Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce 'ISBT Numaralandırma Sistemi' hakkında 2012/42 sayılı genelge yayımlanmıştır;
T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Sayı: B.10.0.SHG.0.19.00.00/30187
Konu: ISBT Numaralandırma Sistemi
GENELGE
2012/42
VALİLİĞİNE
(İl Sağlık Müdürlüğü)
Kan ve kan bileşenlerinin güvenliği ile ilgili çalışmalar bütün dünyada hızla gelişmekte, kan ve kan bileşenlerinin toplanma, hazırlanma, dağıtım, kullanım ve kalite güvencesi ile ilgili modern ilkelerin yerleştirilmesi ve uygulanmasında yoğun çabalar harcanmaktadır.
Güvenli kan ve kan bileşenlerine ulaşma amacıyla Uluslararası Kan Nakli Derneği (ISBT - International Society of Blood Transfusion) tarafından oluşturulan ve ISBT adı verilen numaralandırma sistemi ile her kan ürünü belirli bir kod ile tanımlanmakta ve bu sayede dünyanın her yerinde takibi mümkün olmaktadır.
02 Mayıs 2007 tarih ve 26510 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5624 Sayılı Kan ve Kan Ürünleri Kanunu'na bağlı olarak çıkarılan ve 04 Aralık 2008 tarih ve 27074 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Kan ve Kan Ürünleri Yönetmeliği'nin Kalite Sistemi başlıklı 15. Maddesinin 3.fıkrası (e) bendi " Etiketleme: Kan ve Kan Ürünleri, tüm aşamaların izlenebilirliğini sağlayabilecek şekilde etiketlenir. Hizmet biriminin etiket üzerinde kullandığı tanımlar tek tip olmalıdır. Etikette en az aşağıdaki bilgiler bulunur:
1-Bileşenin adı,
2-Kalite gereklerine uygun şekilde ürünün ölçüm (hacim, ağırlık, sayı vb.) bilgisi,
3-Bağışçının sayısal veya alfabetik tanımı,
4-Hizmet birimin adı,
5-ABO kan grubu, Rh D Grubu,
6-Alınma ve son kullanma tarihi,
7-Depolama sıcaklığı,
8-Antikoagülan ve ek solüsyonlarının ismi, bileşimi ve hacmi" hükmü ve Görev ve Sorumlulukları düzenleyen 6. maddesi 5. fıkrası " Kan ve kan bileşenlerinin bağışçıdan temininden alıcıya verilmesine kadar bağışçı ve alıcının sağlığının tehlikeye düşürülmemesi, tıbbi risklere karşı korunması, transfüzyonun güvenle yapılması, transfüzyon sonrası bağışçı ve alıcının izlenmesi ilgili hizmet biriminin görevidir" hükümleri ile tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kan ve kan bileşenlerinin bağışçıdan ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasına kadarki süreçte takibini sağlamak zorunlu hale getirilmiştir.
Ülkemizde uygulanmakta olan Bölgesel Temelli Kan Bankacılığı Sistemi ile, kan ve kan bileşenlerinin ulusal çapta takip edilebilirliğini sağlama görevi Türk Kızılayı Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne verilmiştir.
5624 Sayılı Kan ve Kan Ürünleri Kanunu'nun 6. Madde 3. Fıkrası "Ruhsat alınmış olması bu Kanun ve diğer mevzuatın gereklerinin yerine getirilmesi mecburiyetini ortadan kaldırmaz. Bu Kanun kapsamındaki hizmet birimleri, standartlar ve çalışma usul ve esasları ile ilgili olarak Bakanlıkça sonradan yapılacak düzenlemelere de uymak zorundadırlar" hükmü gereğince tüm Süreli Bölge Kan Merkezleri ve Transfüzyon Merkezlerinin 01.01.2013 tarihi itibari ile "Türk Kızılayı Kan ve Kan Bileşeni Tanımlama ve İzlenebilirlik Sistemi"ne dahil olması ve ISBT numaralandırma sistemini kullanmaları gerekmektedir.
Söz konusu sistem ile ilgili olarak aşağıda yazılı web adresleri ve telefon numaraları ile irtibata geçilmesi hususunda;
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
Prof. Dr. Nihat TOSUN
Bakan a.
Müsteşar
İletişim Adresleri:
Türk Kızılayı ISBT Kod Tanımlama web sitesi
http://kansistem.kizilay.org.tr/
web sitesi için yardım dosyası:
http://kansistem.kizilay.org.tr/webyardim.doc
Türk Kızılayı ISBT Kod Tanımlama web servisi
http://kansistem.kizilay.org.tr/service/Donation.asmx
http://kansistem.kizilay.org.tr/service/ProductManagement.asmx
web servisi için yardım:
http://kansistem.kizilay.org.tr/help
Türk Kızılayı ISBT Kod Tanımlama İrtibat Mail Adresi:
Türk Kızılayı ISBT Kod Tanımlama İrtibat Telefon Numaraları:
312 293 62 46
312 293 62 48
DAĞITIM:
81 İl Valiliğine