• BIST 9468.92
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

İnsülini kontrol et hayat direncini artır

İnsülini kontrol et hayat direncini artır
Gelişmekte olan ülkelerin yüzde 80’inde görülen ve her yıl 35 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden olan 4 ölümcül hastalığın temelinde insülin direnci bulunuyor.

Gelir düzeyi düşük veya orta düzeyde olan ülkelerin yüzde 80’inde benzer sağlık sorunları yaşanıyor. Bu sağlık sorunlarının başında diyabet, kalp hastalıkları ve buna eşlik eden bir kanser türü veya kronik solunum yolu enfeksiyonları geliyor. Bu tür hastalıklardan yılda 35 milyon kişi hayatını kaybediyor. Hastalıkların temelinde insülin direncinin olduğu tahmin ediliyor. İnsülin direncinin kan basıncı, HDL kolesterol, kan yağı ve kan şekeri anormalliği ile güçlü ilişkisi var. Bu ilişkinin kalp ve diyabet gibi hastalıklarda öncü görev yaptığı düşünülüyor. İnsülin direnci karın iç ve çevresinde oluşan yağlanmayla belirti veriyor. İnsülin direnci ciddi bir tehdit ise kronik hastalıklar için öncelikle insülin direncinin ortadan kaldırılmasını sağlamak gerek. İnsülin direncinin tanımını da çok iyi bilmek gerekir. İnsülin direnci kan şekerinin düşürülmesi için pankreasın gereğinden fazla insülin üretmesi ve bu fazla olan insülinin kan şekerini düşürmesi için dokulara girememesi anlamına gelmektedir.

5 ÖMÜR UZATANBASİT FORMÜL

1- Günde en az 75 dakika orta tempolu yürüyüş yapın. Yürüyüş fazla şekeri de kalori olarak kullanarak insülin seviyesini kontrol eder.

2- İnsülin direncine neden olan bir sağlık sorunu var mı? Bunun kesinlikle kontrol edilmesi gerekir. Özellikle kadınlarda Polikistik Yumurtalık Sendromu, şişmanlığın varlığı, kortizonlu ilaç kullanımları gibi konular değerlendirilmeli.

3- Şekerli yiyecek denilince aklınıza sadece tatlı gelmesin. Tüm hamurlu ve sütlü tatlılar, makarna, ekmek ile fazla yenilen meyvelerdir.

4- Aşırı yağlı yiyecekleri hayatınızdan çıkarın.

5- Kilo verin. Haftada en az 700 gram ile 1.2 kg arasında kilo vermeyi planlayın. Kilo vermek vücudun yağ dokusunun azalmasını ve hormonların düzenli çalışmasını sağlayacaktır.
 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2823 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim