• BIST 9650.81
  • Altın 2924.471
  • Dolar 34.5992
  • Euro 36.2611
  • Ankara 0 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 7 °C

İlçeden ilçeye nakilde harcırah alınır mı?

İlçeden ilçeye nakilde harcırah alınır mı?
Harcırah Kanunu'ndaki memuriyet mahalli değişti...

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren Torba Yasa, Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Birçok önemli değişikliğin yer aldığı yasada, Harcırah Kanunu ile ilgili düzenleme de yapıldı. 30 Mart 2014 yerel seçimleri ile yürürlüğe giren 6360 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu'na göre, büyükşehir belediyelerinin sınırları il mülki sınırları olarak belirlenmiş, bu durum sonrasında büyükşehir olan illerde, il içi daimi veya geçici görev durumunda harcırah ödenmeme sorunu ortaya çıkmıştır.

Torba Yasa ile "memuriyet mahalli" yeniden düzenlenmiş ve büyükşehirlerdeki harcırah sorunu ortadan kalkmıştır.

Maddenin eski hali:

g. Memuriyet mahalli: Memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgahının bulunduğu şehir ve kasabaların belediye sınırları içinde bulunan mahaller ile bu mahallerin dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu şehir ve kasabaların devamı niteliğinde bulunup belediye hizmetlerinin götürüldüğü veya kurumlarınca sağlanan taşıt araçları ile gidilip gelinebilen yerleri;

Maddenin yeni hali:

Kanun No. 6552 Kabul Tarihi: 10/9/2014

MADDE 89 - 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"g. Memuriyet mahalli: Memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgahının bulunduğu şehir ve kasabaların belediye sınırları içinde bulunan mahaller ile bu mahallerin dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu şehir ve kasabaların devamı niteliğinde bulunup belediye hizmetlerinin götürüldüğü, büyükşehir belediyelerinin olduğu illerde ise il mülki sınırları içinde kalmak kaydıyla memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgahının bulunduğu ilçe belediye sınırları içinde kalan ve yerleşim özellikleri bakımından bütünlük arz eden yerler ile belediye sınırları dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu yerlerin devamı niteliğindeki mahaller ve kurumlarınca sağlanan taşıt araçları ile gidilip gelinebilen yerleri;" ifade eder.

Yapılan düzenlemede görüldüğü üzere, büyükşehirlerde memuriyet mahalli; görevli olunan veya ikametgahın bulunduğu "ilçe sınırları" ile bu yerlerin devamı niteliğindeki mahaller ve kurumlarınca sağlanan taşıt araçları ile gidilip gelinebilen yerler; olarak belirlenmiştir .

Düzenlemenin yürürlük tarihi 145. maddede, 31 Mart 2014 olarak belirlenmiştir.

"MADDE 145 - Bu Kanunun;
e) 89 uncu maddesi, 31/3/2014 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer. "

Ayrıca 6245 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi, yürürlükten kaldırılmıştır. (MADDE 144/b)

Konuyla ilgili bir örnek verecek olursak:Büyükşehir olan Gaziantep ilinin Oğuzeli ilçesinden Nizip ilçesine tayin olan memur veya hizmetli yapılan düzenleme ile harcırahını alabilecektir...

Sonuç olarak: 6360 sayılı kanun ile büyükşehir olan illerde memuriyet mahalli dışına yapılan tayin veya görevlendirilmelerde harcırah ödenecektir. Yine 30 Mart 2014 tarihinden itibaren harcırah alamayan kişiler kurumlarına başvurarak harcırahlarını alabilirler.

Cihan DOĞAN/ Memurlar.net

Bu haber toplam 4054 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim