• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Ankara 0 °C
  • İstanbul 4 °C
  • Bursa 1 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 6 °C

İlk üç ay sakın saç boyamayın!

İlk üç ay sakın saç boyamayın!
Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi hekimlerinden Op. Dr. Şadıman Altınbaş, “Anne adaylarının gebeliklerinin ilk üç ayında kesinlikle bitkisel içerikli olsa dahi saç boyaları

Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi hekimlerinden Op. Dr. Şadıman Altınbaş, “Anne adaylarının gebeliklerinin ilk üç ayında kesinlikle bitkisel içerikli olsa dahi saç boyaları kullanmamaları, saç düzelticiler, perma gibi işlemleri yaptırmamaları gerekiyor.” çağrısında bulundu. Altınbaş, kozmetik kullanımında hiçbir yöntemin kesin güvenilirliğinin bulunmadığını hatırlattı.

Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde “Gebelikte ilaç kullanımı” konulu anne adaylarını bilgilendirme amacı ile halka açık panel düzenlendi. Panelde gebelikte bebeğe ilaç geçme yolları, gebelikte ilaç kullanımının sınıflandırılması, gebelikte yanlış ilaç kullanımının zararları, hangi ilaç ne zaman kullanılmalı?" gibi konular ele alındı.

Hastane Başhekimi Doç. Dr. Ümit Göktolga; gebelikte ilaç kullanılmamalı, ya da her ilaç kullanılabilir gibi genellemelerin yanlış olduğuna işaret etti. Göktolga, "Hekim kontrolünde, uygun dozda kullanılabilecek ilaçlar mevcuttur. Gebeliğin her dönemi ilaç kullanımı açısından ayrı özelliklere sahiptir. Bunlar içerisinde ilk üç ay (1. Trimaster) en önemli olan dönemdir." dedi.

DÜŞÜĞE NEDEN OLUR

Op. Dr. Ömer Lütfi Tapısız ise gebelikte ilaç kullanırken çok dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek, “Özellikle gebeliğin ilk ayında ilaç kullanımında ya hep ya hiç kuralı geçerlidir. Yani bir aylık bir gebe ilaç kullandığında ya bebeğe hiçbir zarar vermez, ya da düşüğe neden olur. Türkiye’de gebelik sırasında ilaç kullanım oranı çok yüksektir. Gebelik sırasında reçeteli yada reçetesiz ilaç kullanma oranı yüzde 90’dır.” değerlendirmesi yaptı. İlaç kullanımında bebekte oluşabilecek anomaliler hakkında da bilgi veren Tapısız, oluşabilecek anomalilerin çocuğun hayatı boyunca taşıyacağı olağan dışı bedensel ve zihinsel gelişim bozukluklarına neden olabileceğine dikkat çekti.

Op. Dr. Şadıman Altınbaş anne adaylarının ağrı kesicileri kullanırken çok dikkat etmeleri gerektiğini söyleyerek, tüm ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçları almadan önce mutlaka doktora danışılması önerisinde bulundu. Ağrı kesici kullanma zorunluluğu durumunda parasetamol içerikli ilaçlar kullanmayı tavsiye eden Altınbaş “Gebelikte gerekli durumlarda antibiyotik kullanılabilir. Bu antibiyotikler ve dozları mutlaka doktor kontrolünde, önerilen sürede olmalıdır.” ifadelerini kullandı.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5363 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim