• BIST 9441.29
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

İncir çekirdeği yağı, omega deposu

İncir çekirdeği yağı, omega deposu
İncirin çekirdeğinden elde edilen yağda, balıklarda dahi rastlanılmayan oranda %40 omega 3, %30 omega 6 ve %17 omega 9 bulunduğu ortaya çıktı. D vitamini olarak da dünyada şu ana kadar rastlanmamış en yüksek değerin olduğu tespit edildi.

BAHATTİN ALBAYRAK - Aydın'da, tarımsal ürünlerin geliştirilmesi amacıyla bilimsel çalışmalar yapan Mucit İş Adamları Platformu'nun (MUTİAP) girişimiyle, Türkiye'nin ihracatında dünya lideri olduğu incirin çekirdeğinden yağ elde edildi. Üniversite laboratuvarlarındaki incelemede, yağda yüksek oranda omega 3, 6 ve 9 ile D vitamini bulunduğu belirlendi.

MUTİAP kurucusu Mehmet Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlıklı yaşama katkıları ortaya konulan incir ve zeytinle ilgili çeşitli inceleme ve araştırmalar yaptıklarını belirtti. Antik çağlardan bu yana önemli bir ürün olarak kabul edilen incirin, madeni paralarda resminin basıldığını, kutsal kitaplarda yer aldığını hatırlatan Şimşek, bu ürünün bağışıklık sistemini güçlendirdiğinin ve çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiğinin halk arasında da bilindiğini ifade etti.

Şimşek, Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmokokinetik Araştırma Uygulama Merkezi Laboratvuarı'nda incirin çekirdeğini ayırarak elde edilen yağda çeşitli analizler yapıldığını ve ilginç sonuçlara ulaşıldığını belirterek, "Yağda, balıklarda dahi rastlanılmayan oranda yüzde 40 omega 3, yüzde 30 omega 6 ve yüzde 17 omega 9 bulunduğu ortaya çıktı. D vitamini olarak da dünyada şu ana kadar rastlanmamış en yüksek değerin olduğu tespit edildi" dedi.

- "Doğal ilaç"

İncir yağının çok yakında "balık yağı hapı" gibi tüketilebileceğini, ilaç sanayinin yanı sıra kozmetik sanayisinde de kullanılabileceğini ifade eden Şimşek, "Bilim dünyası, alzheimeir, parkinson, behçet hastalıkları ile beyin gelişimini tamamlayamayan çocuklara yönelik yağın etkilerini araştırıyor. Farklı konularda bilimsel çalışmalar için de bizden incir yağı talep ediliyor" diye konuştu.

Türkiye'de dünyanın kaliteli incirin yetiştiğine ve önemli bir ihracat kalemi olduğuna işaret eden Şimşek, şunları kaydetti:

"Değerlendirmelerimize göre incirin ihracatından elde edilen yıllık kazanç 200 milyon dolar civarında. Ama incir çekirdeğinden elde edilen yağın kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılmaya başlanması bu ürüne yönelik ilgiyi ve talebi daha da arttıracaktır. Bu yönüyle Türkiye'nin ihracatının 1 milyar dolarları zorlayacağını düşünüyoruz."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 17596 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim