İşitme kaybı her 100 çocuğun 2'sinde ortaya çıkan ve yaşam kalitesinin yanı sıra okul başarısını da olumsuz yönde etkileyen önemli bir sorun. Sonradan gelişen işitme kaybının en sık görülen sebebi olan orta kulakta sıvı toplanması en sık 3-9 yaşları arasında görülüyor. Orta kulakta sıvı toplanması 3-6 yaş grubundaki çocukların yüzde 13'ünü, 6-9 yaş grubunda da yüzde 7'sini etkisi altına alıyor. Acıbadem Fulya Hastanesi'nden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Arif Ulubil, özellikle orta kulaktaki sıvı toplanmasının neden olduğu işitme kayıplarının, çocukların dil gelişimini olumsuz etkilediği gibi, okul başarısını da düşürebildiğine dikkat çekerek, 'Ayrıca söylenenleri sürekli tekrar ettirme ihtiyacı duyan çocuk çevresi tarafından dışlanabiliyor ve bunun yol açtığı psikolojik sorunlar ile baş etmek zorunda kalabiliyor' uyarısında bulunuyor.
İÇ KULAK ETKİLENMİŞSE!
Uygun tedavi ile çocuklar normal işitme yeteneğine sahip olabiliyor.
İŞİTME CİHAZI: Özellikle iç kulağın etkilenmiş olduğu hastalarda bu tedavi gerekebiliyor.
BİYONİK KULAK: İşitmesi tamamen olmayan çocuklar için ameliyat ile iç kulağın fonksiyonlarını gören özel bir cihaz yerleştiriliyor.
İLAÇ: Orta kulakta sıvı toplanmasına bağlı işitme kaybında ilaç tedavisi uygulanıyor.
TÜP UYGULAMASI: İlaç tedavisine yanıt vermeyen çocuklarda kulakların havalanabilmesi için basit bir operasyonla kulak zarı çizilip, sıvı boşaltılarak tüp yerleştiriliyor.