• BIST 9427.78
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

İmplant Nedir? İmplant Çeşitleri Nelerdir?

İmplant Nedir? İmplant Çeşitleri Nelerdir?
İnsanların yaşadıkları diş eksikliği sorunları onların yaşam standartlarını olumsuz yönde etkiler. Yeme güçlüğü ve estetik görünüm yönünden insanları etkileyen bu sorunların ortadan kalkması implant sayesinde mümkündür.

 

Bu nedenle eksik dişe sahip olan kişiler yaygın olarak implant kelimesini duyarlar. Bunun için implant nedir? implant çeşitleri nelerdir? Hakkındaki sorulara cevap vermeye çalışacağız. İmplant hakkında merak edilenleri Diş hekimi Ela Çabuka sorduk.

İmplant Nedir?

İmplant insanların ağızlarında bulunan eksik dişlerin tamamlanması ve diş sorunlarının ortadan kalkması amacıyla üretilmiş olan vidalardır. Yaygın olarak titanyum maddesinden üretilmiş olan bu vidalar çene kemiğinde yer alan diş köklerine yerleştirilirler. Bu sayede vidalar üzerine diş protezlerinin yapılması mümkün olur. Bu da eksik dişler nedeniyle yaşanan görüntü bozukluğu ve yeme problemlerini ortadan kaldırır. İmplant sayesinde çıkarılır dişlere veya kalıcı özellikli dişlere sahip olmak mümkün olur.

İmplant Çeşitleri Nelerdir?

İnsanların dişleri nedeniyle ortaya çıkan estetik kaygılarını implant ortadan kaldırır. Bu nedenle günümüzde işlev gören implant çeşitleri vardır.

İmplant çeşitleri şunlardır;

  • İntramukozal İmplantlar
  • Subperiostal İmplantlar
  • Endostal İmplantlar
  • Transmandibular İmplantlar
  • Endodontik Stabilizatör İmplantlar

Diş hekimleri ve ortodonti uzmanları tarafından uygulanan implant tedavisi sayesinde diğer dişler zarar görmez. Bunun için eksik dişlere sahip bireylerin bu eksiklikler ve onlardan kaynaklanan rahatsızlıklardan kurtulmaları için implant yaptırmaları gerekir.

İntramukozal İmplant Nedir?

İmplant çeşitleri arasında yer alan intramukozal implant titanyum madenini kullanılmasıyla üretilirler. Genel olarak protezlerde kullanılan bu implant sayesinde diş protezlerinin dışta veya geride kalma durumunun ortadan kalkmasını sağlar. Bu implant türü günümüzde hastalar ve hekimler tarafından fazla kullanılmayan bir türdür.

Subperiostal İmplant Nedir?

Subperiostal implantın yapılabilmesi için dişler üzerine cerrahi müdahale yapılması ve müdahale esnasında diş kemikleri üzerinden ölçü alınması gerekir. Bu sayede implantın üretilmesi sağlanabilir. Genellikle metal alaşımın kullanılmasıyla üretilen bu implantlar kafes görünümünü andırır. Bunlar sayesinde yapılan çiğneme işlemi diş kemiğinin tamamını etkileyecek şekilde gerçekleşir. Kemiğe uygulanarak kullanılan bu implantlar yaygın olarak tercih edilmezler.

Endostal İmplant Nedir?

Endostla implant implantlar arasında yer alan üçüncü çeşittir. Bu implanta aynı zamanda endosseöz ismi de verilir. Ağızda bir ya da daha fazla dişin eksik olmasına bağlı olarak tercih edilirler. Çene kemiğine uygulanan bu implantlar kendi aralarında farklı türlere ayrılırlar. Bu türler blade, vidalı ve silindirik implantlardır. Diş hekimlerinin en fazla tercih ettiği implant türüdürler.

Transmandibular İmplant Nedir?

Transmandibular implant transosseöz ismiyle de anılırlar. Kemiğin tamamına uygulanabilirler. Bu sayede daha kolay şekilde işlemin yapılmasını sağlarlar. Bu implantın tercih edilme nedeni ise diş kemiklerinin boylarında yetersizlik olmasıdır. Uygulanması uğraştırıcı ve zordur. Bu nedenle çok fazla tercih edilmeyen implant çeşididirler.

Endodontik Stabilizatör İmplant Nedir?

Diş hekimliğinde kullanılan son implant çeşidi ise endodontik stabilizatör isimli implanttır. Diş hekimlerinin bu implantları tercih etmelerini nedeni insanların sahip oldukları zayıf diş yapısının sabit hale gelmesini sağlamaktır. Bu uygulama sayesinde güçlü dişlere, diş ve çene yapısına sahip olmak mümkün olur. Her biri kaliteli olan bu implantların seçimi diş hekimi tarafından hastanın diş yapısı dikkate alınarak belirlenir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3746 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim