• BIST 9910.61
  • Altın 3062.553
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 14 °C

'İnsanlığa yemek arası' sona erecek

'İnsanlığa yemek arası' sona erecek
Radikal'in ortaya çıkarttığı 'kemoeziyet'e karşı Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Sağlık Bakanı Akdağ 'Düzelteceğiz' dedi.

Sağlık Bakanlığı, Radikal’in dün ‘Kemoeziyet’ manşetiyle duyurduğu Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’de ‘kemoterapi tedavisi gören hastaların öğlen aralarında bekleme salonunda bekletilmesiyle’ ilgili harekete geçti. Sağlık Bakanı Akdağ: Soruşturma başlatılacak.

Radikal gazetesi dün ‘Kemoeziyet’ başlığıyla Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastenesi’nde kemoterapi tedavisi gören hastaların mağduriyetini anlatmıştı. Tedavi sırasında ilaç alan hastalar saat 12.00’deki öğlen arasında odadan çıkartılıp, bekleme salonuna alınıyor, bu sırada da tedavinin yapıldığı odada temizlik ve havalandırma yapılıyordu. Aldıkları ağır ilacın etkisindeki hastalarsa bir saat boyunca salondaki sandalyelerin üzerinde bekliyordu.

Koridorda konu Radikal
Radikal dün yine aynı saatte hastanedeydi. Yine kemoterapi hizmeti verilen oda 12.00’de kapandı, hastalar odadan çıktı. Hastalar da personel de haberi konuşuyordu.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Radikal’in ‘Kemoeziyet’ başlığı ile duyurduğu İstanbul Okmeydanı Araştırma Hastanesi’nde yaşananlarla ilgili inceleme başlattı. Sağlık Bakanı Akdağ, Radikal’e yaptığı açıklamada, İstabul Okmeydanı Araştırma Hastanesi’ne ilişkin iddiaları söz konusu haberimizden öğrendiğini söyledi. Haberle ilgili önce ilgili Genel Müdür ve İstanbul İl Sağlık Müdürü ile görüştüğünü kaydeden Akdağ, “Onlardan kısa bir bilgi aldım ama Teftiş Kurulu Başkanlığı’na da talimat verdim. Meseleyi inceleyeceğiz, eğer herhangi bir şekilde orada kanserli hastalarımızın hizmetinde bir aksama meydana getirilmişse, kim bunun sorumlusuysa mutlaka onun için gerekeni yaparız. Haberinizi esas alarak inceleme başlatıyoruz. Önemli olan konu şu, bizim hastalarımıza karşı hele hele kanserli hastalarımıza karşı şevkatimizi bütün kamuoyu bilir. Dolayısıyla bu şevkat neyi gerektiriyorsa hastanelerde böyle yapılmalı. Eksik birşey varsa da, o eksikliği meydana getirenler için gerekeni yaparız.”
Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı yazılı açıklamada ise “9 Kasım 2010 tarihli Radikal gazetesinde ‘Kemoeziyet’ başlığı ile yayımlanan haberde yer verilen hususlarda gerekli düzenlemelerin yapılması ve aksaklıkların giderilmesi için hastane baştabibi talimatlandırılmıştır” denildi.

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu haberin ardından hastaneye geldi. Dokucu, “Merkezi genişletme planımız var. Bekleme salonu, kemoterapi alanının ve ilaçların hazırlandığı bölümün düzenlenmesini konuşacağız” dedi.

Doktorlar: Ara şartı
Öğle saatlerinde verilen aranın hijen açısından gerekli olduğunu vurgulayan Onkoloji Klinik Şefi Mustafa Ünal ise şöyle konuşuyor: “Kimi tedaviler altı saat sürüyor. İki ilaç arasında en az 30 dakika bırakmak lazım. Bunu öğle tatiline getiriyoruz ki temizlik yapılsın.”

Kartal'da bekleme salonu lazım
Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi dışında İstanbul’daki diğer hastanelerde tedaviye öğlen arası verilmiyor. Hastanelerdeki uygulamalar şöyle:

Kartal Eğitim ve Araştırma: Kemoterapi seansları kesilmiyor. Ancak kanser hastaları ve yakınları hastanede bir bekleme odası olmamasından şikâyetçi. Hastane oldukça kalabalık. İlaç yazdırmak gerektiğinde hasta yakını bu işi görürken, hasta ya dışarıda bekliyor ya da hastane koridorundaki banklarda oturuyor. Bazı hastalar çevredeki banklarda oturuyor ya da yatıyor.

Paşabahçe Eğitim ve Araştırma: Burada kemoterapi servisinde sorun yaşanmıyor. İki hemşire hastalara sürekli refekat ediyor. Hemşireler nöbetleşe olarak hastaların yanında oluyor. Temizlik ya da havalandırma için de yemek için de kemoterapi odası boşaltılmıyor. Hasta ve yakınlarının bekleyebileceği yerler mevcut. Bu geçici ünite yılbaşında kapanıp daha geniş alana taşınacak.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi: Burada da kemoterapi seansının kesilmesi durumu yok. Yoğunluk olsa bile kemoterapi odasında hemşireler bulunuyor. Nöbet sistemi var.

Çapa Tıp Fakültesi: Burada da durum Cerrahpaşa gibi. Hastalar yalnız bırakılmıyor. Tedavi sürüyor.



Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2268 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim