• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 17 °C

İnatçı hipertansiyona SRD tedavisi

İnatçı hipertansiyona SRD tedavisi
Hipertansiyon, düzenli ilaç kullanılmasına rağmen bazen kontrol altına alınamıyor. İlaca dirençli olan bu vakalarda imdada Sempatik Renal Denervasyon tedavisi yetişiyor...

Hipertansiyonun en önemli yanı; sinsi ve sessiz ilerleyen, bazen erken dönemde belirti vermeyen bir hastalık oluşu. Öyle ki hipertansiyon hastalarının yarısı hastalığının farkında değil. Tedavi gören hastaların da ancak yarısının tedaviden etkin şekilde yararlandığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Kani Gemici, öteki yarısının ise tedaviye rağmen yüksek basınç ve hipertansiyonun zararlı etkileri altında olduğunu söyledi. Hastalarının %3 ila % 30’unun ilaca dirençli olduğunu vurgulayan Gemici, hastalığın tedavisinde kullanılan girişimsel yöntemler hakkında şu bilgiyi verdi:

“Bu tedavi esas olarak, hipertansiyonun oluşum mekanizmasında önemli bir rol oynayan aşırı adrenalin salınımını azaltmaya yönelik girişimsel bir tedavi metodudur. Tedavi edilen hastalarda, günde 3-5 ilaç kullanmak zorunda olanların kan basıncı düzeyleri kontrol altına alınmaktadır. Bu sayede yüksek tansiyona bağlı ortaya çıkabilecek sağlık sorunları ve riskler de ortadan kaldırılarak, hastaların yaşam kaliteleri yükseltilmektedir.”

BÖBREK ANJİYOSU İLE YAPILIYOR

Sempatik Renal Denervasyon (SRD) işlemi için hasta kliniğe yatırılarak, koroner anjiyografi laboratuvarında, böbrek anjiyografisi yapılıyor gibi kasık yoluyla özel bir kateterle önce sağ böbrek damarına giriliyor. Kateter içinden sadece bu işlem için hazırlanmış özel bir ablasyon kateteri, börek arterinin uç kısmına ilerletiliyor, uçtan başlangıca 5 mm aralıklarla ve genellikle 5 ayrı noktaya radyofrekans enerji uygulanıyor. İşlem, aynı şekilde sol böbrek damarına da uygulanıyor ve kontrol amacıyla böbrek anjiyografisi yapılarak tamamlanıyor.

'YAN ETKİSİ YOK'

Sempatik Renal Denervasyonun ortalama 45 dakika sürdüğünü belirten Doç. Dr. Kani Gemici, “Hasta, işlemden bir gün sonra taburcu edilir. Lokal anastezi altında, uzman doktor eşliğinde uygulanan yöntem önemli bir ağrı ya da yan etki riski taşımaz” bilgisini aktardı.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4789 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim