• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 17 °C

İnternet hapları kalp krizini çağırıyor

İnternet hapları kalp krizini çağırıyor
Kalp hastaları internetteki bitkisel ilaç istismarcılarının yeni hedefi oldu.

Özlem Yurtçu Karabulut

Çağımızın hastalığı olarak kabul edilen koroner arter hastalığı, hem dünyada hem de ülkemizde ölüm nedenlerinde halen birinci sıradaki yerini koruyor. Nüfusun çok büyük bir kısmını etkilediği için en fazla istismar edilen hasta gruplarından biri de bu hastalar oluyor. Özellikle de internette sürekli reklamı yapılan ilaçların neredeyse her derde derman olarak pazarlanmaya çalışılıyor. Emsey Hospital'dan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Güler, "Doktorunuzun tavsiye etmediği hiçbir ilacı kullanmayın" diyerek uyarıyor ve şunları söylüyor:

Dozaj herkeste aynı etki farklı!

Kalp hastalarının tedavisi çok yakın-dan izleme ve inceleme gerektirirken, televizyon veya internetten pazarlanan bazı bitkisel ilaçlarla hastalara hiçbir inceleme yapılmadan ve tüm hastalara aynı dozda ilaç önerileriyle sözde mucize sonuçlar alındığı iddia ediliyor. Hiçbir bilimsel çalışmaya ve kanıta dayanmayan bu tedavi modelleri hastalara zaman kaybettirmekle kalmıyor, hem hastaların kalbine zarar veriyor hatta ölümle sonuçlanabiliyor.

Tedavi konseyden onaylı

Koroner kalp hastalığı yetişkin bireylerde en sık ölüme neden olan hastalıkların başında yer alıyor ancak bu hastalığın şiddeti ve şekli her bireyde aynı olmuyor. Prof. Dr. Güler, "Tanıda birçok tetkik inceleme ve gerekirse koroner anjiyo yapılarak damarların durumu ortaya konur. Sonucunda ya hastaya ilaç tedavisi önerilir veya stent ya da bypass ameliyatı ile damarların açılması planlanır. Bu kararı kardiyolog ve kalp damar cerrahı konsey ile birlikte verir. Hastaya verilecek ilaç tedavisi ile hastanın şikayetleri ortadan kaldırılmaya çalışılırken bir yandan da risk faktörleri azaltılmaya çalışılır" diyor. Kalp hastalarında ek hastalıkların tedavisinin de sıkı takip edilmesi gerektiğini anlatan Prof. Dr. Güler, "Hasta için ideal tedavi bu şekilde bulunur. Bazı ilaçların yan etkileri değerlendirilir, bunlar ortaya çıkmışsa ilaç değiştirilir" diye konuşuyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4349 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim