MEMEDER Onursal Başkanı Prof. Dr. Vahit Özmen: "Kadınların 20 yaşından sonra hiçbir belirti olmasa da aile hekimine giderek 40 yaşına kadar 3 yılda bir muayene olmalarını tavsiye ediyoruz"
MEMEDER Onursal Başkanı Prof. Dr. Vahit Özmen, İÜ'nün Beyazıt Yerleşkesi'ndeki Ord. Prof. Dr. Cemil Birsel Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinliğe ilişkin AA muhabirine, festivalin amacının dünyada en sık görülen kanser olan meme kanseri konusunda kadınları bilgilendirmek, onların bulundukları yaşa göre tarama programlarına katılmalarını sağlamak olduğunu söyledi.
Her 100 meme kanserinin 99'unun kadınlarda birinin ise erkeklerde görüldüğünü aktaran Özmen, kadınlar, erken tanıyla yüzde 100 sağlıklı yaşam şansına kavuşabildiğini ifade etti.
Özmen, erken teşhiste çok ciddi tedaviler gerekmeyebildiğini dile getirerek, meme kanserinin farkında olmanın hem korunmak hem erken tanı için önemine vurgu yaptı.
Kadınların 20 yaşından itibaren ayda bir kez muayene olması gerektiğini belirten Özmen, "Bu muayene sırasında memede bir kitle, kabarıklık, deforme ve asimetri fark ettiklerinde aile hekimi, cerrahi uzmanı ya da kadın doğum uzmanına sormalılar. Kadınların 20 yaşından sonra hiçbir belirti olmasa da aile hekimine giderek 40 yaşına kadar 3 yılda bir muayene olmalarını tavsiye ediyoruz."
Özmen, meme kanserinin akciğer kanserini geçerek dünyada ilk sıraya yerleştiğine dikkati çekerek, Türkiye'de genç yaş meme kanseri oranının Avrupa ve Amerika'ya göre 3-5 kat daha fazla olduğunu söyledi.
- "Her iki cinsiyette de en çok görülen kanser türü"
MEMEDER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ayşe Nilüfer Özaydın da meme kanserinin sadece kadınların sorunuymuş gibi yanlış algılandığına dikkati çekti.
Bu kanser türünün hem kadın hem de erkeklerin sorunu olduğunu ifade eden Özaydın, meme kanserinin, uzak tutulan, yokmuş gibi varsayılan, kadınların duymak, görmek istemediği bir hastalık olduğunu anlattı.
Özaydın, bu hastalığın 2020 yılından beri dünyada her iki cinsiyette de en çok görülen kanser türü olduğunu belirterek, bunun önemsenmesi gerektiğini söyledi.
Kanserde erken tanı konulabilen 3 türünden birinin meme kanseri olduğuna vurgu yapan Özaydın, Sağlık Bakanlığının 40 - 69 yaş arasındaki kadınlara Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) ücretsiz hizmet verdiğini söyledi.
Etkinlik kapsamında, düzenlenen çeşitli oturumlarda alanında uzman konukların katılımıyla "Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye'de meme kanserinde yenilikler ve gelişmeler", "Meme Kanseri değiştirilebilir risk faktörleri", "Kanserde kaliteli ve sağlıklı yaşam", "Deprem ve meme kanseri" ve "Nefes terapisi" konuları ele alındı.