ABD'nin Columbia Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, iş seyahati ile sağlık arasında ters orantı bulunduğunu ortaya koydu. Çok sık iş seyahati yapan insanların, yüksek kolesterol ve obezite gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşma riski de bir o kadar artıyor.
Araştırmada, ABD'li 13 bin çalışanın verileri kullanıldı. Çalışanların yaklaşık yüzde 80'i her ay en az bir kez iş seyahatine çıkarken, yüzde 1'i için bu sayı en az 20 olarak belirtildi. Sonuçlar, hiç iş seyahatine çıkmayan ve aşırı seyahat edenlerin, daha fazla sağlık sorunu yaşadığına işaret etti.
Hiç iş seyahati yapmayan çalışanların sağlık durumu, ayda bir veya altı seyahat yapanlara kıyasla daha kötü olarak belirdi. Araştırmacılar, bu gruptakilerin seyahat edemeyecek durumda olan kişileri de kapsayabileceğini not düştü.
Sağlık durumu, seyahat sayısı arttıkça daha da kötüleşmeye başladı. Az seyahat edenlerde obezite riski yüzde 33 iken, aşırı seyahat edenlerde yüzde 92 olarak belirdi. Aşırı seyahat edenlerin tansiyon ve yüksek kolesterol riski de daha fazla çıktı.
Firmalar önlemler almalı
Araştırmada, iş seyahatlerinin genelde uçakla yapıldığının düşünülmesine rağmen, arabanın daha çok kullanıldığı, bunda kısa mesafeli seyahatlerin etken olduğu ifade edildi. Seyahatler, başta yetersiz uyku olmak üzere, yüksek kolesterollü yiyecek tüketimin artmasına ve uzun süre hareketsiz kalınmasına neden oluyor.
Journal of Occupational and Environmental Medicine dergisinde yayımlanan araştırmanın başını çeken Catherine Richards ve Andrew Rundle, çalışanların yolculuk esnasında sağlıklarını koruyabilmeleri için önlemler alabileceklerini belirtti. Bu önlemler arasında stres önleyici seanslar, spor salonu bulunan otellerde yer ayırtılması, sağlıklı yiyecek alımını sağlamak için bütçe sağlanması önerildi.
Businessnewsdaily