• BIST 8885
  • Altın 3018.131
  • Dolar 34.3001
  • Euro 37.1624
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 13 °C

İstanbul'da Dünya Hepatit Günü etkinlikleri

İstanbul'da Dünya Hepatit Günü etkinlikleri
Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, Hepatit B virüsünün dünyada yılda 1 milyon kişinin ölümüne neden olduğunu, dakikada 2 kişinin buna bağlı siroz ve karaciğer kanseri gibi komplikasyonlarla yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak: "Dünyada dakikada 2 kişi Hepatit B virüsüne bağlı siroz ve karaciğer kanseri gibi komplikasyonlarla kaybedilmektedir"

Viral Hepatitle Savaşım Derneği ile Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği, "28 Temmuz Dünya Hepatit Günü" kapsamında Beyoğlu'ndaki bir otelde basın toplantısı düzenledi.

Prof. Dr. Tabak, Türkiye'de yaklaşık 2-3 milyon arası kişinin Hepatit B virüsünü taşıdığının tahmin edildiğini belirterek, "Kronikleşen Hepatit B veya Hepatit C olgularının yüzde 20-30'unda da siroz gelişiyor. Hepatit B virüsü tüm dünyada yılda 1 milyon kişinin ölümüne neden olmaktadır. Dakikada 2 kişi Hepatit B virüsüne bağlı siroz ve karaciğer kanseri gibi komplikasyonlarla kaybedilmektedir." dedi.

Türkiye'de 3 milyona yakın taşıyıcı olduğunu ve bunların yaklaşık 400 bininin bunun farkında olduğunu dile getiren Tabak, taşıyıcıların diğer kısmının sessiz giden ve hiçbir bulgu vermeyen bir hastalık olduğu için ileri evrelerde siroz veya karaciğer kanseri olarak karşılarına geldiğini belirtti.

Tabak, bu virüslerin özellikle kan, cinsel yolla ve taşıyıcı anneden çocuğa doğum sırasında bulaşabilme özelliği olduğunu belirtti.

Dünya Sağlık Örgütünün 2016-2021'de global sağlık stratejisi oluşturduğuna değinen Tabak, "Kronik Hepatit B ve Hepatit C'nin yılda 1 milyon 300 bin kişinin ölümüne neden olduğu bir gerçek. Türkiye Viral Hepatit Önleme ve Kontrol Programı, Sağlık Bakanlığının öncülüğünde ilişkili paydaş derneklerle hazırlandı. Bu hazırlık süresi 2013-2018 yılları arasında 5 yıl devam etti. 2018 Eylül ayında Bakanlık resmi olarak bu programı uygulamaya koydu. Süreçte, 2018-2023 yani önümüzdeki yıl 5 yıllık programın ilk 5 yıllık çıktılarını tartışıyor olacağız." diye konuştu.

Programda 8 stratejik alan olduğunu, bakanlığın hazırladığı programlarla farkındalık artırılmaya çalışılacağını anlatan Tabak, Hepatit B için 1998 yılında başlanan ve çok başarılı giden bir aşılama programının olduğunu da sözlerine ekledi.

- "Hedefimiz Hepatit C virüsü taşıyan herkesi tedavi etmek"

Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sabahattin Kaymakoğlu ise hedeflerinin Hepatit C virüsü taşıyan herkesi tedavi etme ve virüsü tamamen temizleme olduğunu kaydederek, "Çünkü ortalama 2 aylık tedavi ile kişi yüzde 98-100 arasında değişen oranlarda yüksek başarı ile Hepatit C'den tamamen kurtuluyor." dedi.

Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Murat Akyıldız da toplantıda Kovid-19'un kronik hepatit hastalığına etkilerini anlattı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1726 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim