• BIST 10733.75
  • Altın 2529.817
  • Dolar 33.02
  • Euro 35.7399
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 26 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 31 °C

İşitme Kaybı Demans Riskini 5 Kat Arttırıyor

İşitme Kaybı Demans Riskini 5 Kat Arttırıyor
Dünyada yaklaşık 466 milyon kişinin yaşadığı işitme kaybı hastalığı; depresyon, sosyal izolasyon gibi pek çok sorunun yanı sıra rehabilite edilmediğinde...

Dünyada yaklaşık 466 milyon kişinin yaşadığı işitme kaybı hastalığı; depresyon, sosyal izolasyon gibi pek çok sorunun yanı sıra rehabilite edilmediğinde Demans riskini arttırıyor. Bahçeşehir Üniversitesi'nde bu yıl öğrenci kabul etmeye başlayan Odyololoji Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Serpil Çapar, ileri derece işitme kaybının demans riskini 5 kat arttırdığını gösteren çalışmalar olduğuna dikkat çekerek işitme cihazı kullanılmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) raporlarına göre, dünya nüfusunun yüzde 5'inden fazlası, yani yaklaşık 466 milyon kişi işitme kaybı ile mücadele ediyor. Bu hastaların yaklaşık 432 milyonunu yetişkinler oluşturuyor. Dünyada işitme sorunlarının en yoğun karşılaşılan sağlık problemlerinden biri olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Serpil Çapar, uluslararası kuruluşların tahminlerine göre 2050 yılında 2 buçuk milyar insanın işitme kaybı sorunu yaşayacağını belirtti.

İşitme kaybından etkilenen en büyük kesimin 65 yaş üstü grup olduğuna dikkat çeken Dr. Serpil Çapar, "İnsan ömrünün uzaması ve yaş ortalamasının artmasıyla işitme kaybından etkilenme oranının da artmasını bekliyoruz. İşitme kaybı tek başına bir sorun olarak kalmayacak, farklı sağlık problemlerine de sebep olacak. Verilere göre, 65 yaş ve üstündeki insanların üçte ikisinde presbiakuzi adını verdiğimiz işitme kaybı yaşanır. İşitme kaybı yaşayan insanlarda, uzun vadede, konuşmayı ayırt etme problemleri, sosyal izolasyon, depresyon ve bilişsel gerileme gibi olumsuzluklar da gelişir" dedi.

İşitme kaybı ve demans

Yaşanan sorunların ilerlemesiyle işitme kaybı ve beraberinde gelişen bilişsel bozukluk olan kişilerde daha sonraki aşamada, kelime bulma problemleri, tekrarlama, konuşma başlatma ve sürdürme sorunları yaşandığına değinen Dr. Serpil Çapar, sürecin demansa evrilebileceğine vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı:

"İşitme kaybı ile bilişsel bozukluk arasındaki ilişki birçok çalışmanın konusu olmuş ve hafif veya orta dereceli işitme kayıplarının bile sözel bellekte zayıf performansla ilişkili olduğu gösterilmiştir. Yapılan epidemiyolojik çalışmalar işitme kaybının bilişsel bozulma ile ilişkili olduğunu, yeni başlayan demans ile ilişkilendirilebileceğini gösteriyor."

İleri derece işitme kaybı demans riskini 5 kat artırıyor

İşitme kaybı yaşayan insanların bazen bu durumu görmezden geldiklerini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Serpil Çapar, tedavinin ihmal edilmemesi gerektiğine vurgu yaparak , "İşitme kaybı tedavilerinin demans riskini önemli ölçüde azalttığını gösteren çalışmalar bulunuyor. İşitme kaybı rehabilitasyonu ile demans riskininin uzun vadede yüzde 19 oranında azaltılabileceğine dair araştırmalar var. Hafif derecede işitme kaybında 2 kat, orta derecede işitme kaybında 3 kat, ileri derecede işitme kaybında ise demans riskinin 5 kat arttığı yapılan çalışmalarda ortaya konulmuştur" dedi.

İşitme cihazı kullanımı önemli

Dr. Öğr. Üyesi Çapar, "İşitme cihazı kullanımıyla kişilerin daha iyi duyabilmeleri durumunda, bilişsel düşüşü yavaşlamaktadır. Yapılan çalışmalarda, uzun süreli işitme cihazı kullanımının, hafıza becerilerindeki azalmanın daha az olduğu gösterilmiştir" şeklinde konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 159 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim