Bebek ve çocuklarda demir eksikliği, ülkemizde halen çok da dikkate alınmayan son derece tehlikeli hastalıklardan biri... İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülyüz Öztürk, bebeklerde ortaya çıkan demir eksikliğiyle ilgili sorularımız yanıtladı.
MAMANIN YAN ETKİSİ YOK
Demir içerikli mamalar tehlike mi?
Anne sütünden sonra ek süt olarak formül mamalar seçilmesi son derece doğrudur. Demir içerikli mamaların herhangi bir yan etkisi olmaz. İnek sütüyle ortaya çıkan demir eksikliğini engellemek adına, içeriği demir yönünden zenginleştirilmiş mamalarla beslenmek uygundur.
Demir tek başına ilaçla mı yoksa doğal yolla mı alınmalı?
Çocukluk dönemi büyümenin en hızlı olduğu dönemdir. Bazen bu dönemde doğal besinlerin içindeki demir yetersiz kalabilmektedir. Formül mamalara maddi nedenlerle ulaşamayanlar için, demirin koruyucu dozda eklenmesi günümüz yaklaşımlarındandır. Doğal besinlerde ise demir emilimi en yüksek olan kırmızı ettir. Diğer baklagiller ve sebzelerde demirin emilimi daha azdır. Bu nedenle demir yönünden yararlanma da daha düşük olacaktır.
Demir eksikliği olan bir bebekte, bu eksikliğin yarattığı hasarların takviye tedavisiyle geri dönüşü var mı?
Özellikle demir eksikliği anemisiyle zeka gelişiminde yüzde 10'a varan azalma olabilir. Ve bu her zaman tedaviden sonra düzelmeyebilir. Bu sebeple, demir eksikliğine karşı annenin son derece dikkatli olunması gerekmektedir.
ALTI AYDAN SONRA DEMİR ŞART
Demir eksikliği hangi nedenlerle ortaya çıkar? Nasıl anlaşılır?
Süt çocuğunda (1 ay-2 yaş) demir eksikliği; besinlerden alınan demirin eksik alınmasına, hızlı büyüme nedeniyle fizyolojik olarak gereksinimin fazla olmasına ve inek sütüyle beslenmeye bağlı olarak gelişir. Anne sütündeki demir, başlangıçta daha fazlayken bebek altı aylık olduğunda ciddi olarak azalır. İlk altı ay sadece anne sütü verilmesi daha sonra ek gıdaya geçilirken demirden zengin besinlerin seçilmesi önemlidir. Bu dönemde inek sütü uygulaması önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.
YÜKSEK DOZDA ALINIRSA YAN ETKİSİ OLABİLİR
Bebeklikten itibaren tüm çocuklara düzenli aralıklarla demir testi yapılmalı mıdır?
Bebeklerin standart takipleri sırasında ilk iki yaş içinde aralıklı olarak testlerin yapılması bir koşuldur. Özellikle ilk altıncı ay, dokuzuncu ay ve bir yaşında bu testlerin yapılması önemlidir. Daha sonra 1.5 yaşında bir kontrol daha yapılmalıdır.
Demir eksikliğinde çocuklara ilaç veriliyor. Bu, sorun yaratır mı?
Çok yüksek dozlarda ve kontrolsüz kullanıldığında yan etkileri olabilir. Ancak koruyucu dozdaki demirin zararı yoktur.
GDO'LU GIDA TATLA DEĞİL, ETİKETLE ANLAŞILIR
GDO'lu mama ne demektir? Bir mamada GDO varsa bu ne anlama gelir?
GDO'lu mamalar, genetik formülleri değiştirilerek hazırlanmış besinlerdir. Bunlar inek sütüyle ilgili genetik değişiklik sağlanmış anlamına da gelir. Dünya Sağlık Örgütü önerilerinde GDO'lu ürün kullanımı kesinlikle yoktur. GDO'lu mamaların ülkemizde kullanımı Tarım Bakanlığı tarafından çıkarılan son yasalar çerçevesinde mümkün değildir. O nedenle GDO'lu mamalar tartışması anlamlı değildir.
Anneler mamalarda GDO olup olmadığını nasıl anlayacaklar?
Mamaların içeriğinde GDO olup olmadığına dair etiket olması zorunludur. Bir mamada veya bir başka besinde GDO olup olmadığı ancak etiketle anlaşılır. Tat ve kokuyla anlamak imkansızdır.
GELECEĞİ TEHDİT EDİYOR
Günümüz devam sütleri ve bebek mamaları, bebeğin ihtiyacı olan vitaminleri ve besleyicileri içeriyor mu? İlk altı ay sadece anne sütü mü verilmeli yoksa biberon mamasıyla bebeğe takviye yapılmalı mı?
Piyasada bulunan bebek sütü ve devam sütlerine Avrupa Birliği standartları ile birebir aynı içeriğe sahip olan Türk Gıda Bebek ve devam sütü tebliği doğrultusunda satış izni verilmektedir. Bu durumda gerekli vitamin ve mineraller, bebeklere uygun olan miktarlarda olup gereksinimi karşıladığı söylenebilir. İlk altı ay anne sütü bir nedenle kesilmiş ise formül sütlerin ve mamaların kullanılması uygun görülmektedir. Özetle süt bebekliği döneminde demir eksikliğine ve demir eksikliği anemisine izin vermemek gerekir. Bu konuda inek sütü ile beslenme ve toplumun bilinçlendirilmesi önemlidir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından da tanımlandığı gibi demir eksikliği halk sağlığını tehdit eden ilk 10 hastalıktan biridir ve önlenebilir bir durumdur.
DEMİR EKSİKLİĞİNDE HUZURSUZLUK OLUR
Bir bebekte demir eksikliği olup olmadığı bir bakışta anlaşılır mı? Bebeğin ve çocuğun tepkileri nasıl olur?
Demir eksikliği olan bir bebeğin çevreye karşı ilgisi farklıdır. Demir eksikliği olan çocukta; uykusuzluk, huzursuzluk, çevre dikkatinde azalma, büyümede yavaşlama ya da enfeksiyon sıklığında artma söz konusudur. Demir eksikliği anemisi geliştiğinde çocuk soluktur ve bu bulgular daha ağırlaşmıştır. Demir eksikliğinden şüphe edildiğinde hemen bir doktora gidilmelidir.
DEMİRİN VÜCUTTAKİ YARARI NEDİR?
Demirin vücuttaki işlevi nedir?
Demir, öncelikle kandaki dokulara oksijen taşımayla görevli kırmızı kürelerdeki (eritrositlerdeki) hemoglobinin yapısında bulunur. Diğer taraftan kas hücrelerinde ve hücre metabolizmasındaki reaksiyonların oluşmasında görevli mitokondrideki enzimlerin yapısında yer alır. Bu nedenle demir yetersizliğinde dokuların kendine özel işlevlerinde bozulma izlenir. Kansızlığın en çok görülen türü demir eksikliği sonucu oluşanıdır.
Demir vücutta özellikle nerede bulunur?
Vücuttaki demirin yüzde biri kanda serbest olarak bulunur, karaciğerde depolanır.
İNEK SÜTÜ DEĞİL ANNE SÜTÜ İÇSİNLER
İnek sütü neden bebekte zararlıdır?
Ülkemizde maliyetin düşük olması ve süte ulaşma kolaylığı gerekçeleriyle anne sütünden sonra inek sütüne başvurulmaktadır. Süt bebekliği döneminde demir eksikliğinin önemli nedenlerinden biri inek sütü ile beslenmedir. Beyin gelişiminin büyük kısmının tamamlandığı süt çocukluk çağında demir eksikliğinin sık oluşu, çocuklarda tedavi edilmediğinde zeka puanlarında kalıcı düşmeye neden olmakta, gelecek açısından endişe vermektedir.
ERİK VE KIRMIZI ETİ YABANA ATMAYIN!
Demir hangi gıdalarda bulunur?
Kırmızı et, karaciğer, yumurta sarısı, tavuk, hindi ve balığın yanı sıra ıspanak ve diğer yeşil yapraklı sebzeler, mercimek ve kuru fasulyede bulunur. Üzüm pekmezi ve erik suyunun önemi de ayrıca belirtilmelidir. Demir; tam buğday ekmeğinde diğerlerinden daha fazladır. Anne sütü ve inek sütü de demir içerir. Anne sütündeki demirin yüzde 50'si emilirken inek sütündeki demirin ancak yüzde 10'u emilir. Bitkisel §gıdalardaki demirin yüzde 1 ila 10'u, kırmızı ettekinin ise yüzde 20 ila 30'u emilir. Bu gıdalar arasında içeriğindeki demirin oranı nedeniyle kırmızı et çok önemlidir.
İnek sütü içen bebekte demir eksikliği oluyor
Bilinçsizce inek sütü verilen bebeklerde demir eksikliği ortaya çıkıyor. Prof. Dr. Gülyüz Öztürk, anne sütündeki demirin ise bebek altı aylık olduğunda ciddi olarak azaldığını söylüyor
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 7589 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Uzmanından prematüre bebeklerin sağlıklı geleceği için uzun süreli takip önerisiKanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Neonataloji Uzmanı Doç. Dr. Berna Hekimoğlu, prematüre bebeklerin taburcu olduktan sonra da özel ve yakından takip edilmeleri gerektiğini bildirdi.
Mardin'de Dünya Prematüre Günü etkinliği düzenlendiMardin'de "17 Kasım Dünya Prematüre Günü" dolayısıyla etkinlik yapıldı.
AstraZeneca'dan "Ten Tene Temasla Hayata Sarılsın" projesine destekAstraZeneca Türkiye'nin desteğiyle Türk Neonatoloji Derneği'nin başlattığı "Ten Tene Temasla Hayata Sarılsın" projesi kapsamında 8 ildeki yenidoğan yoğun bakım ünitesinin sağlık çalışanlarına teorik ve pratik eğitimler verildi.
620 gram doğan prematüre bebek sağlıkla taburcu edildiGiresun'da, ağustosta 620 gram olarak dünyaya gelen ve ikizi doğumda ölen prematüre bebek Ali Rıza, yoğun çabalar sonucu sağlığına kavuştu.
- 15:38 - Nijerya'da sıtma salgınının ekonomiye zararı her yıl 1 milyar dolar
- 15:08 - "Ön Yargıları Dönüştürüyoruz, Geleceğe Umutla Bakıyoruz" projesinin tanıtımı gerçekleşti
- 14:58 - Adalet Bakanı Tunç, TİHEK'in "Gazze Soykırımı Raporu"nun tanıtımında konuştu:
- 14:38 - Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde kamuda çalışan doktorların 2 günlük grevi başladı
- 14:08 - İzmir Şehir Hastanesi 2024'te 147 donörden kök hücre bağışı topladı
- 13:43 - İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
- 13:33 - Allianz Türkiye HackZone Programı'nın 5. dönemi başlıyor
- 10:18 - Kırklareli Sağlık Müdürü Cerit, yeni aile hekimliği yönetmeliğini tanıttı
- 13:58 - 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü
- 13:58 - Karatay'da yeni Aile Sağlık Binası açıldı
- 13:58 - Aşırı tuz tüketimi böbrek ve kalp hastalıkları riskini artırıyor
- 12:58 - Bazal metabolizma hızı kilo alıp vermede rol oynuyor
- 12:28 - Kalp ritim bozukluğu ablasyon yöntemiyle tedavi ediliyor
- 10:23 - Kayseri'de kar nedeniyle yolda mahsur kalan kadın, jandarma aracında doğum yaptı
- 00:58 - Sivas'ta karla mücadele ekipleri köyde rahatsızlanan çocuk için seferber oldu
- 12:43 - Bayburt'ta sağlık çalışanı anne adayları normal doğum hakkında bilgilendirildi
- 11:53 - ALKÜ'den diş ve ağız bakımı uyarısı
- 11:38 - AK Parti Mardin İl Başkanı Uncu, Kızıltepe Devlet Hastanesini ziyaret etti
- 11:23 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 6. gününde sürüyor
- 11:23 - DSÖ danışmanından "iklim krizi kaynaklı salgın" uyarısı
- 11:23 - Biruni Üniversite Hastanesinden "bacak ödemi" uyarısı
- 11:03 - Ankara'da "4. Uluslararası Beslenme, Sağlık Okuryazarlığı ve Eğitim Konferansı" yapıldı
- 00:03 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, canlı yayında soruları yanıtladı:
- 23:33 - İsrail'in Gazze'de hastaneye düzenlediği saldırıda bir doktor ve çok sayıda hasta yaralandı
- 22:48 - New York'taki kalp ve damar sempozyumunda Türk bilim insanları tecrübelerini paylaştı
- 22:43 - Samsun'da usta öğreticiler ile öğrencilere ağız ve diş sağlığı semineri verildi
- 22:43 - Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında 3 bin 645 kişinin öldüğünü açıkladı
- 21:53 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması yarına ertelendi
- 21:28 - DSÖ: M çiçeği virüsü uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu oluşturmaya devam ediyor
- 20:18 - Kosova'nın tek Türk Belediyesi Mamuşa'da Genel Aile Sağlık Merkezi açıldı
- 18:28 - Sağlık Bakanlığından "Ağız ve diş muayeneleri düzenli aralıklarla yapılmalı" uyarısı
- 18:18 - Erzurum'da 22 Kasım Dünya Diş Hekimleri Günü kutlandı
- 17:43 - Yağlıdere'de akılcı ilaç kullanımı konusunda vatandaşlar bilgilendirildi
- 17:13 - Kızıltepe Devlet Hastanesinde Anjiyo Ünitesi hizmete girdi
- 18:38 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, TÜSEB Başkanı Kervan ve beraberindeki heyetle bir araya geldi
- 17:53 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, 3. Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'nde konuştu:
- 17:38 - Ödemiş'te Diyabet Farkındalık Sempozyumu düzenlendi
- 17:23 - Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi 10 ayda 54 bin çağrı cevapladı
- 17:18 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması sanık savunmalarıyla devam ediyor
- 16:53 - Beypazarı Aile Yaşam Merkezi'nde Ağız ve Diş Sağlığı Semineri düzenlendi
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Kırklareli Sağlık Müdürü Cerit, yeni aile hekimliği yönetmeliğini tanıttı
- "Ön Yargıları Dönüştürüyoruz, Geleceğe Umutla Bakıyoruz" projesinin tanıtımı gerçekleşti
- İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
- Allianz Türkiye HackZone Programı'nın 5. dönemi başlıyor
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim