Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Savaş Başar Kartal, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında yaralanan ve tedavi için Kahire'den İstanbul'a getirilen Filistinlilerin sağlık durumunun geldikleri zamana göre daha iyi olduğunu belirterek, "Gazzeli yaralılarımız için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz" dedi.
İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda yaralanan, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Sağlık Bakanlığı'nın işbirliğiyle Mısır'ın başkenti Kahire üzerinden İstanbul'a getirilen 26 yaşındaki Muhammed F. K. Abudayya, 42 yaşındaki Ali G.A Alankar ve 20 yaşındaki İbrahim Hasan Asualeya'nın, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavilerine başlandı.
Başhekim Yardımcısı Kartal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birisi yoğun bakım ünitesi olmak üzere 3 yaralıdan tedavi altına alındığını söyledi.
Yaralıların 1 aydan fazla tedavi sürelerinin olduğunu belirten Kartal, "Yaralıların durumu geldikleri zaman göre daha iyi. Gazzeli yaralılarımız için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Ameliyatlar bittikten sonra daha iyi olacaklarını bekliyoruz" diye konuştu.
Kartal, yaralılarla birlikte Gazze'den 3 refakatçının da geldiğini ifade ederek, hastanede yabancı hastalar için ayrı sorumlunun olduğunu anlattı. Hastalar ve refakatçılarla yakından ilgilendiklerini kaydeden Kartal, yaralıların Filistin'deki aileleriyle de irtibat kurabilmeleri için çalıştıklarını belirtti.
- "Türkiye'nin adına aşığız"
Yaralı İbrahim Hasan Asualeya'nın babası Adli Asualeya, Filistin'de bir savaştan ziyade katliamın olduğunu anlatarak, "Bu yaş, cinsiyet, çocuk, yaşlı ve kadın ayırt etmeksizin yapılan bir katliam. 2 bin ölü ve onbinlerce yaralı var. Ramazan Bayramı'nın 2. günü evde akrabalarla otururken saldırıya uğradık. Saldırıda torunumun ve damadımın da aralarında olduğu 6 kişi şehit oldu" dedi.
Oğlunun da saldırıda boynundan yaralandığını aktaran Asualeya, "Oğlum futbolcu olmak istiyordu. Seçmelere katılmıştı. Filistin milli takımında oynayacaktı. Şimdi yarı felç olma durumu söz konusu. Bir önceki saldırılarda da 2 kardeşi şehit düştü" ifadelerini kullandı.
Türk yetkililere kendilerine kabul ettiği için teşekkür eden Asualeya, "Filistin toplumu olarak Türkiye'de yaşayan her bireye ve Türkiye'nin adına aşığız. Türkiye'yi çok seviyorum. Türkiye, diğer ülkelerin 'yapacağız' dediklerinden daha fazlasını yaptı" değerlendirmesinde bulundu.
- "Şükürler olsun ki Türkiye'deyiz"
Yaralı Ali G.A Alankar'n eşi 35 yaşındaki Neriman Alankar ise saldırıların yoğun olduğu bir gün eşinin atılan bombayla yaralandığını anlattı.
Aynı saldırıda 13 akrabasının şehit düştüğünü belirten Alankar, "Şükürler olsun ki Türkiye'deyiz. Henüz Filistin'deki akrabalarımızla görüşemedik. Bir an önce onlarla telefonda görüşmek istiyoruz" diye konuştu.