Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı İş ve Meslek Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, 1 Temmuz 2016 itibarıyla tüm çalışanların iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı olacağı belirtti. İlhan, iş kazalarının iyi uygulama örnekleri ile kısa sürede yüzde 50 oranında azaltılabileceğini söyledi.
İlhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iş kazalarının her iş yerinde yaşanabildiğini ancak son yıllarda maden ocaklarında yaşanan ve tarım işçilerinin hayatını kaybettiği kazaların daha çok göze çarptığını belirtti.
İş kazalarının en fazla 1-3 işçi çalıştırılan küçük işletmelerde görüldüğünü ifade eden İlhan, imalat ve maden sektörünün kazalarda ilk sıralarda yer aldığına işaret etti.
İnşaat işçileri ve sağlık çalışanlarının da iş kazası riskleriyle çok fazla karşı karşıya kaldığını dile getiren İlhan, şöyle konuştu:
"Her sektörde iş kazası olabilir. Ofiste bile olabileceğini unutmamamız gerekiyor. Aslında ölümle sonuçlanmadığı ya da bazıları küçük işletme olduğu için kazalar kayda girmiyor. Oysa baktığımızda hemen hemen tüm sektörlerde iş kazalarının çok olduğunu söyleyebiliriz. Geçen yıl 191 bin iş kazası kayda girmiş. İş kazalarının bir önceki yıla göre yaklaşık 2,5 kat artmasının asıl nedeni, bu tür olayların giderek daha fazla kayıt altına alınmasıdır. 60-70 binli rakamlardan 190 bine çıkmışsınız. Demek ki artık kayıt altına alınıyor, bu konuda adımlar atılıyor."
İlhan, iş kazalarının görünürlüğünün artmasının sorunun çözümüne katkı sunacağına da dikkati çekerek, işveren ve çalışanın bu konudaki farkındalığında geçmişe göre olumlu değişimler gerçekleştiğini söyledi.
- "İş kazaları 2016'da çok azalacak"
İş kazalarının alınacak küçük önlemlerle engellenebileceğini aktaran İlhan, 2012'de İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın çıktığını anımsattı.
İlhan, Türkiye'nin çok iyi bir yasaya sahip olduğunu ancak uygulamayla ilgili sıkıntıların bulunduğunu ifade ederek, "1 Temmuz 2016 itibarıyla tüm çalışanların iş yeri hekimi, iş güvenliği uzmanı olacak. İyi bir uygulama örneğiyle iş kazalarını bir çırpıda yüzde 50 azaltmak mümkün" diye konuştu.
İş kazalarında genellikle "İşçi baretini takmıyor, kurallara uymuyor' gibi algının söz konusu olduğunu ancak bu kazalardan iş yeri hekimi, iş güvenliği uzmanı, işveren ve bunların denetimiyle ilgili kişilerin sorumlu olduğunu anlatan İlhan, işçilerin eğitiminin güncellenmesi, iş sağlığı güvenliği eğitiminin verilmesinin önemine vurgu yaptı. İlhan, "İş yeri hekimi, iş güvenliği uzmanı çalıştıran yerlerde iş kazası sıklıklarının giderek azaldığını söyleyebiliriz" dedi.
Prof. Dr. İlhan, 1-10 işçi çalıştıran küçük ve orta ölçekli işletmelerin asıl sorun olduğunu, bir yıl içerisinde hayata geçilecek uygulama ile iş kazalarında büyük oranda azalmaların yaşanacağını dile getirdi.