• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 9 °C

İnatçı Çocuklara Nasıl Davranılır?

İnatçı Çocuklara Nasıl Davranılır?
İnatçı olmak yeni yürümeye başlayan çocuklar arasında yaygın bir durumdur. Ebeveynlerin inatçı bir çocukla düzgün bir şekilde başa çıkabilmeleri için sabır ve bilgiye ihtiyacı vardır.

 

İnatçı bir çocukla onları üzmeden uğraşmak çok hassas bir iştir. İnatçılık davranışsal bir anormallik değil, bir öğrenme hatasıdır. Çocuklar ayrıca gerginlik ve stres yaşarlar. İnatçı olmak, gergin durumlarla başa çıkmak için yanlışlıkla öğrenilmiş bir karakterdir.

Duygularını doğru bir şekilde besleyemezlerse, inatçılık bir özellik ve kronik bir karakter haline gelebilir. Bu nedenle, çocuklarda bu karakter özelliğini tanımak önemlidir ve çocukları bundan kurtarmak daha da önemlidir.

Çocuklar öfkeyle davrandıklarında ve stresli durumlara olumlu tepkiler vermediklerinde, ebeveynlerin çocuğun inatçı olmanın kötü etkilerini anlamasını sağlamak için ekstra özen göstermesi gerekir. Kızgın bir çocuğa kızgınlık göstermek zararlıdır, çünkü çocuk öfkeyi hoşlanmadıkları ve rahatsızlıkları ifade etmenin en iyi yolu olarak kullanırlar. Öfke ve inatçılık olarak ifade edilen şeyin çocuğun çatışmaları olduğunu anlayın.

İnatçı bir çocuğun özellikleri nelerdir?

İnatçı bir çocuğun bazı karakteristik özellikleri vardır. Ebeveyn olarak çocuğunuzun aşağıdakiler inatçı olup olmadığını anlamanıza yardımcı olabilir.

• İnatçı bir çocuk oldukça güçlü bir iradeye sahiptir ve işleri kendi hızına göre yapmayı sever. Bu yüzden, onları denetlerken kendi başlarına bir şeyler yapma özgürlüğü verin

• Dinlenmeye veya kabul edilmeye ihtiyacı vardır, bu nedenle sık sık dikkatinizi çekecektir.

• İnatçı bir çocuk sık sık öfke nöbetleri geçirir.

• İnatçı bir çocuk bazen otoriter olabilir ve emir vermeyi sever.

Çocukların inatçı olduklarında sakinleştirecek ve bu tür davranış kalıplarını ortadan kaldıracak bazı teknikler vardır.

• İnatçı bir çocukla tartışmayın

İnatçı bir çocukla tartışmak, durumu daha da kötüleştirecektir. Hatta onları azarlamayın veya onları zorla değiştirmeye çalışmayın. Çocuklar, kabul edilmiş davranışların sosyal normlarını ve yaşamdaki çatışmalarla başa çıkmanın yollarını bilmiyorlar. Sabır ve özveri, zihinlerine giden yolları açmanın tek anahtarıdır. Çocuklar inatçı olduklarında onları gözlemleyin ve onları rahatsız eden unsuru bulmaya çalışın ve çocuğu durumdan uzaklaştırmak sakinleşmesine yardımcı olacaktır. Pek çok anne-baba, toplum içinde onları azarlayarak veya onlarla tartışarak çocukların anlamasını sağlamaya çalışır. İnatçılık çoğu zaman çocuklarda kontrol edilemeyen bir karakter olarak ortaya çıkar.

• Daha fazla dinleyin ve daha az konuşun

Mümkün olan tüm yöntemleri denemek yerine çocuğunuzu dinleyin. Çoğu çocuğun doğuştan gelen bir özellik olarak inatçılığı vardır. Bazı çocuklar onları sık sık ifade ederken, diğerleri sadece onları gizli tutar. Kızgın veya gergin olduklarında çocuklarla dostça iletişim kurmak, durumu kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır. Onlarla konuşmak dikkatlerini dağıtabilir ve gerginliği unutmalarına neden olabilir. Ebeveynler çocukları dinlemedikleri zaman kendilerini terk edilmiş ve istenmeyen gibi hissedebilirler. İnatçılık çoğu zaman ebeveynlerin dikkatini çekmenin bir yoludur. Çocuklar ebeveynlerin onlara yeterince ilgi ve önem verdiğini hissederse, inatçılık yavaş yavaş ortadan kalkabilir.

• Rol model olmak önemlidir

Ebeveynler küçük meselelere kızarlarsa ve sık sık ateşli tartışmalara girerlerse, çocukların streslerini öfkeyle ifade etme ve inatçı olma olasılıkları daha yüksektir. Ebeveynler, çocukların ilk öğretmenleridir. İlk olarak hayatı ebeveynlerden öğrenirler. Ebeveynler, çocuklarının iyi davranmasını istiyorlarsa, çocukların rol modeli olmalıdır. Onlara göstererek öğretin. İstediğiniz gibi davranıp çocuklarınızın iyi ve terbiyeli olmasını bekleyemezsiniz.

• Evde huzurlu bir atmosfer oluşturun

Ev, çocuklar için bir rahatlık ve mutluluk yeri olmalıdır. Ev ve ebeveynleri hakkında kendilerini kötü hissetmelerine izin vermeyin. Evle ilgili her şeye karar verirken öncelik çocuklar olmalıdır. Birçok anne-baba evde çocuklardan kaçınma, misafirlere ve kişisel çalışmalara önem verme hatasını işler. Yemek pişirirken bile, en sevdikleri yemekler ve beğenileriyle ilgili önerilerini dinleyin. Evde bir sevgi, anlayış ve karşılıklı saygı ortamı oluşturun.

• Çocuğu anlamak önemlidir

Çocuğu olası tüm yönleriyle anlamak, davranışlarını ve karakter özelliklerini koşullandırmaya yardımcı olur. Çocuklardaki bu inat, ekstra özen ve gerekli tekniklerle değiştirilebilir. Ancak bazı çocuklarda anormal bir davranış olarak inatçılık olabilir. Bu durumlarda uzman tarafından danışmanlık hizmeti alınması gerekir.

İnatçı çocuklarla başa çıkarken, diğer annelerden destek almak size ekstra kazanç sağlar. Onların tecrübelerinden faydalanmak inatçı çocuklarla mücadelede çok önemlidir. Bu zorlu süreçte hızlı bir şekilde sorularınıza cevap alabilmek ve tavsiyelerden yararlanmak için annlertoplandik.com’u ziyaret etmeniz yeterlidir.

Binlerce anne ve anne adayının kullandığı annelertoplandik.com’da çocuk sağlığı, hamile sağlığı ve daha birçok konuda milyonlarca açılmış post bulunuyor. Annelerin kullandığı en büyük platformlardan biri olan annelertoplandik.com, güncel konulara, merak edilenlere ve soru-cevap içeriklerine de yer veriyor. Hem hamilelik hem de annelik sürecinde destek almak, eğlenceli bir yaşam geçirmek için annelertoplandik.com daima sizinle…

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 18511 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim