• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 10 °C

İTÜ'den kanserli dokuyu anında tespit edebilen yeni bir cihaz!

İTÜ'den kanserli dokuyu anında tespit edebilen yeni bir cihaz!
Yenilikte ve teknolojide öncü üniversite İTÜ, insan vücudundaki biyolojik dokuları mikro dalgalarla ayırt eden yeni bir cihaz geliştirildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi laboratuvarlarında geliştirilen Mikrodalga Doku Tanımlama Cihazı (EMALIZ) cerrahi operasyon öncesinde kanserli dokuların tespit edilmesinde kullanılacak, aynı zamanda ameliyat sırasında cerrahi operasyonun sınırlarını belirlemede cerrahlara yol göstermede önemli rol oynayacak.

Biyolojik dokulara sadece dokunarak çok kısa sürede dokunulan kısmın ne yapıda olduğunu tespiteden cihaz, bu tespiti mikrodalga frekanslarda dokuya ilişkindi elektrik katsayı ve iletkenliği yüksek doğrulukla ölçerek yapacak.

MEME VE BEYİN TÜMÖRLERİ TESPİTİ

Dünyada ilk olma özelliği taşıyan Emaliz cihazı, İTÜ öğretimüyesi Prof.Dr.İbrahim Akduman başkanlığında oluşturulan ekip tarafından tasarlandı. Ekipte cerrahların yanısıra elektronik, bilgisayar, yazılım, mekatronik ve malzeme mühendisliği gibi farklı disiplinlerden araştırmacılar yer aldı. 2 adet prototipi üretilen cihazın klinik testleri, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesive Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yürütülüyor. Şu an sadece meme ve beyin tümörleri tespitinde uygulama testleri gerçekleştirilen cihazın diğer dokulardaki testlerine 2014 yılı içerisinde başlanması planlanıyor.

CERRAHLARIN BAŞARISI ARTACAK

Kanserli dokulara ilişkin cerrahi operasyonların başarısı, kanserli dokuların yüksek doğrulukta tespitedilmesi ve tümüyle temizlenmesiyle ilişkili olduğunu söyleyen Prof.Dr. İbrahim Akduman, "Bu cihaz kullandığı yeni teknoloji ile kanserli dokuları vücut üzerinde yüksek doğrulukla tespit ederek cerrahi operasyonun başarısını artıracak. Dokuyu almadan sadece dokunarak dokunun habis veya selim olduğunun tespitini sağlayacak. Emaliz cihazı ölçülen tüm dokuların yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını çekerve ölçülen tüm verileri cihazın veritabanına kaydederek cerrahi operasyon sırasında istatistiki analizleri yaparak cerrahlara yön verebilecek” dedi.

Cihazın seri üretime geçmesi için etik kurul çerçevesinde klinik testlerinin tamamlanması ve Sağlık Bakanlığınca onaylanması gerektiğini söyleyen Akduman “Cihazımız şu anda canlıdan alınan doku ve hayvanlar üzerindeki dokulara klinik testleri yapıyor. Canlıdan alınan doku testleri birkaç ay içerisinde sonlanacak, hayvanlar üzerindeki testler ise 8 ay sonar bitecek ve sonrasında canlı insan üzerindeki testler başlayacak. Cihazın Sağlık Bakanlığınca onay sürecinin en fazla 3 yıl alacağını düşünüyoruz. Normalde bu dünya da 5-6 yılda tamamlanıyor. Seri üretime İnerken bu zamanda geçilebilecek; fakat üniversiteler AR-GE çalışmalar kapsamında kullanmaları için cihaz siparişinde bulunurlarsa kendilerine cihazı temin edebileceğiz” diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4170 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim