Murat GÜRGEN
Bedelli askerlik uygulaması ile askerliğini yapmamış olanların da sözleşmeli er olabilmelerine olanak tanıyan yasa, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak dün yürürlüğe girdi. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, bedelli askerlik uygulamasından yararlanmak isteyenler için öngörülen 2 aylık başvuru süresi de başlamış oldu. Ödeme ve başvuru prosedürü hafta başında Milli Savunma Bakanlığı'nca açıklanacak.
10 SORUDA BEDELLİ
Bedelli askerlik uygulaması konusunda akıllara takılan bazı sorular ile yanıtları şöyle:
1. Bedelli kimleri kapsıyor?
Tasarıda "31 Aralık 1987 tarihi ve öncesinde doğanlar" düzenlemesi yer almıştı. Aralık ayı doğumluların pek çoğunun 1 Ocak'ta nüfusa kaydolduğu belirtilerek, tarih "1 Ocak 1988 ve öncesinde doğanlar" olarak değiştirildi.
2. Bakaya, yoklama kaçağı ve saklı durumdakiler yararlanabilecek mi?
Evet yararlanabilecek ve haklarında idari-adli soruşturma ve kovuşturma yapılmayacak. Başlatılmış olan soruşturma ve kovuşturmalar sona erdirilecek. Bu suçlara ilişkin kesinleşmemiş para cezaları tahsil edilmeyecek.
3. 2011 uygulamasında taksitleri yatıramayanlar faydalanabilecek mi?
Evet faydalanabilecek. Yasada "Her ne sebeple olursa olsun daha önce bedelli veya dövizli askerlik kapsamından çıkarılanlardan yaş şartını taşıyanlar istekleri halinde faydalanır" maddesi yer aldı.
4. Firar edenler yararlanabilecek mi?
Hayır. Düzenleme, "kanun yürürlüğe girdiği tarihte her ne sebeple olursa olsun henüz fiili askerlik görevine başlamamış" kişileri kapsıyor.
5. Askerlik hizmetine aralıkta başlaması öngörülenler yararlanabilir mi?
Evet yararlanabilir. Kasım ayı kısa dönem erlerin 2. dönem sevk işlemleri 19 Aralık'a kadar yapılacak. Bedelliden yararlanmak isteyenlerin, fiilen askerlik hizmetlerine başlamamaları, yani birliklerine teslim olmamaları gerekiyor. Bedelli için başvuru yapmaları halinde haklarında 'asker kaçağı' işlemi yapılmayacak.
6. Evet yararlanabilecek. "Askerliğe elverişsiz" raporunun ileride kendisi için sorun yaratabileceğini düşünenler ya da "Askerliğini yapmıştır" belgesine sahip olmak isteyenler başvurabilir.
7. Yurtdışında yaşayanlar yararlanabilir mi?
Evet konsolosluklara başvurarak yararlanabilirler. Dövizle askerlik uygulaması için en az 3 yıl yurtdışı çalışma ya da yaşın 39 üzeri olması şartı aranıyordu. 'Bedelli' uygulaması sayesinde, bu şartların yerini 1 Ocak 1988 ve öncesi doğumlu olma şartı aldı. Dövizle askerlik 6 bin Euro. Bedelli askerlik ücretiyle neredeyse eşit.
8. Taksitlendirmek mümkün mü? 2011'deki uygulamada ödeme 2 taksitte yapılmış, ancak 2. taksiti ödeyemeyenler olmuştu. Bu kez ödemenin tamamının başvuru sırasında yapılması kararlaştırıldı ve taksit imkanı tanınmadı. Başvuru ve ödeme prosedürünü Milli Savunma Bakanlığı açıklayacak.
9. Bedelliden elde edilen gelir nereye aktarılacak?
Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na (SSDF) aktarılacak. TSK'nın modernizasyon ihtiyaçlarına kaynak yaratmak üzere kurulan SSDF, 2012'den bu yana Emniyet ve MİT'e de kaynak aktarıyor.
10. Başvuru süresi ne zaman sona erecek?
Başvuru ve ödeme işlemlerini 13 Şubat 2015'e kadar tamamlamak gerekiyor.