• BIST 9232.9
  • Altın 2907.517
  • Dolar 34.564
  • Euro 36.6366
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 12 °C

İshal tedavisinde bildiklerinizi unutun

İshal tedavisinde bildiklerinizi unutun
Uzmanlar, ishalin geleneksel ilacı olarak görülen kola ve çubuk krakeri tavsiye etmiyor. Özellikle koladaki aşırı şekerin, durumu daha da kötüleştirebileceği kaydediliyor.

Akut ishal vakaları genelde virüs kaynaklıdır. Federal Alman Eczacılar Odası tarafında düzenlenen uluslararası eğitim kongresinde konuşan Doç. Dr. Hans-Jörg Epple, "Akut ishal durumunda antibiyotiklerin normalde bir faydası yoktur. Yalnızca daha çok bakterilerden kaynaklanan iltihabi durumlarda istisna söz konusu” açıklamasını yaptı.

Epple, antibiyotiklerin viral enfeksiyonlarda sadece mantıksız olmakla kalmadığını aynı zamanda bağırsak bakterilerine zarar verip ağır komplikasyonlara yol açabileceğini kaydetti.

İshal tedavisinde kaybedilen elektrolit (tuzların su­daki eriyik veya çözeltileri) ve sıvının geri alınması büyük öneme sahip. Dünya Sağlık Örgütü, kaybın giderilmesi için tuz ve belirli miktarda glikoz karışımını öneriyor. Eczanelerde satılan elektrolit çözeltileri de Dünya Sağlık Örgütü’nün bu tavsiyesiyle örtüşüyor.

Kola ve kraker yerine muz

Doç. Dr. Epple, geleneksel olarak çoğu kişinin tedavi için kola içip tuzlu çubuk kraker yemesini, akut ishal durumunda tavsiye etmiyor. Kolanın çok fazla şeker içerdiğini kaydeden Epple, bunun ishali daha da kötüleştirebileceğini belirtiyor.

muz.jpg

Muz da öneriler arasında

Alman uzman, elektrolit çözeltilerin evdeki malzemelerle de kolayca hazırlanabileceğini söylüyor. Epple, bir litre kaynatılmış suya çay kaşığının dörtte biri oranında tuz ve yine dörtte bir oranında kabartma tozu katılmasını ve ardından iki yemek kaşığı şeker ya da bal ve yarım bardak portakal suyu eklenmesini tavsiye ediyor.

Bunu da zahmetli bulan ishalli hastalara ise Alman uzman şu basit yöntemi öneriyor: İki adet orta boy muzu ezin ve afiyetle yiyin!

© Deutsche Welle Türkçe

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4577 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim