• BIST 10379.91
  • Altın 2448.77
  • Dolar 32.6972
  • Euro 35.0982
  • Ankara 31 °C
  • İstanbul 31 °C
  • Bursa 32 °C
  • Antalya 35 °C
  • İzmir 38 °C

İlçe Sağlık Müdüründen Sıcak Hava Uyarısı

İlçe Sağlık Müdüründen Sıcak Hava Uyarısı
Son günlerde yaşanan aşırı sıcaklara karşı dikkatli olunması için Alaşehir İlçe Sağlık Müdürü Dr. Süleyman Çağrı Bozkurt uyarılarda bulundu.

Son günlerde yaşanan aşırı sıcaklara karşı dikkatli olunması için Alaşehir İlçe Sağlık Müdürü Dr. Süleyman Çağrı Bozkurt uyarılarda bulundu.

Aşırı sıcakların etkili olduğu son günlerde Alaşehir İlçe Sağlık Müdürü Dr. Süleyman Çağrı Bozkurt, basın açıklaması yaparak vatandaşları uyardı. Dr. Süleyman Çağrı Bozkurt açıklamasında, aşırı sıcakların çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirdiğini belirterek, "Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artar ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısını dengelemek mümkün olmayabilir. Özellikle yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olan kişiler bu durumdan daha fazla etkilenir. Terleme mekanizması bu gruplarda her zaman etkili olamayabilir. Ayrıca, şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı, kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalıkları, alkol ve uyuşturucu kullanımı, tansiyon düşürücüler ve idrar söktürücüler gibi ilaçların kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu durumlar, beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir." dedi.

Kimler Risk Altında?

Aşırı sıcak havalardaki risk altında bulunan grupları da açıklayan Dr. Bozkurt, "Aşırı sıcaklardan en çok etkilenen gruplar arasında yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, dört yaşından küçük çocuklar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, açık alanda çalışanlar, aşırı kilolular ve kronik hastalığı olanlar bulunmaktadır. Özellikle kronik hastalığı bulunan ve yalnız yaşayan yaşlılar en yüksek risk grubunu oluşturur. Sürekli ilaç kullanan kişiler, sokak çocukları ve evsizler de bu durumdan büyük ölçüde etkilenirler." diye konuştu.

Korunma yöntemleri

Sıcak havalarda korunma yöntemlerini de açıklayan Dr. Bozkurt şunları söyledi: "Günün en sıcak saatleri olan 10.00-16.00 arasında dışarı çıkmaktan kaçınmak, aşırı sıcakların olumsuz etkilerinden korunmada önemli bir adımdır. Dışarıda bulunmak zorunda kalanlar, açık renkli, hafif ve bol giysiler giymeli, geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapkalar kullanmalıdır. Güneşin dik geldiği saatlerde denize girmekten ve güneşlenmekten kaçınılmalı, bu saatler dışında denize girerken güneş koruyucu krem, şapka ve güneş gözlüğü gibi koruyucu önlemler alınmalıdır. Fiziksel aktiviteler ve spor için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, aşırı sıcaklarda ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalıdır. Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre sıvı tüketilmelidir. Bebekler, çocuklar ve hayvanlar asla kapalı ve park etmiş araçlarda bırakılmamalıdır. Kapalı alanların iyi havalandırılması ve güneş gören pencerelerin perdelerle gölgelenmesi de sıcakların olumsuz etkilerini azaltmada önemlidir. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı, bu mümkün olmadığında ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalıdır. Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler tercih edilmeli, yağlı besinler ve kızartmalardan kaçınılmalıdır. Sağlıklı pişirme yöntemleri kullanılarak yemekler hazırlanmalı ve bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. Dışarıda satılan yiyeceklerden kaçınılmalı ve hijyen kurallarına özen gösterilmelidir. Bu önlemlerle aşırı sıcakların olumsuz etkilerinden korunmak mümkündür."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 143 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim