızlık, şişkinlik, gaz gibi sindirim sorunlarının hemen azaldığını görecektir." dedi. Daha fazla çiğnemenin "mutluluk hormonu" olarak da bilinen endorfin hormonunu artırdığına dikkat çeken Dr. Akkurt, sağlıklı bir yaşam için ne yediğimiz kadar nasıl yediğimizin de önemli olduğunu vurguladı.

Özellikle karbonhidrat ve proteinlerin sindiriminin zor olduğuna işaret eden Dr. Sinan Akkurt, "Midede karbonhidratları sindirecek bir enzim yoktur, bu nedenle ağızda iyi çiğnenmeleri ve burada sindirim enzimleriyle karşılaşmaları gerekiyor." dedi. Proteinlerin sindiriminin ise uzun sürdüğünü, bu nedenle küçük parçalara ayrılarak mide ulaşmasının önemini vurguladı.

İyi çiğnemenin fazla iştahı kontrol altına alma adına faydalı olduğunu kaydeden Dr. Akkurt, "Hem beynin tokluk hissini algılaması için ihtiyaç duyduğu zamanı ona tanımış oluruz, hem de çiğnerken beynimizin o gıda ile ilgili en yüksek lezzet duygusuna ulaşmasını sağlarız." şeklinde konuştu.

Artan hızlı yemek kültürü, iş ve şehir yaşamının stresi ile birlikte yetersiz çiğnemenin hayat boyu süren bir alışkanlığa dönüşebildiğini kaydeden Dr. Akkurt, bu durumun besin eksikliklerine yol açtığına dikkat çekti. "Bir yandan işinize yetişmek için hızlı yiyerek zaman kazandığınızı düşünürsünüz ama diğer yandan iyi çiğnenmemiş besinlerin emilimi daha zor olacağından besinsel ihtiyaçlarını karşılayamazsınız, bu da enerji ve verimliliğinizi düşürür." diyen Dr. Akkurt; okurken, çalışırken, TV karşısında ne yendiği anlaşılmadan yenen yemekler yerine yemeğe bir zaman ayrılmasının önemini vurguladı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6193 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim