• BIST 8663.88
  • Altın 3020.814
  • Dolar 34.3431
  • Euro 37.3792
  • Ankara 0 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 11 °C

İlk yerli morfin tablet ruhsat bekliyor

İlk yerli morfin tablet ruhsat bekliyor
HÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gümüşel: "Kanser hastalarının ağrılarının tedavisinde kullanılmak üzere morfin sülfat tabletler ilk kez Afyon Alkaloit Fabrikasında üretildi"

Ağrı tedavisinde kullanılan, maliyeti ve yan etkileri yüksek sentetik ağrı kesiciler yerine uygulanacak, en etkili ve yan etki bildirimi en az olan morfin sülfat tablet için ilk yerli üretim gerçekleştirildi. Yerli morfin sülfat tabletlerin kullanılabilmesi için Türkiye İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumuna başvuru yapıldı. Ruhsat verilir verilmez yerli morfin kullanılmaya başlanacak.

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, morfinin ağrının giderilmesinde kullanıldığını ve bu açıdan çok önemli olduğunu söyledi. Ağrı şikayetinin başta ileri evre kanser hastaları olmak üzere birçok hastalıkta karşılaşılan ciddi bir sorun olduğunu belirten Tuncer, morfinin en ucuz ve en etkin ağrı kesici olduğunu vurguladı.

Tuncer, özellikle kanser gibi hastalıklarda karşılaşılan ağrıların sadece morfin tabletler ile kesilebildiğine dikkati çekerek, morfin kullanılmadığında ikinci bir seçeneğin maliyeti çok yüksek olan yeni jenerasyon ağrı kesiciler olduğunu söyledi. Bunların "sentetik morfinler" olarak da isimlendirildiğini dile getiren Tuncer, "Türkiye'de çok zor tedavi edilebilen ağrıların yüzda 90'ından fazlasında hep bu tür çok pahalı, dışarıdan ithal edilen sentetik morfinler kullanılıyor. Buna çok ciddi bir maddi kaynak harcanıyor. Öte yandan, bu sentetik ağrı kesicilerin, çok ciddi yan etkileri var. Bu nedenle bunların kullanılmasının bir anlamı yok" dedi.

Sentetik ağrı kesicilerin, başta sindirim sistemi olmak üzere, hematolojik dokulara yan etkilerinin olduğunun ve bir süre sonra ağrıya karşı direnç gelişmesine yol açabildiğinin altını çizen Tuncer, "En yan etkisiz, en ucuz ve en etkili tedavi morfin tablettir. Ancak, bunu maalesef Türkiye'de bulamıyoruz. İthal de edilmiyor, çünkü maliyeti çok ucuz. Firmaların kar marjı çok az olunca getirmiyorlar. Biz de Hacettepe olarak, bunun ülkemize karşı bir sorumluluk olduğunu düşünerek Sağlık Bakanlığı ile birlikte bir proje geliştirdik. Şu anda üretiliyor ve ruhsat için başvurduk. Ruhsatı çıkar çıkmaz da kullanıma sunacağız. Yerli morfinin yurt dışına ihracı da söz konusu olabilecek" diye konuştu.

İlk yerli morfin üretimi için üniversite ve ilaç sanayi işbirliği yaptı

Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Gümüşel de üniversitelerinin yerli ilaç sanayi ile işbirliği yaparak, İlko İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve İlko Araştırma ve Geliştirme Merkezi arasında hızlı ve uzatılmış etki sağlayan morfin sülfat tabletlerinin geliştirilmesi, üretilmesi ve ruhsatlandırılmasında işbirliği yapılmasına ilişkin sözleşmenin Mayıs 2013'te imzalandığını anlattı.

Sağlık Bakanlığının görevlendirmesiyle, Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesinin girişimleri ile başlatılan projenin TÜBİTAK tarafından desteklendiğini dile getiren Gümüşel, "Proje ile sözleşme kapsamında üretilmesi planlanan morfin sülfat tabletlerinin formülasyon, stabilite ve biyoeşdeğerlik çalışmaları tamamlandı. Ruhsatın alınmasını takiben ilk yerli üretim morfin sülfat tabletleri hastaların kullanımına sunulacaktır" diye konuştu.

"Bu sözleşme ile kanser hastalarının ağrılarının tedavisinde kullanılmak üzere morfin sülfat tabletlerinin ilk kez Afyon Alkaloit Fabrikasında üretilen morfin etken maddesi ile üretilmesi sağlanmış olacaktır" diyen Gümüşel, bu tip ağrı kesicilerin Türkiye'de geliştirilmesi ve üretilmesiyle dışa bağımlılığın ortadan kalkacağını ve milyarlarca liralık tasarruf sağlanacağını kaydetti.

Bu haber toplam 3830 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim