• BIST 9757.31
  • Altın 3084.903
  • Dolar 35.4364
  • Euro 36.5478
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 12 °C

İşte obeziteye davetiye çıkaran 10 günah

İşte obeziteye davetiye çıkaran 10 günah
Büyük tabak, su içmemek, yağlı peynir... Uzmanlara göre obeziteye karşı ilk iş, 'şişmanlatan 10 faktör'den uzak durmak olmalı.

Türkiye’de son 20 yılda üç kat artan obezite ülkemizi Avrupa’da birinci, dünyada sekizinci yaptı. Radikal uzmanlara obeziteye davetiye çıkaran en önemli 10 etmeni sordu.
Hamburger gibi fast food ürünler, yağda kızarmış, derisiyle yenen tavuk, her türlü mayonezli, soslu sandviç. Her türlü kolalı, gazlı içecek ve yüksek şeker içeren hazır meyve suları.
İçinde yüksek şeker ve tuz bulunan hazır besinler. Baklava gibi şerbetli hamur işi tatlılar. Hazır kek, kurabiye, börek, kremalı bisküvi ve çikolata. Yağlı süt, peynir ve yağlı, kaymaklı yoğurt. Hazır cips, patates kızartması ve kızartılmış her türlü yiyecek. Büyük tabakta, fazla porsiyonlarda yemek tüketmek. Günde en az 8-9 bardak su içmemek.
Hareketsiz ve aktivite içermeyen bir yaşam tarzı. 

Ergenlikten sonra zor 
Çocuk Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz, “Ergenlik dönemindeki şişman çocuklar, eğer kontrol altında kilo veremezlerse büyüdüklerinde yüzde 70’i obez ya da kilolu olarak yaşıyor” diyor. Obezitenin yüzde 99’unun çok yemek ve az hareketten kaynaklandığını belirten Prof. Büyükgebiz, buna karşı listedeki ilk 10’dan uzak durmak gerektiğini söylüyor: 

“Obeziteyle, ancak dengeli ve sağlıklı beslenme, ailece bir yaşam biçimi haline getirildiğinde mücadele edilebilir. Çocukların mide hacmini genişletip iştahlarını arttırıcı beslenmeden uzak tutmak gerek. Bunun için de yemek porsiyonlarını küçültmek, büyük tabak ve büyük bardak kullanmamak çok önemli. Çocuk ideal kilosundan yüzde 20 oranından fazla ise ister 1, ister 10 yaşında olsun durumu hemen ciddiye alıp obeziteyle savaşmaya ailece başlamak gerekli. Aileler, abur cuburdan uzaklaşıp, dengeli ve doğru beslenmeyi tercih ederek, çocuklarını da hareketli olmaya yönlendirmeli.”

Diyetisyen Taylan Kümeli’den incelik tüyoları
Mutlaka kahvaltı yapılmalı, öğün atlanmamalı. 3 ana öğün dışında, 3 ara öğün yenilmeli. Ara öğün metabolizmayı hızlandırır. Yenilen yemeğin saati önemli değil. Önemli olan yemeği yedikten sonra üzerinden en az iki saat geçtikten sonra uyumak. Yemeği yavaş yemek çok önemli. Çünkü beyne tokluk sinyali, yemek yemeye başladıktan 20 dakika sonra gider. Yemek yavaş yendiğinde mide besinleri parçalama işlemini çok daha verimli bir biçimde yapar. Böylece göbeklenmenin de önüne geçilir.
Günde 12 bardak su içmeli. Vücudumuz bir bardak suyu dışarı atmak için 35 kalori harcar. 10 bardak suyla 350 kalori yakar. İdrar beyaza döndüğü an vücut toksinlerden arınmış demektir. 

Kilo vermek için sadece protein ağırlıklı beslenmek ya da meyve yemek çok yanlış. Bu tip diyetler vücudun dengesini bozarak, metabolik hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. 

Yoyo olmasın 
Diyeti yarım bırakıp tekrar başlamak ‘yoyo’ denilen bir kilo alıp bir verme halini doğurur. Moda diyetlerden etkilenip bilinçsiz bir şekilde kendi kendine uygulama yapılmamalı. Ailede ve sosyal çevrede obeziteyi teşvik edecek yaşam tarzından uzaklaşmak önemli. Fiziksel aktivite yoksunluğu içinde olmamak.
Beslenme ihtiyacının duygusal duruma göre belirlemesi (Üzgün ya da mutluyken çok yemek). Anne ve babanın kilolu olduğu durumlarda da çocuk için genlerden gelen yüzde 35’lik bir etki söz konusu.

MİNE TUDUK

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2933 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim