• BIST 9360.41
  • Altın 2907.517
  • Dolar 34.564
  • Euro 36.6366
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 11 °C

İşitme kaybı nedir?

İşitme kaybı nedir?
Doğuştan ya da uzun yıllar boyunca zamanla meydana gelen bazı sebeplerle kulağın, duyma ve algılama özelliğini tamamen ya da kısmen kaybetmesi durumuna işitme engeli veya işitme kaybı denir.

İşitme kaybında kişinin kulağı görevini çok az yapabilir ya da hiç yapamaz. Bu işitme kaybı işitme testi ile ölçülür ve odyogram denilen bir grafikte derecesi gösterilir.

İşitme kaybı belirtileri nelerdir?

1. Bir sohbet sırasında söylenilen cümlelerin tekrarlanmasını istiyorsanız

2. Çevrenizde konuşulanları duyuyor fakat söylenilenleri anlamıyorsanız

3. Dudak okumaya başladıysanız, kişilere bakmadan iletişim kuramıyorsanız

4. Müzik dinlerken, televizyon seyrederken ses düzeyini yükseltmeye başladıysanız

5. Konuşulan kelimeleri yanlış anlamaya başladıysanız (hesap yerine kitap gibi)

İhmal etmeden en kısa sürede bir Kulak burun boğaz ya da işitme uzmanına muayene olmalısınız.

İşitme kaybının kişiye etkileri:

  • Dikkatte azalma
  • Hafızada zayıflama
  • Konuşulanları kavramada zorluk çekme
  • Çalışma performansının düşmesi
  • Farklı ortamlarda tedirginlik yaşama
  • Stres, gerginlik, asabiyet ve beraberinde depresyon
  • Sosyal çevreden uzaklaşma
  • İçine kapanıklık

İşitme kaybı neden kaynaklanır?

Dış kulakta
Dış kulakta sıkça görülen işitme kaybı nedenleri; kulakta yoğun bir şekilde biriken kirlerin(buşon) kulağı tıkaması ve kulak yolu enfeksiyonu, dış kulak yolu tümörleri, dış kulak yolu iltihapları, doğuştan kulak kepçesi yokluğu ya da doğuştan şekil bozukluğu, dış kulak yolunun doğuştan kapalı olması sayılabilir.

Orta kulakta
Kulak zarının yırtılması, kulak geniz borusu problemleri, orta kulağın farklı biçimlerdeki enfeksiyonu ve iltihaplanmaları, üzengi kemiği çevresinin kireçlenmesi ile oluşan otoskleroz, travma, kulak zarı arkasında sıvı birikimi, orta kulak tümörleri, kolesteatom, metabolik ve genetik geçişli hastalıklar en yaygın sebepleri arasında yer alır. Pek çok dış ve orta kulak sorunları ilaç tedavisi ya da ameliyatı ile başarılı bir şekilde giderilebilir. Fakat bu mümkün olmazsa işitme kaybı için kişilere uygun cihaz kullanımı önerilerek işitmeye yardımcı olunur.

İç kulak ve işitme siniri
İşitme problemlerinin çoğunluğu iç kulağın hasar görmesi ile meydana gelir. Yaygın sebepleri arasında ise yaşlanmaya bağlı kayıp, doğumsal işitme kaybı, aşırı gürültüye maruz kalma, toksit etkisi olan ilaç kullanımı, menenjit, iç kulak iltihabı, kabakulak, kızamıkçık gibi enfeksiyonlar, işitme siniri tümörleri, bebeklerde annenin gebelikte geçirdiği bazı hastalıklar ve gebelik sırasında kullandığı bazı ilaçlar, Yeni doğan bebeklerde yüksek derecede sarılık, diyabet ve troid gibi sistemik hastalıklar, erken doğum ve doğum sırasında oksijensiz kalma gibi sorunluğu doğumlar, genetik gibi faktörler işitme kaybına sebep olabilir. Bu işitme kayıplarında hasarlar tıbbi olarak geri döndürülemez fakat iyi programlanmış bir işitme cihazı kullanımı problemlerin üstesinden gelmede yardımcı olur.

İşitme kaybı sorununda nereye danışmalısınız?
İşitme kaybı belirtilerinin ardından üzerinizde etkilerini hissetmeye başladıysanız, endişelenmeyi bir kenara bırakıp uzman bir doktora görünerek doğru yönde ilk adımı atın. Bir uzmanın tespitini ne kadar hızlı alırsanız yaşam kaliteniz de o denli artacaktır. İşitme cihazları alanında eğitim görmüş uzmanlarımızla, Maxtone işitme cihazları mağazalarımızı ziyaret edebilir ya da iletişim numaralarımızdan irtibata geçebilirsiniz. Sizlere yardımcı olmak için buradayız.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 6061 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim