• BIST 9451.37
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

İmplantı her diş hekimi yapamaz

İmplantı her diş hekimi yapamaz
Diş doktoru Nihat Tanfer, implant yaptırırken yüzleri şişenleri ve acı çekenleri implant kazazedesi olarak görüyor. Tanfer, implant tedavisini, çene kemiğini iyi bilen cerrahların yapması gerektiğini söylüyor.

İMPLANT YERİNE PROTEZ VEYA SABİT KÖPRÜLER
Eksilen her dişin yerine mutlaka implant tedavisi yapılmalı mıdır? Ağız kaç dişle idare edebilir?
Eksik olan her dişin yerine implant yapılması gerekmez. Porselen köprüler de kullanılabilir. Diş hekimliğinde hastaya yapılacak tedavinin belirlenmesi; öncelikle hastanın genel sağlık durumuna, kemik yapısına ve ekonomik durumuna bağlıdır. Bu sebeple her hastaya implantı empoze etmek, onların ekonomilerini de zorlayacaktır. Bunun için yapılan genel bir değerlendirmenin ardından, imkanlar doğrultusunda hareket edilmeli; implant yapılamayacaksa hareketli protez veya sabit köprülerle hasta tedavi edilmelidir.

İMPLANT UYGULAMASI AZI DİŞLERDE DAHA UYGUN
İmplant tedavisini özellikle hangi dişler için tavsiye edersiniz?

Biz diş hekimleri daha çok azılar bölgesinde kaybedilmiş olan dişler için implant tedavisini tavsiye ediyoruz. Azılar bölgesi; çiğneme basıncının en yüksek olduğu bölge. Bu nedenle orada diş kayıpları daha fazla olabilir. Sonunda destek dişin olmadığı bölgelerde implant uygulaması çok daha sağlıklı ve doğrudur.

DİŞ KURTARILMAZSA
Hangi dişler için implant tercih edilmez?

İmplant yapılamayacak diş grubu yoktur. Uygun görülürse, eksik olan her dişin yerine yapılabilir. Ancak implantın gereksiz yere kullanılmasını; sağlam dişlerin ya da çürümüş, kırılmış köklerin çekilerek yerlerine implant yapılmasını hiç sağlıklı bulmuyorum. Bir diş hekiminin görevi; öncelikle ağızdaki mevcut diş veya diş köklerini muhafaza etmek, onları kurtarmak ve hastaya geri kazandırmak olmalıdır. Bütün bu uğraşıların sonucunda eğer kurtarılamıyorsa; diş çekilmeli ve yerine implant yapılmalıdır.

KIZLARDA ALT YAŞ SINIRI 16 OLMALI
İmplant tedavisi çocuklara da yapılır mı? Ergenlik döneminde implant yaptığınız çocuk var mı?

Dental implant uygulaması; çene kemiği gelişimi büyük oranda tamamlanmış bireylerde uygulanmalıdır. Bu nedenle uygulamada alt yaş sınırı kızlarda 16-17, erkeklerde 18'dir. Herhangi bir üst yaş sınırı bulunmamaktadır. Biz kliniğimizde yaklaşık iki sene önce, 16 yaşında yüksek diyabeti olan bir kızımıza, başarılı bir implant uygulaması yaptık. Ben implantolojinin gerekli olduğu zamanlarda, yukarıda belirttiğim yaş sınırları dahilinde uygulanmasında hiçbir sakınca görmüyorum. 16 yaşında da, 86 yaşında da implant uygulamaları yapmaktayız.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8220 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim