• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 13 °C

İthal etteki büyük ihmal şarbon getirdi

İthal etteki büyük ihmal şarbon getirdi
İstanbul'daki şarbon vakaları sonrası, daha hastalığın yayılmasıyla ilgili detaylı tetkikler yapılmadan Tarım Bakanı "Etleri güvenle yiyebilirsiniz" dedi. Ancak Veteriner Hekimler Birliği'nden 'eyvah' dedirten açıklama geldi:...

Kurban Bayramı öncesi Brezilya ve İrlanda'dan ithal edilerek Ankara Gölbaşı'ndaki özel bir çiftliğe getirilen 146 büyükbaş hayvanda 26 Ağustos'ta şarbon tespit edilmişti. Endişe yaratan olayın yankıları geçmeden bu kez de 31 Ağustos'ta Sivas'ta kestikleri hayvanın etini tüketen aileden 3 kişi şarbon şüphesiyle tedavi altına alındı. Bir köyün karantinaya alındığı olaydan üç gün sonra da şarbon virüsü İstanbul'da ortaya çıktı. Onlarca kişi hastanelere başvurdu. Silivri'de iki mahelle karantinaya alındı.

26 AĞUSTOS ANKARA: Kurban Bayramı öncesi Et ve Süt Kurumu'nca (ESK) Kurban Bayramı öncesi Brezilya ve İrlanda'dan Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki özel çiftliğe getirilen yaklaşık 3 bin 959 büyükbaş hayvandan bir kısmında veteriner kontrolleri sırasında şarbon virüsü belirlenmesi üzerine çiftlik karantinaya alındı. Yapılan testler sonucunda çiftlikteki 146 büyükbaş hayvan kontrolü olarak itlaf edilerek etleri imha edildi. Geri kalan hayvanlar için 26 Ağustos'ta başlatılan 21 günlük karantina süreci devam ederken yapılan test sonuçlarının ancak 15 Eylül'de belirleneceği öğrenildi. Olayın ortaya çıkmasından 5 gün sonra açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Brezilya ve İrlanda'dan toplam 6 bin 968 baş kesimlik sığır ithal edildiğini belirtti. Pakdemirli, sığırların İzmir Veteriner Sınır Kontrol Noktası'nda gerekli muayenelerinin yapıldığını, bu hayvanlardan 3 bin 9'unun Konya'daki işletmeye, 3 bin 959'unun da Ankara'nın Gölbaşı ilçesine bağlı Ahiboz Mahallesi'ndeki işletmeye alındığını açıkladı.

31 AĞUSTOS SİVAS: Ankara'daki şarbon panikden 5 gün sonra virüs Sivas'ta ortaya çıktı. Gürün ilçesine bağlı Karadoruk köyünde, ölen büyükbaşların etiyle temas eden, aynı aileden 3 kişi, vücutlarında yaralar oluşunca hastaneye başvurdu. Ölen hayvanlar, yakılarak gömülürken, köy de şarbon şüphesiyle karantinaya alındı. Büyükpınar ailesinin ölmekte olan ineklerini keserek etlerini tükettiği ortaya çıktı.

1 EYLÜL İSTANBUL: Türkiye geneli paniğe neden olan şarbon vakaları önceki gün de İstanbul'da patlak verdi. Silivri'de 48 kişi şarbon virüsü taşıyan hayvana temas ettikleri şüphesiyle hastanelere başvurdu. Bakırköy Sadi Konukoğlu ile Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi tetkikleri yapılan kişilerden sadece 6'sında deri lezyonları belirlendi. 6 kişi tedavilerinin ardından raburcu edildi. Silivrideki şarbon alarmından sonra Balaban ve Sancaktepe Mahalleleri şarbon şüphesi nedeniyle karantina altına alındı. Değirmenköy, Gümüşyaka, Çeltik ve Çantaköy'de bulunan 3 bin 500 hayvan aşılanacak.

2018'DE 79 VAKA GÖRÜLDÜ: Vakalarla ilgili konuşan Tarım ve Hayvancılık Bakanı Bekir Pakdemirli, 2018'de Türkiye'de 79 noktada şarbon hastalığı görüldüğünü söyledi. Bakan Pakdemirli, "Medyada kaçı yer aldı? Çoğu yer almadı" diye konuştu. Pakdemirli açıklamasının devamında, "Bugün medyada yer almayan Bitlis'te de bir şarbon vakamız var, orada da 42 hayvanımız telef oldu" dedi. Pakdemirli ayrıca ithal edilen hayvanların İzmir'de veterinerlar tarafından tetkiklerinin yapıldığını açıkladı.

BAKANLIK VETERİNER KONTROLÜNDE KALDIRILDI İDDİASI

Bakanın hayvanlar 'İzmir'de kontrolden geçirildi' açıklamasının ardından Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), bakanlığın son 6 aydır hayvan alımında veteriner görevlendirmediğini duyurdu. İthal hayvan seçimlerinde 6 aydır Tarım ve Orman Bakanlığı'nın veteriner hekim görevlendirmediğini kaydeden TVHB, "Hayvan seçimlerinde veteriner hekim görevlendirilmemesi ithalat lobisinin talebiydi. Hayvan seçimleri ithalatçı firma tarafından yapılmaktadır." açıklamasında bulundu. TVHB Hukuk Bürosu tarafından yapılan açıklamada, yabancı hastalıkların ülkemize taşınmasındaki en önemli etkenin, 'hayvanların laboratuvar sonuçları tamamlanmadan ülkeye sokulması' ve '21 günlük karantina işlemlerinin, yurt içindeki hayvancılık işletmelerinde yapılması' olduğu belirtildi. Açıklamada, "Bu uygulama ile hayvanlarda şayet hastalık varsa, zaten ülkeye sokulmuş olmaktadır" denildi. Açıklama şöyle devam etti: "İthal edilecek hayvanlar, 6 ay öncesine kadar, ihracatçı ülkede Bakanlık çalışanı veteriner hekimlerin kontrolünden geçmekteydi. Ancak 6 aydır hayvan seçimlerinde, bakanlık veteriner hekim görevlendirmemektedir. Seçimi ithalatçı firma gerçekleştirmektedir."

GÖRÜLDÜĞÜ YERDE 5 YIL TEHLİKESİ SÜRÜYOR

Şarbonun ne olduğuyla ilgili TVHB'den yapılan açıklamada, "İnsanlara bulaşma, doğrudan hayvanla temas sonrası derideki çizik ve yaralardan veya hasta hayvanın iyi pişmemiş etlerinin yenmesiyle olur. Hayvanlarda tedavi çok zordur. Genellikle ani ölümlerle ortaya çıktığından tedaviye fırsat kalmaz. İnsanlardaki seyri ise hayvanlardaki gibi çok hızlı değildir. Erken başlanan tedavilerden olumlu sonuçlar alınmaktadır. Koruma amaçlı olarak, hastalık bölgesindeki hayvanlar 5 yıl süreyle hastalığa karşı yılda bir defa aşılanır" denildi. Ayrıca bakteriyel bir hastalık olan şarbon, ot yiyen hayvanlardan insanlara temas yolu ile geçen ve kimi zaman ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Şarbon hastalığının mikrobu Bacillus antracis denen bir bakteridir. Toprakta ve meralarda bulunabilen bu bakteri temas durumunda bulaşabileceği gibi solunum yolu ile bulaşması durumunda oldukça tehlikelidir. Deriden temasla ölümcül olmayan şarbon solunum yoluyla bulaştığında akciğere yerleşerek ölümcül olabiliyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3868 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim