Türk Pediatri Hematoloji Derneği Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Pediatrik Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akif Yeşilipek, ''Maalesef halkımız araya birisini koyarak iş yapmaya alışmış. (Adamını bulsam ilik naklini öne alabilir miyim) diye çok uğraşıyor, milletvekillerini arıyor, başbakan, cumhurbaşkanına başvuruyorlar, özel kalemleri arıyorlar'' dedi.
Prof. Dr. Akif Yeşilipek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akkdeniz Üniversitesi Hastanesi olarak yılda ortalama 60 hastaya ilik nakli yaptıklarını bildirdi. Bu rakamın yüksekliğine işaret eden Yeşilipek, yapılan nakillerin yarıya yakınının yurtdışından getirilen kök hücre ile gerçekleştiğini söyledi.
İlik nakli için sırada bekleyen çok hasta olduğunu ve aciliyetlerine göre bir sıra uyguladıklarını anlatan Yeşilipek, bağışıklık yetmezliği veya lösemi gibi beklemeye tahammülü olmayan hastalara birkaç ay içinde müdahale ettiklerini kaydetti.
Türkiye'de çocuğa ilik nakli yapan 10 merkez bulunduğunu, ancak AÜ'nün kapasitesinin çok yüksek olduğunu belirten Yeşilipek, ''Akraba dışındakileri büyük oranda biz yapıyoruz. Türkiye'nin her yerinden gelen, yurtdışından gelen hasta var'' dedi.
Antalya'da kemik iliği bankası olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu vurgulayan Yeşilipek, ''Türkiye'deki kemik iliği bankasında gönüllü verici sayısı çok az. Bu nedenle maalesef 100'e yakın akraba dışı gönüllü ilik nakli yaptık. Bunlardan sadece 3'ünü Türkiye'den bulduk. Bunların hepsi dışarıdan, çoğunlukla da Almanya'dan geliyor. Kemik iliği acil ihtiyaçlarımızdan biri'' diye konuştu.
Hasta yakınlarının kemik iliği bağışı için başvurduğunu, ancak yasal prosedürler tamamlanmadığı için bağışları kabul edemediklerini anlatan Yeşilipek, şöyle devam etti:
''Sadece isim adres almakla yetiniyoruz. Çünkü onlarla ilgili doku gruplarına bakıp arşivlemek gerekiyor. Doku gruplarına bakmanın da bir maliyeti var. Yasal mevzuatta böyle bir ödeme sözkonusu değil. Bize bağışa gelene (500 lira ver, tahlil de yapalım) diyemiyoruz. Bu nedenle sadece adı, soyadı, adresi, iletişim bilgilerini kayıt altına alıyoruz. Nakil ihtiyacı olan hasta var, ama bunun çoğunluğunu yurtdışından sağlıyoruz. Bu kadar çok doğum olan, genç bir toplumda böyle bir durum acı tabi.''
NAKİL İÇİN TORPİL İSTEYEN VAR
Akif Yeşilipek, kemik iliği naklinin kolay olduğunu, ancak verici bulmakta zorlandıklarını bildirdi. İlik nakli gerekli hasta için önce Ankara ve İstanbul'daki kemik iliği bankalarına başvurulduğunu, yurtiçi taramadan sonra yurtdışı taramanın yapıldığını anlatan Yeşilipek, naklin aciliyet sırasına göre yapıldığını belirtti.
İlik nakli konusunda bile kendilerine ''torpil istemiyle gelenlerin'' olduğuna değinen Yeşilipek, şunları kaydetti:
''Maalesef halkımız araya birisini koyarak iş yapmaya alışmış. (Adamını bulsam ilik naklini öne alabilir miyim) diye çok uğraşıyor, milletvekillerini arıyor, başbakan, cumhurbaşkanına başvuruyorlar, özel kalemleri arıyorlar. Durumu onlara izah ediyoruz, yapılacak bir şey olmadığını belirtiyoruz. Onların araması bir şeyi değiştirmiyor aslında. Biz de aciliyete göre sıralama yapmak zorundayız. Herkesin çocuğu kendisi için en acil olanı. Ama bizim çok hastamız var, hepsini düşünerek hareket etmemezi gerekiyor. Bunu anlatmakta bazen çok zorlanıyoruz.''
UYGUN OLMAYAN HASTAYA NAKİL İSTİYORLAR
Yeşilipek, bazı hasta yakınlarının ise hasta nakile uygun olmadığı halde nakil yapılması için kendilerini zorladığına işaret etti. ''Biz ilik naklini isteğe göre değil, dünyanın kabul ettiği nakil endikasyonuna göre yapıyoruz'' diyen Yeşilipek, ''Sonuçta hastanın kazancı önemli bizim için. Eğer hasta önceki günlerini arayacaksa, nakil yapmamamız lazım. İlaç tedavisine cevap vermeyen hastalar var. Burada aileler ilik nakli yapılsa bu düzelecek gibi düşünerek çok baskı yapıyorlar. (Yüzde 90 nakil sırasında kaybederiz) diyorsunuz (yüzde 10 benim için önemli, siz yapın) diyor hasta yakını. Israrla yapmamızı istiyor, araya başka kişileri sokuyor, ama maalesef yapılacak bir durum olmuyor. Yakın zamanda bu sorunların aşılacağını zannetmiyorum'' diye konuştu.
YETİŞMİŞ ELEMANIN MECBURİ HİZMET SORUNU
Sağlık Bakanlığı'nın kök hücre toplamak için ''Türk kök'' projesi olduğunu, ancak hayata geçmediğini hatırlatan Yeşilipek, bu projenin hayata geçmesi halinde ilik bulma sorununun ortadan kalkacağını vurguladı.
Bir hasta için kardeş, anne, baba dahil olmak üzere akrabadan verici bulma ihtimalinin yüzde 30 olduğunu ve hastaların yüzde 70'inin vericisinin bulunmadığını kaydeden Yeşilipek, bu kişilere iliğin ancak kemik iliği ve kordon kanı bankalarından bulunabildiğine değindi.
Pediatrik Hemotoloji Derneği olarak Sağlık Bakanlığı öncülüğünde nakil yapılacak merkez ve yatak sayısını artırmayı hedeflediklerini de anlatan Yeşilipek, ''Ama bu tabii ki yatak sayısının artmasıyla olmuyor, yetişmiş eleman da gerekiyor. Yetişmiş elemanın daha doğru yerde kullanılması lazım. Mecburi hizmet bizim bu konuda önümüzdeki en büyük engellerden biri. (Şu anda bir merkez açalım) deseniz, orada çalışacak eleman bulamazsınız. Çünkü yeni yetişen çocukların hepsi mecburi hizmette'' dedi.
Hematoloji alanında yetişen az sayıda hekimin mecburi hizmet nedeniyle 2 yıl uzmanlık alanından ayrı kaldığına dikkati çeken Yeşilipek, hekimlerin mecburi hizmet sırasında bilgilerini güncelleyemediğine de değindi.
İlik nakli için torpil arıyorlar
Cumhurbaşkanı'na, Başbakan'a, milletvekillerine başvuruyorlar... İlik nakli yapılabilmesi için milletvekillerinin aradığı, hastaların başbakan, cumhurbaşkanına başvurduğu özel kalemlerin aradığı bildirildi.
Kaynak:
Bu haber toplam 2621 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
İstanbul İl Sağlık Müdürü Güner, AA'nın "Yılın Kareleri" oylamasına katıldıİstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Emre Güner, Anadolu Ajansının (AA) gözünden 2024'e damga vuran olaylara ait ve yaşama dair fotoğrafların yer aldığı "Yılın Kareleri" oylamasında tercihini yaptı.
Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi (2)İmalat sektöründeki iş yerlerine yönelik malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası priminden sağlanacak 5 puanlık indirim, 31 Aralık 2026'ya kadar devam edecek. Cumhurbaşkanı, bu süreyi 31 Aralık 2027'ye kadar uzatmaya yetkili olacak.
ABD'de, Soykırıma Karşı Doktorlar, İsrail'in alıkoyduğu doktor Ebu Safiyye'nin serbest bırakılmasını istediABD'nin başkenti Washington'da toplanan Soykırıma Karşı Doktorlar kuruluşunun üyeleri, Gazze Şeridi'ndeki Kemal Advan Hastanesi Müdürü Hüsam Ebu Safiyye'yi gözaltında tutan İsrail'i protesto etti ve basın açıklaması yaptı.
Sinop'ta kalp krizi geçiren doktor hayatını kaybettiSinop'ta görev yapan doktor, geçirdiği kalp krizi sonrası yaşamını yitirdi.
- 09:18 - İstanbul İl Sağlık Müdürü Güner, AA'nın "Yılın Kareleri" oylamasına katıldı
- 09:03 - Gelibolu'da "Serviks Kanseri Farkındalık Ayı" dolayısıyla stant açıldı
- 03:58 - Araştırma: Londra, İngiltere'nin en hızlı yaşlanan şehri
- 01:13 - Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi (2)
- 01:03 - ABD'de, Soykırıma Karşı Doktorlar, İsrail'in alıkoyduğu doktor Ebu Safiyye'nin serbest bırakılmasını istedi
- 01:03 - Bakan Işıkhan'dan Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifinin yasalaşmasına ilişkin paylaşım
- 00:58 - Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi (1)
- 00:18 - Sinop'ta kalp krizi geçiren doktor hayatını kaybetti
- 23:38 - Sağlık Bakan Yardımcısı Kırbıyık Suriye'yi ziyaret etti
- 23:03 - Serik'te organ bağışı farkındalık programı düzenlendi
- 22:13 - Bebek Ölümlerini ve Özel Sağlık Kuruluşlarını Araştırma Komisyonu, SGK yetkililerini dinledi
- 21:53 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, ambulanslara ilişkin yönetmelik düzenlemesini değerlendirdi:
- 19:39 - CHP'li Sarıbal, aile hekimlerinin iş bırakma eylemlerini destekledi
- 18:58 - Kastamonu 112 Acil Çağrı Merkezi 2024'te 388 bin 826 çağrı karşıladı
- 18:23 - DSÖ: Gazze'de 12 binden fazla kişi tıbbi tahliyeye ihtiyaç duyuyor
- 18:13 - UNICEF: Yeni yıl Gazze'deki çocuklar için daha fazla ölüm ve acı getirdi
- 17:03 - Sağlık-Sen Genel Başkanı Doğan, Kırşehir'de ziyaretlerde bulundu
- 16:58 - Uzmanından "tüberkülozun tedavi süreci disiplin gerektirir" uyarısı
- 16:53 - Şanlıurfa'da ambulans helikopter 25 günlük bebek için havalandı
- 16:44 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2025/02
- 16:38 - Niğde Emniyet Müdürü Delen ve Sağlık Müdürü İnan, AA'nın "Yılın Kareleri" oylamasına katıldı
- 16:38 - İl Sağlık Müdürü Pehlevan, Kocaeli'deki sağlık yatırımlarını inceledi
- 16:33 - Gazze'deki Nasır Hastanesi'nin bazı bölümleri yakıt sıkıntısı nedeniyle faaliyet gösteremiyor
- 16:28 - Gelibolulu öğrencilerden Sağlıklı Hayat Merkezine ziyaret
- 15:53 - ABB'nin başlattığı ücretsiz HPV aşısı uygulamasında ilk dozlar yapıldı
- 15:48 - İstanbul'da sağlık çalışanları eylem yaptı
- 15:28 - 34 Türk teknoloji girişimi CES 2025'te dünya sahnesine çıktı
- 14:58 - Mersin'de zehirlenme şüphesiyle ölen 2 çocuğun cenazesi defnedildi
- 14:53 - İngiltere'de birçok hastane grip vakalarındaki artış nedeniyle "kritik durum" ilan etti
- 14:48 - Tunceli'de diyaliz hastalarına keman dinletisiyle moral verdi
- 14:38 - Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Polat, gazetecilerle buluştu
- 14:23 - Muğla'da hastane otoparkı genişletilerek hizmete açıldı
- 14:23 - İzmir'de doktoru darbeden 3 sanık yeniden yargılanıyor
- 13:13 - Menteşe'de 200 yataklı acil durum hastanesi yapılacak
- 12:03 - Demre'de hayvan sağlığına yönelik çalışmalar yapıldı
- 12:03 - Diyarbakır'da ambulans helikopter lösemi hastası için havalandı
- 11:53 - Siirt'te geçen yıl kamu sağlık hizmetlerinden 4 milyon 106 bin 299 kişi faydalandı
- 11:43 - Şanlıurfa'da parmakta sıkışan yüzük itfaiye ekibince hastanede çıkarıldı
- 11:38 - BM: İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'de hastaneler "ölüm tuzağına" dönüştü
- 11:18 - Mersin'den zehirlenme şüphesiyle Ankara'ya sevk edilen 4 kardeşten 1'i öldü
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Sinop'ta kalp krizi geçiren doktor hayatını kaybetti
- Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi (1)
- Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi (2)
- Bakan Işıkhan'dan Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifinin yasalaşmasına ilişkin paylaşım
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim